Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Πεκίνο εκδικείται τη DiDi για το εντυπωσιακό ντεμπούτο στη Wall Street και την εξαφανίζει από τα κινητά των Κινέζων

tags :
Το Πεκίνο εκδικείται τη DiDi για το εντυπωσιακό ντεμπούτο στη Wall Street και την εξαφανίζει από τα κινητά των Κινέζων
Πτώση 25% για τη μετοχή της «κινεζικής uber», μετά την απαγόρευση του app από τις αρχές
Δεν πρόλαβε να… μετρήσει τα 4,4 δις. δολάρια που συγκέντρωσε μετά από την εντυπωσιακή είσοδο στη Wall Street η κινεζική εταιρεία ride-hailing και το Πεκίνο, όχι μόνο ξεκίνησε έρευνα για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων» αλλά την υποχρέωσε να αφαιρέσει το app της από τα app stores κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η μετοχή της να χάσει το 25% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, επιφέροντας πλήγμα στην εταιρεία της τάξης των 75 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, κορυφαίοι fund manager στο Χονγκ Κονγκ αναρωτιούνται εάν η εξωστρέφεια της Didi και η κίνηση να βγει στη Wall Street εξόργισε το Πεκίνο, ενώ δε λείπουν τα δημοσιεύματα, όπως της South China Morning Post που υπεραναλύουν την απόφαση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μετακίνησης να διαλέξει τη Νέα Υόρκη από το Χονγκ Κονγκ.
Ο κινεζικός κολοσσός παρέχει υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων και μεταφοράς ατόμων και αγαθών και αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς στον κόσμο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 550 εκατομμύρια χρήστες και δεκάδες εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την Ασία, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, σημειώνοντας κέρδη 837 εκατ. δολαρίων μόνο το τελευταίο τρίμηνο, χάρη σε έσοδα 6,4 δισ. δολαρίων.

Συνεχής η πτώση της μετοχής

Η Didi, που ιδρύθηκε το 2012 με έδρα το Πεκίνο, έχει κατακτήσει την κινέζικη αγορά, έχοντας εξαγοράσει μέχρι και το βασικό της ανταγωνιστή, την θυγατρική της Uber στην Κίνα, όπου σήμερα υπολογίζεται ότι κατέχει το 80% της αγοράς.
Στο άνοιγμα στη Wall Street πούλησε περίπου 317 εκατομμύρια μετοχές περίπου 10% περισσότερες από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με το Forbes «η DiDi ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση περίπου 75 δισ. δολαρίων, χρηματιστηριακή αξία περίπου τετραπλάσια της ανταγωνίστριας αμερικανικής εταιρείας Lyft και σχεδόν ανάλογη της Uber (που έχει κεφαλαιοποίηση 95 δισ. δολαρίων).
Η εισαγωγή της στο ταμπλό έδωσε δε στον πρόεδρό της, Jean Qing Liu, το εισιτήριο για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων».
Η υποχώρηση της μετοχής ξεκίνησε με πτώση -10% από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η κινεζική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας στο διαδίκτυο διεξάγει έρευνα σε βάρος της, μόλις λίγες ημέρες αφότου η DiDi Global πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ.
Οι αρχές έδωσαν εντολή να αφαιρεθεί η υπηρεσία από τις πλατφόρμες και τα καταστήματα εφαρμογών για smartphone στην Κίνα, αφού διαπίστωσε ότι η εταιρεία «προέβη σε σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας περί συλλογής προσωπικών δεδομένων» και ζήτησε να «συμμορφωθεί στα εθνικά πρότυπα».
Την περασμένη Παρασκευή, η Didi με έγγραφη δήλωση στη ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πως «θα συνεργαστεί πλήρως» με την κυβέρνηση για την επανεξέταση της πολιτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Tencent, η Alibaba και η JD.com, έχουν μπει στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών, με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων και των αθέμιτων εργασιακών πρακτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης