Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι τεχνολογικοί «γίγαντες» απειλούν να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ

Γιατί οι τεχνολογικοί «γίγαντες» απειλούν να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ

Νομοσχέδιο απειλεί να καταστήσει υπεύθυνες τις πλατφόρμες για τα προσωπικά δεδομένα ατόμων και επιχειρήσεων που δημοσιεύονται χωρίς τη θέλησή τους από άλλους χρήστες

Σχετικά Άρθρα

Με συντονισμένη αποχώρηση απειλούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί το Χονγκ Κονγκ, στην περίπτωση που επιβάλει κυρώσεις σε όσους χρήστες μοιράζονται δημοσίως προσωπικές πληροφορίες ιδιωτών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και του BBC την Τρίτη 6 Ιουνίου 2021.

Διεθνείς κανόνες

Σε επιστολή προς τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Χονγκ Κονγκ, ο οργανισμός «Asia Internet Coalition», ο οποίος συμπεριλαμβάνει ηχηρά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, όπως για παράδειγμα την Google, την Facebook, το Twitter και την Apple, προειδοποίησε πως η τυχόν εφαρμογή του υπό συζήτησιν νομοσχεδίου έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις και τους καθιερωμένους κανόνες.

Προσωπικά δεδομένα

Συγκεκριμένα, οι τεχνολογικές εταιρείες ανησυχούν για το γεγονός ότι το καινούργιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να τους καταστήσει υπεύθυνους για τα προσωπικά δεδομένα ατόμων και επιχειρήσεων που δημοσιεύονται χωρίς τη θέλησή τους από άλλους χρήστες στις πλατφόρμες τους.
Από την πλευρά του το Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει ότι αποκλειστικός σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου.
Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2019, δηλαδή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την απομάκρυνση του κινεζικού καθεστώτος.
Τότε, σημειώθηκαν σημαντικές διαρροές προσωπικών δεδομένων με στόχαστρο πολιτικούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Κυρώσεις και πρόστιμα

Για τις εταιρείες τεχνολογίας, το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει σοβαρές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα.
Οπως αναφέρεται και στην επιστολή που εστάλη στις αρχές του Χονγκ Κονγκ, «πρόκειται για μία εντελώς δυσανάλογη και αχρείαστη απάντηση στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθώς οι διαμεσολαβούσες  εταιρείες είναι αμερόληπτες πλατφόρμες χωρίς έλεγχο του τι γράφεται σε αυτές και χωρίς να είναι υπεύθυνες για τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.

Αντιμετώπιση

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν ήδη παρατηρήσει το φαινόμενο της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και έχουν θέσει σε ισχύ πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, ενώ τέτοιου είδους αιτήματα απαντούνται χωρίς καμία καθυστέρηση».
«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν αυτές οι κυρώσεις για τις τεχνολογικές εταιρείες θα ήταν η αποχή από τις επενδύσεις και να σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Χονγκ Κονγκ», σημειώνεται επίσης στην επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Κυβέρνηση Χονγκ Κονγκ

Αντιθέτως, η Carrie Lam, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για το υπό συζήτησιν νομοσχέδιο, διότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
«Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων.
Ο Έπίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει και να συνεχίσει την έρευνα – αυτό είναι όλο», τόνισε η Lam, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αντίδραση των τεχνολογικών κολοσσών είναι υπερβολική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης