Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άλμα ανάπτυξης +4,5% βλέπει τώρα η HSBC για την Ελλάδα το 2021, από +2,2% - Τον Σεπτέμβριο η μείωση του PEPP

Άλμα ανάπτυξης +4,5% βλέπει τώρα η HSBC για την Ελλάδα το 2021, από +2,2% - Τον Σεπτέμβριο η μείωση του PEPP
Ένα κύμα Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα
Σε ισχυρή ανοδική αναθεώρηση των εκιμήσεων για την πορεία της ελληνικής (αλλά και της ευρωπαϊκής) οικονομίας προχώρησε η HSBC, καθώς βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2021, από 2,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2022 όμως, η HSBC μείωσε ελαφρώς την εκτίμηση της ανάπτυξης της Ελλάδας, στο 5,5%, από 6% προηγουμένως.

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν μικρή μόνιμη απώλεια από την πανδημία…

Σύμφωνα με την HSBC, η ανάκαμψη της Ευρώπης έχει επιταχυνθεί καθώς οι περιορισμοί έχουν μειωθεί.
Ωστόσο, η παραγωγή της ευρωζώνης ήταν ακόμη περισσότερο από 5% χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Με συνεχιζόμενους αρνητικούς κινδύνους από το COVID-19 και μεγάλη υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, οι οικονομίες της Ευρώπης υποφέρουν ακόμη.
Εικόνα
… Και ορισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι η παγκόσμια πανδημία θα μπορούσε να είναι «καλή» για την ανάπτυξη

Ωστόσο, ορισμένες προβλέψεις υπονοούν ότι οι οικονομίες πρόκειται να βγουν από την πανδημία υγιέστερες, με το ΑΕΠ να υπερβαίνει ή ακόμη και την προ της πανδημίας τάση.
Οι δικές προβλέψεις της HSBC υποδηλώνουν μια «χαμένη παραγωγή» (έναντι της προ-πανδημικής τάσης) μόλις 0,4% στην ευρωζώνη έως το 4ο τρίμηνο του 2022.

Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναθεωρήθηκε

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί και τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί.
Έτσι, η HSBC εκτιμά ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη το 2021 θα είναι από 3,6% σε 4,4%, με το 2022 να είναι αμετάβλητη στο 4,0%.

Ο COVID-19 και η παραλλαγή Delta ενέχουν ακόμη σημαντικούς κινδύνους…

Σύμφωνα με την HSBC παραμένουν οι κίνδυνοι από το COVID-19.
Τα κρούσματα αυξάνονται ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της παράλλαξης Delta, η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.
Μέχρι στιγμής, τα ποσοστά νοσηλείας δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, πιθανώς λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.
Ένα κύμα Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα.

ΕΚΤ: Σταθερή ή παγιδευμένη;

Ο διαρκής πληθωρισμός φαίνεται λιγότερο πιθανός στην ευρωζώνη.
Η διαφορετική δυναμική των μισθών-τιμών και η υποχώρηση της αγοράς εργασίας σημαίνει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνει πεισματικά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, αναφέρει η HSBC.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική της ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει πολύ χαλαρή.

Μείωση του PEPP τον Σεπτέμβριο…

Η HSBC επιβεβαιώνει ότι δεν εξέπληξε το γεγονός ότι η ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούνιο να διατηρήσει ένα «σημαντικά» υψηλότερο ρυθμό αγορών τίτλων (σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους) υπό το πρόγραμμα πανδημίας PEPP για ένα ακόμη τρίμηνο.
Έτσι, αναμένεται να επανεξετάσει το ρυθμό στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου μετά από μια άλλη «κοινή» αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών πληθωρισμού.
Εικόνα
Αυτό αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό - ακόμη αν δεν ήταν στη συναίνεση λίγες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση.
Η HSBC αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές PEPP τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, εν μέρει επειδή η έκδοση κρατικών ομολόγων τείνει να είναι χαμηλότερη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο θα μειώσει την ανάγκη απορρόφησης της πλεονάζουσας προσφοράς από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει ακόμη την πόρτα ανοιχτή για να προσαρμόσετε το ρυθμό των αγορών εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης.

…η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ ευνοϊκή

Κατά την άποψη της HSBC, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει ευνοϊκή στην Ευρωζώνη.
Η Christine Lagarde, εμφανίστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άμεση επιρροή στην ευρωζώνη.
Ακόμη και ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα είναι «προσωρινός».
Αυτό που είναι πιο σημαντικό από την άποψη της πολιτικής, ιδίως στο εγγύς μέλλον, είναι ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης