Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συγκυριακή ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων, υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα

Ευρωζώνη: Συγκυριακή ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων, υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο του σταθερού εισοδήματος

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού για τα κράτη τη Ευρωζώνης θα επαναληφθεί, από τη στιγμή που τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο του σταθερού εισοδήματος.

Μετάλλαξη Δέλτα

Η τάση ανάληψης ρίσκου επισκιάζεται από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα σε πολλά μέρη του πλανήτη.
Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται περισσότερο στις αγορές κρατικού χρέους παρά σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της ING, oι οποίοι αναμένουν να δουν τις ομολογιακές αποδόσεις σε περαιτέρω αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank Reiner Wohlmann, έγραψε σε πελάτες του ότι βλέπει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κυμαίνεται μεταξύ -0,1% και -0,25% το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται τις επόμενες ημέρες.

Αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 2,6 μονάδες βάσης στο -0,209%, ενώ κατά τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ιταλικών 10ετών τίτλων.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται οριακά στο 0,80% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κίνηθηκε στο μηδέν.
Υψηλός ήταν και χθες ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 262 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Πληθωρισμός

Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε χθες στο 1,606%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου 2021.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 15 ετών τον Ιούνιο, καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών προσέφερε σημαντική ώθηση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Πρακτικά Fed

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τις αγορές ομολόγων θα είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Ιούνιο την Τετάρτη 7 Ιουλίου.
Στη συνεδρίαση αυτή, η Fed έκανε την έκπληξη δίδοντας το σήμα για δύο διαδοχικές αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο έως τα τέλη του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία αποκλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Δεκέμβριο του 2020.

ΕΚΤ

Αναλυτές απέδωσαν την πτώση αυτή στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι θα διατηρήσει άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
«Ακόμη και σε ένα ήπιο σενάριο για τη μετάλλαξη Δέλτα, περιμένουμε τώρα περισσότερους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, σε μία εξέλιξη που θα πλήξει τον τουριστικό κλάδο της Νότιας Ευρώπης για δεύτερο καλοκαίρι», επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης