Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η κανονικότητα ετεροχρονίζεται…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η κανονικότητα ετεροχρονίζεται…

Πλήρης διάψευση των προσδοκιών δηλαδή για επικείμενη κίνηση προς τις 950 μονάδες υπό το ενδεχόμενο αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού

Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου επεφύλασσε φέτος αρνητικές εκπλήξεις, καθώς ο συνήθης επιλεκτικός καλλωπισμός των αποτιμήσεων αντικαταστάθηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις!

Με το ίδιο σκηνικό να συνεχίζεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 880 μονάδες και τη διάθεση για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση να φαίνεται ως επικρατέστερο σενάριο.
Πλήρης διάψευση των προσδοκιών δηλαδή για επικείμενη κίνηση προς τις 950 μονάδες υπό το ενδεχόμενο αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού!
Όμως, όπως η πανουργία της ιστορίας ανέτρεψε πολλές από τις «βεβαιότητες» του παρελθόντος (θυμηθείτε τη διάψευση του τέλους της ιστορίας που ανήγγειλε ο Φουκουγιάμα τη 10ετία του 90), έτσι και στις αγορές ο απρόβλεπτος παράγοντας διαμόρφωσε διαφορετικά δεδομένα.
Η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοιού απειλεί με αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης με τις μετακινήσεις των πολιτών από χώρα σε χώρα να μην αυξάνονται.
Έτσι, το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα ίσως δεν έλθει φέτος και στην καλύτερη περίπτωση θα έλθει σε κάποιο βαθμό τους επόμενους μήνες.
Σαν αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις για ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 4% ανατρέπονται πιθανότατα με τη Morgan Stanley να πιθανολογεί κούρεμα του ρυθμού μεγέθυνσης μέχρι και -2,3%.
Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις κεφαλαίων λόγω των πολλαπλών ομολογιακών εκδόσεων (Μυτιληναίου, Motor Oil, ΔΕΗ) που είτε έγιναν είτε πρόκειται να γίνουν αλλά και των ΑΜΚ των Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν συμβάλει στη συναλλακτική καθίζηση των τελευταίων ημερών.
Τα δεδομένα αυτά, διαμορφώνουν μεν σκηνικό απροθυμίας για συμμετοχή νέων κεφαλαίων και προδιάθεση ρευστοποιήσεων από όσους μπορούν να καταγράψουν κεφαλαιακά κέρδη, αλλά δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Με την προοπτική επιτάχυνσης της εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Θα απαιτηθεί ωστόσο η λήψη κάποιων «έξυπνων μέτρων» που θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των εμβολιαζόμενων ώστε να αναβαθμιστεί η διάθεση για αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, επαναφέροντας το αναπτυξιακό momentum της ελληνικής οικονομίας.
Αναπόφευκτα, η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία θα επαναφέρει και το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες, με την παρούσα φάση υποχώρησης να συνιστά μια παρένθεση.
Την ίδια ώρα, οι αυξημένες θέσεις απασχόλησης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ συντηρούν τη δυναμική της οικονομίας με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός μεγέθυνσης θα φτάσει το 7%.
Παράλληλα, 130 χώρες του ΟΟΣΑ συνυπέγραψαν τη διαμόρφωση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αυξημένα φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις.
Με τη Wall Street να συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα οι δείκτες παραγγελιών δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην Ευρώπη.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης