Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 2,5 δισ. τα διεκδικούμενα αναδρομικά – Τη χρυσή τομή του 11μηνου αναζητά το ΣτΕ που καθαρογράφει την απόφαση

Στα 2,5 δισ. τα διεκδικούμενα αναδρομικά – Τη χρυσή τομή του 11μηνου αναζητά το ΣτΕ που καθαρογράφει την απόφαση

Οι διεκδικήσεις απορρέουν από τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές και δώρα

Σχετικά Άρθρα

Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των αναδρομικών σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, εφόσον το ΣτΕ δικαιώσει τις συνταξιουχικές οργανώσεις και επιστρέψει τις περικοπές που έγιναν το 2012, με την απόφαση να αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, το Σώμα του ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν αποκλείεται να δώσει ως απόφαση τη «χρυσή τομή», δηλαδή επιστροφή των δώρων μέσα στο 11μηνο του 2015-16, όπως αντίστοιχη απόφαση είχε βγάλει και για τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, περιορίζοντας έτσι το κόστος των ταμείων και του προϋπολογισμού στο 1,1 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν οι διεκδικήσεις.
Οι διεκδικήσεις απορρέουν από τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές και δώρα.
Δηλαδή ποσά που δίδονταν με τις πρώτες περικοπές 250+250 και 500 ευρώ.
Εφόσον οι συνταξιουχικές οργανώσεις κερδίσουν την προσφυγή τα Ταμεία θα πρέπει να καταβάλλουν τα δώρα της τελευταίας 5ετιας, προκαλώντας έτσι νέο πονοκέφαλο στον προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για ποσά που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,8 δισ. ευρώ για τα δώρα.

Την Παρασκευή η πληρωμή αναστολών του Ιουνίου

Σε 97.329 άτομα έχουν μειωθεί η αναστολές τον Ιούνιο, οι οποίοι δικαιούνται του επιδόματος των 534 ευρώ και θα το λάβουν την Παρασκευή 9 Ιουλίου, ενώ στις 27 Ιουλίου, με ένα μήνα καθυστέρηση θα πληρωθούν τα αναδρομικά από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα σε όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Υπολογίζεται ότι 100.000 δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ως 5.500 ευρώ, ενώ περίπου άλλοι τόσοι θα έχουν λογιστική αύξηση, λόγω του επανϋπολογισμού των "παλιών" συντάξεων, όπου μειώνεται η αρνητική προσωπική διαφορά και θα αποσβεσθεί το 2023.
Σύμφωνα με το νόμο Βρούτση, από 1-1-2023 οι υξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).
Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.
Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά σε δεύτερο χρόνο εντός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης