Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Ζώντας με την αβεβαιότητα» στους τουριστικούς προορισμούς

«Ζώντας με την αβεβαιότητα» στους τουριστικούς προορισμούς

Τι λένε επιχειρηματίες για νέα μέτρα και μετάλλαξη και ποια τα «αγκάθια» της σεζόν που ανεβάζει ρυθμούς

Σχετικά Άρθρα
Αυξητική τάση εμφανίζουν οι κρατήσεις σε δημοφιλείς και εναλλακτικούς προορισμούς μετά από έναν «στάσιμο» Ιούνιο που «ψαλίδισε» τις ελπίδες της τουριστικής βιομηχανίας για τα έσοδα της χρονιάς.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καραδοκεί όμως, «όλα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και με το χειρότερο σενάριο που είναι τα τοπικά lockdowns να παραμένει στο τραπέζι ως πιθανότητα», λένε οι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η αυστηροποίηση των μέτρων θα είναι οριζόντια και για αυτό το λόγο αγωνιούν για την έγκαιρη και πλήρη θωράκιση των περιοχών τους απέναντι στην πανδημία.
«Η αύξηση στις πληρότητες δεν «περπατάει» μόνη της, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να πηγαίνει συνοδεία με την αυξητική τάση της πανδημίας και να πλήττει τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο», λέει εκπρόσωπος του κλάδου που αδυνατεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, καθώς «καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη».

Τα SOS του επόμενου διμήνου

Αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι θα συνεχίσει «να παλεύει με τα κύματα» μέχρι να βρει το στόχο του.
Ποιος όμως είναι αυτός ο στόχος τελικά εν μέσω πανδημίας;
«Η ζήτηση να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και να αποκατασταθούν οι ροές από βασικές αγορές – τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, ώστε να οδηγηθούμε σε επιμήκυνση τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο», σύμφωνα με παράγοντες.
Στην πορεία αυτή όμως «υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ, παρ΄ όλο που στο τέλος η εξίσωση οφείλει να έχει θετικό πρόσημο τόσο για την αξιοπιστία της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, όσο και για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών», υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς και ιεραρχούν τα SOS που είναι δυνατό να βάλουν «τρικλοποδιές» στη σεζόν:

  • Μια πιθανή εξάπλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι
  • Μη πρόοδος της εμβολιαστικής κάλυψης σε νεαρές ηλικίες που θεωρούνται κύριοι «μεταδότες του ιού» για ευνόητους λόγους
  • Σκληρά μέτρα σε προορισμούς που θα χαρακτηριστούν «κόκκινοι»
  • Πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε αγορές που θα αποθαρρύνουν τη ροή των τουριστών
  • Το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους Βρετανούς ή για τους Ρώσους όπου η παραλλαγή του ιού βρίσκεται σε έξαρση.

«Καλύτερα από πέρυσι, αλλά δεν υπάρχει σιγουριά»

Η Φολέγανδρος έχει εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις της προτίμησης τουριστών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό που αναζητούν ηρεμία, ξεκούραση, ποιότητα και «κάτι διαφορετικό».
Αυτή την εποχή, η ανθρωπογεωγραφία του νησιού έχει να κάνει με Γάλλους, Ιταλούς, Αμερικανούς και Έλληνες και η Φολέγανδρος «είδε» την πληρότητά της να ανεβαίνει στο 60%, με αυξητικές τάσεις.
Τον Αύγουστο, η «μικρή Σαντορίνη» δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της, αφού δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα.
«Είμαστε καλύτερα από πέρυσι, αλλά δεν υπάρχει σιγουριά.
Η ευελιξία που επέβαλε η πανδημία στις κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν δωρεάν έως και την τελευταία στιγμή, δεν μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε λίγες ημέρες.
Για τον Αύγουστο η πληρότητα στο νησί φτάνει αυτή τη στιγμή στο 100% αλλά όλα είναι σχετικά και κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ για τον Σεπτέμβριο περιμένουμε κρατήσεις παραδοσιακά last minute», δηλώνει στο BN o επικεφαλής των ξενοδόχων της Φολεγάνδρου κ. Γιώργος Άγας, ο οποίος τάσσεται υπέρ ακόμα και ενός υποχρεωτικού μοριακού τεστ (PCR) για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων στα νησιά και ιδιαίτερα των αρνητών: «Δεν μπορεί να έρχεται «χύμα» ο Έλληνας από την Αθήνα και ο Ιταλός να χρειάζεται PCR για να έρθει στη Φολέγανδρο και ύστερα το ίδιο για να επιστρέψει στη Ρώμη», τονίζει, καθώς θεωρεί τον εμβολιασμό ως «το νέο διαβατήριο» για την ομαλή τουριστική περίοδο στα νησιά.

Ρουμάνοι τουρίστες «σώζουν» τη Θάσο

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Θάσου «τηρουμένων των αναλογιών» όπως λένε, καθώς βλέπουν την τουριστική κίνηση στο νησί τους να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες.
«Έχουμε πληρότητες που φτάνουν σε ποσοστό 80%.
Βασιζόμαστε στους Ρουμάνους κυρίως που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, «σώζουν» την κατάσταση στη Θάσο», περιγράφει στο BN τα νέα δεδομένα o πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης.
Θεωρεί ότι η είσοδος στη χώρα με rapid test διευκολύνει τις οδικές μετακινήσεις από τα Βαλκάνια, ενώ η λειτουργία σε 24ωρη βάση πλέον όλων των χερσαίων διαβάσεων «ξεμπλόκαρε» τις ροές προς το νησί.
Σέρβοι, Τσέχοι, Ουκρανοί, αλλά και Πολωνοί, Γερμανοί, Λιθουανοί είναι οι εθνικότητες που αναμένεται να δώσουν φέτος «ζωή» στην τοπική κοινωνία, στην οποία όμως καταγράφονται από την αρχή της τουριστικής περιόδου «τρύπες» στο εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων».

«Κινητικότητα εργαζομένων και έλλειψη προσωπικού»

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε το φαινόμενο το ένα ξενοδοχείο να... κλέβει το προσωπικό του άλλου, εξαιτίας έλλειψης εργατικού δυναμικού στη Θάσο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως «σημαντική κινητικότητα εργαζομένων στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, αρκετοί είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που προτιμούν να βρίσκονται σε αναστολή και να εισπράττουν την αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, παρά να εργαστούν, ενώ όπως λέει παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού στο νησί.
Αντίστοιχο πρόβλημα έχει και η Μαγνησία, όπου ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων κ. Γιώργος Ζαφείρης εκτιμά ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με διάφορους λόγους.
«Κάποιοι διστάζουν να επανέλθουν στη δουλειά, γιατί έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες και άλλοι, ειδικά καμαριέρες, προτιμούν να εργάζονται σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» παρά σε ξενοδοχεία, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πιθανόν να εισπράττουν παράλληλα και την επιδότηση από το κράτος».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης