Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων - Μόνο με καθήμενους από 8/7 η εστίαση

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων - Μόνο με καθήμενους από 8/7 η εστίαση
Μόνο με καθήμενους από αύριο 8/7 εστίαση και ψυχαγωγία - Αγωνία για το εάν η έκρηξη κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε νέα πίεση στο ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η αύξηση σοκ κατά 440% των κρουσμάτων κορωνοϊού προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα την κυβέρνηση, η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με μια νέα επιδημική έξαρση που σε συνδυασμό και με την έλευση της παράλλαξης Δέλτα μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό για την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι.
Το πισωγύρισμα ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν με τους ειδικούς να το αποδίδουν στην χαλάρωση των μέτρων.
Ήδη η κυβέρνηση, η οποία σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία, ανακοίνωσε πως από αύριο Πέμπτη 8/7 οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους ενώ σήμερα 7/7 συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Πάντως, εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί το επιδημικό κύμα που είναι σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο και σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες μελετούν το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση μάσκας παντού και για όλους τους πολίτες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ εξετάζεται μεταξύ άλλων και το σενάριο το μέτρο των μετακινήσεων με αρνητικά τεστ να επεκταθεί πέρα από τη νησιωτική και στην ηπειρωτική χώρα.
Επιπλέον, η αγωνία όλων είναι για το εάν αυτή η έξαρση κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε νέα πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα εντείνει την πίεση σε κυβέρνηση και ειδικούς για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό ένα τείχος ανοσίας που είναι και η μόνη λύση για να αποτραπούν νέα επιδημικά κύματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Στους 12.763 οι νεκροί

Τα νέα 7/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.820, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
h1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.763 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (68,6% άνδρες).
h2_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.713 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22,92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 45 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis7.webp

Μητσοτάκης: Να εμβολιαστούν οι πολίτες – Τα εμβόλια δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους

Το μήνυμα να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν διότι οι εμβολιασμοί είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η επιθετική μετάλλαξη Δέλτα έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη το πρωί στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, το οποίο θα προσφέρει από αύριο τις υπηρεσίες του σε πάνω από 90.000 πολίτες της πόλης αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Σε δηλώσεις του ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά και μας προστατεύουν όλους, ενώ επανέλαβε πως «σε ποσοστό 99% οι πολίτες που είτε νοσηλεύτηκαν, είτε, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους, ήταν ανεμβολίαστοι».
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου έγινε την ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
«Όμως καθώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με την πανδημία, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ακόμα μία φορά εδώ, από το Δήμο Κερατσινίου, την έκκλησή μου σε όλους τους συμπολίτες μας όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Νομίζω ότι τα στοιχεία που έχουμε δώσει πια στη δημοσιότητα είναι απολύτως καταλυτικά: 99% είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που είτε νοσηλεύτηκαν, είτε δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους και ήταν ανεμβολίαστοι.
Αυτά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τους τελευταίους τρεις μήνες.
Τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά, σας προστατεύουν, μας προστατεύουν όλους, και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, που βλέπετε, ήδη, ότι είχε κάνει την εμφάνισή της και στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και παντού στην Ευρώπη, είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τις τελευταίες επτά μέρες είδαμε μία σημαντική επιτάχυνση ως προς την προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν ραντεβού.
Θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι αυτός ο αυξημένος ρυθμός προσέλευσης στη διαδικασία του εμβολιασμού θα συνεχιστεί και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, τελικά, θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε νικητές και από αυτήν την περιπέτεια, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ακόμα πιο συστηματικά με τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αποκλειστικά με καθήμενους εστίαση και μπαρ

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.
Κατά την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».
Όπως είπε, όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.
Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας - όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα - θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ' την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Υποτροπή και σφράγισμα

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων - βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.
«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο, που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου, ενώ συμπλήρωσε ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test.
Τέλος, προέτρεψε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι μόνο με εμβολιασμό


«Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, καταθέτοντας τα στατιστικά δεδομένα νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων στις ηλικίες 60-80 ετών που δείχνουν ότι το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.
Αν και η αυξημένη διασπορά του ιού δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην κατάσταση του συστήματος υγείας όπου η αποσυμπίεση συνεχίζεται σταθερά (168 διασωληνωμένοι, 48 νέες εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19, 8 νέοι θάνατοι), ο προβληματισμός για τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι για τους νέους ηλικιακά φορείς του ιού που κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν αλλά για τους ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους.
«Προστατέψτε τους γονείς και ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί», ήταν η έκκληση του υφυπουργού προς τους νεότερους, υπενθυμίζοντας πως το ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι βασίζεται κυρίως σε αυτούς και στην τήρηση από πλευράς τους των μέτρων προστασίας όπως η κοινωνική απόσταση, την τακτική διενέργεια self test –όλοι οι ανεμβολίαστοι 18-30 ετών δικαιούνται 4 δωρεάν τεστ για τον Ιούλιο- και κυρίως τον εμβολιασμό.

Κάμψη στους εμβολιασμούς

Η εμβολιαστική εκστρατεία σημειώνει κάμψη το τελευταίο διάστημα, με τους ημερήσιους εμβολιασμούς κάτω από 100.000.
Χθες πραγματοποιήθηκαν 91.643 και οι συνολικοί εμβολιασμοί ανήλθαν σε 8.802.118.
Στο γεγονός στάθηκε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πειστούν οι διστακτικοί και ο εμβολιασμός να γίνει προσιτός σε όλο τον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται στο εμβολιαστικό σχέδιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση και για να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα της καλοκαιρινής ραστώνης, το ευέλικτο πρόγραμμα προβλέπει τον εμβολιασμό και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, οπότε ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και τηλεφωνικά με όλους τους αρμόδιους υπουργούς να επιταχύνουν τον βηματισμό των πρωτοβουλιών, ώστε να βελτιωθεί άμεσα η εμβολιαστική εικόνα ειδικά στους 82 Δήμους με τις ακόμη «χαμηλές πτήσεις»- το σχετικό πλάνο έχει άλλωστε προ δύο ημερών αναλάβει να υλοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ο οποίος και θα ξεκινήσει κύκλο περιοδειών σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Στην εκστρατεία πειθούς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, προσωπικότητες από διάφορους χώρους, ενώ ο κ. Πέτσας κατά την περιοδεία του σε διάφορες πόλεις της χώρας θα έχει συναντήσεις με όλους όσοι μπορούν να «ηγηθούν» της εκστρατείας υπέρ του εμβολιασμού με στόχο να χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στους δύο καλοκαιρινούς μήνες.

Τι ισχύει από 5/7 για τις μετακινήσεις

 
Νέα δεδομένα ισχύουν από 5/7 σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:
α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι εξαιρέσεις

- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Νέες ρυθμίσεις και στους χώρους ψυχαγωγίας

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) κατά την είσοδο σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όπως είναι ήδη γνωστό από 2 Ιουλίου επιτρέπεται η λειτουργία των ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • 25% πληρότητα
  • Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
(β) Βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
γ) Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν

Παρουσία θεατών

Επιπλέον, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.
Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή
γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης