Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς ενεργοποίηση DTC 249 εκατ στην Attica bank με warrants – Θα χρειαστεί συνολικά 300 εκατ νέα κεφάλαια

Προς ενεργοποίηση DTC 249 εκατ στην Attica bank με warrants – Θα χρειαστεί συνολικά 300 εκατ νέα κεφάλαια
Zombie η Attica bank από το κακό στο χειρότερο – Προ προβλέψεων έσοδα -5,6 εκατ – Θα ενεργοποιηθεί DTC 249 εκατ
Σχετικά Άρθρα

Στην ενεργοποίηση DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 249 εκατ ευρώ με έκδοση warrants θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην Attica bank.
Τα warrants θα είναι όχι σταδιακής εξάσκησης δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήμα - Warrants Bερμούδων - αλλά θα εξασκηθούν μόνο μια φορά.

Εν τω μεταξύ θα χρειαστεί συνολικά 300 εκατ νέα κεφάλαια που προφανώς δεν υπάρχουν από στρατηγικό επενδυτή και μόνη διαθέσιμη πηγή κεφαλαίων είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ… για την Attica bank.
Αν και ο SSM δεν εποπτεύει μη συστημικές τράπεζες όπως η Attica bank, εντούτοις παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει άγνοια για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Την ίδια άγνοια εκφράζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια αρχή δεν έχει ενημερώσει επί της ουσίας και κοινοποιεί στοιχεία… που δημοσιεύει στις λογιστικές καταστάσεις η Attica bank.
Η ΤτΕ για το φιάσκο της Attica bank φέρει μεγάλες ευθύνες γιατί αποκαλύφθηκε ότι διεξήγαγε ελέγχους τουλάχιστον πρόχειρους.
Με βάση ορισμένες πηγές ο συνδυασμός ενεργοποίησης DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και νέων κεφαλαίων θα είναι περίπου 300 εκατ ευρώ.
Η Attica bank αναφέρει ότι σε σύνολο DTC 423 εκατ. το DTC που θα ενεργοποιηθεί θα είναι 249 εκατ ευρώ.

Zombie η Attica bank από το κακό στο χειρότερο – Προ προβλέψεων έσοδα -5,6 εκατ – Θα ενεργοποιηθεί DTC 249 εκατ

Η Attica bank πάει από το κακό στο χειρότερο.
Λάθος η Attica bank δεν πάει πουθενά, παραμένει η κατάσταση τραγική και επιδεινούμενη στον ισολογισμό της.
Το 2020 πέτυχε και 77.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα σε μια χρονιά όσα επιτυγχάνει δηλαδή ένα καφέ στο Γαλάτσι και μάλιστα όχι σε κεντρικό δρόμο.
Για το α΄ τρίμηνο του 2021 η κατάσταση όχι απλά επιδεινώθηκε, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ότι έχει προβλεφθεί.

Ποια τα δεδομένα;

1)Στο α΄ τρίμηνο του 2021 η Attica bank εμφάνισε ζημίες 5,83 εκατ ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα προ προβλέψεων έσοδα της Attica bank ήταν ζημίες -5,69 εκατ ευρώ.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα συνολικά έσοδα ήταν 10 εκατ και τα συνολικά έξοδα 15,78 εκατ δηλαδή η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους λειτουργικούς.

2)Στο α΄ τρίμηνο του 2021 διενήργησε προβλέψεις 2,32 εκατ ευρώ.
Προφανώς και οι προβλέψεις αυτές δεν επαρκούν.

3)Οι νέες ζημίες μείωσαν περαιτέρω τα κεφάλαια της Attica bank στα 201 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2021 από 206 εκατ στο τέλος του 2020 ενώ αρχές του 2020 είχε 494 εκατ κεφάλαια.

4)Η Attica bank υποχρεούται να διατηρεί όχι 10,71% ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά 14,2% μαζί με το υποχρεωτικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Επίσημα η Attica bank εμφανίζει συνολικό δείκτη 7,1% και Common Equity Tier 1 στο 3,7%.
Η Attica bank όπως η ίδια αναγνωρίζει είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής αλλά δεν λέει την αλήθεια, για μια ακόμη φορά παραπλανά.
Η Attica bank έχει αρνητική καθαρή θέση -6% και για να φθάσει στο 14,2% θα πρέπει ουσιαστικά να αντλήσει 500 εκατ.
Τόσα κεφάλαια πραγματικά χρειάζεται η Attica bank για να εξυγιανθεί.

5)Όπως έχει ανακοινωθεί θα ενεργοποιηθεί λόγω των ζημιών το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η οποία ενώ συνολικά ανέρχεται σε 423,49 εκατ… θα ενεργοποιηθούν τα 249 εκατ ευρώ.
Όμως τα 249 εκατ δεν αποτελούν νέο κεφάλαιο απλά θα συμψηφίσουν ζημίες και θα εκδοθούν warrants.
Η Attica bank θα χρειαστεί μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση για να μπορέσει να έχει λόγο ύπαρξης.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση στην Attica bank πάει από το κακό στο χειρότερο.
Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο τράπεζα να χάνει συνεχώς κεφάλαια, να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.
Πρόκειται για zombie τράπεζα που συντηρείται στην ζωή από την κυβέρνηση της ΝΔ για τους ίδιους λόγους που την συντηρούσε στην ζωή και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης