Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβενική προεδρία: Ειδική σύνοδος της ΕΕ για Κίνα και Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου 2021

tags :
Σλοβενική προεδρία: Ειδική σύνοδος της ΕΕ για Κίνα και Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου 2021

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Jansa επισήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί η πρόσκληση στη έκτακτη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping

Η Σλοβενία, η οποία αυτό το διάστημα ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, θα φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 6 Οκτωβρίου 2021 προκειμένου να συζητήσει τις σχέσεις με την Κίνα και να αναζωογονήσει τις διμερείς σχέσεις με τις έξι βαλκανικές χώρες καθώς και να συζητήσει το ζήτημα της εισδοχής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που ελπίζουν να ενταχθούν στο μπλοκ, σύμφωνα με δήλωση του Σλοβένου πρωθυπουργού Janez Jansa είπε την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

Πρόσκληση Xi Jinping

Η Jansa δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, επειδή στην συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα επιδιωχθεί να υπάρχει συντονισμός των θέσεων για τις εμπορικές σχέσεις με την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.
Εξαιτίας της πανδημίας οι δύο σύνοδοι κορυφής ΕΕ - Κίνας πέρυσι, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Έκτακτη σύνοδος

«Στις 6 Οκτωβρίου 2021 ... θα υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επικεντρωθεί πρώτα στις σχέσεις με την Κίνα, και στη συνέχεια επίσης στις σχέσεις με τους εκπροσώπους των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η Jansa σε δημοσιογράφους, μιλώντας από το Μπρντο, κοντά στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.

Εμπορικές σχέσεις

Τον Μάιο, η ΕΕ έλαβε μέτρα για την προστασία από τον οικονομικό ανταγωνισμό από την Κίνα η οποία, σύμφωνα με την ΕΕ, ακολουθεί αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Το επόμενο έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει εάν θα επικυρώσει μια νέα επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο, η οποία επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
Η διαδικασία έγκρισης έχει «παγώσει «αφού η Κίνα υιοθέτησε αντίποινα μετά από δυτικές κυρώσεις για τη μεταχείριση του Πεκίνου σε μειονότητες Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο νοτιοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης