Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρόμος για 3.500 κρούσματα και κυριαρχία παράλλαξης Δέλτα τον Αύγουστο - Μέτρα για να μην... αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι

Τρόμος για 3.500 κρούσματα και κυριαρχία παράλλαξης Δέλτα τον Αύγουστο - Μέτρα για να μην... αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι
Προς επαναφορά της χρήσης μάσκας και περισσότερων self test - Ενδεχομένως μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους της εστίασης
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις ειδικών και επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να έχει κυριαρχήσει στην χώρα και η παράλλαξη Δέλτα, η οποία αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρα, είναι η πλέον πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες παραλλάξεις.
Ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων καταγραφεί νέα ημερήσια ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον 400% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη θετικότητας να έχει πλέον ξεπεράσει το 3% και τον δείκτη αναπαραγωγής να αγγίζει το 1 από 0,80 που ήταν πριν από μερικές ημέρες.
Πρόκειται για δεδομένα που δείχνουν πως η επιδημία αρχίζει να τίθεται - και πάλι - εκτός ελέγχου.
Αλλά η κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε τα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.600 κρούσματα στα τέλη Ιουλίου και για 3.500 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο, αριθμοί που αν μη τι άλλο απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό για το φετινό καλοκαίρι, τον τουρισμό αλλά και για την οικονομία γενικότερα.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αύξηση των μολύνσεων που καταγράφεται αυτή τη στιγμή οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και όχι στην παράλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στα τέλη Ιουλίου.
Για αυτό το λόγο και επισημαίνουν πως είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν τώρα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να περιοριστεί, όσο αυτό είναι δυνατό, η διασπορά του ιού τις επόμενες εβδομάδες.

Εμβολιασμοί και ενίσχυση self test

Ένα πρώτο βήμα για να περιοριστεί η διασπορά και εξάπλωση του ιού είναι να σπεύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.
Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει ένα τουλάχιστον 20% των πολιτών, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο κατά της covid.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό – περίπου 15% - των παιδιών που δεν προβλέπεται να εμβολιαστεί, τότε απομένει ένα 65% του πληθυσμού για να εμβολιαστεί, ποσοστό όμως που υπολείπεται του 80% που πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί για να κτιστεί το περίφημο τείχος της ανοσίας.
Για αυτό το λόγο, ως δεύτερο βήμα περιγράφεται η ανάγκη να παραμείνουν υποχρεωτικά τα self test σε όλους τους εργαζόμενους έτσι ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος της επιδημίας καθώς και να επεκταθεί η χρήση τους στους νέους, οι οποίοι φέρονται και να πρωταγωνιστούν σε αυτό το τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως, να προταθεί οι εργαζόμενοι σε Αττική, νησιά και τουριστικές περιοχές να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα.

Έρχονται νέα μέτρα

Πέρα όμως από αυτές τις κινήσεις, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι αναμένεται κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση να προτείνουν νέα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.
Αν και αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και στην Κρήτη και ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε καλή επιδημιολογική κατάσταση, οι επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν νέα μέτρα.
Ανάμεσα σε αυτά θεωρείται πως θα είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, όπως ίσχυε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταστεί υποχρεωτικό το μοριακό ή το rapid test για όσους θέλουν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει με τις μετακινήσεις προς τα νησιά.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για αμιγείς και μεικτούς χώρους στην εστίαση από τις 15 Ιουλίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θα εξεταστεί εάν θα επιτρέπεται μόνο στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους της εστίασης.
Το σενάριο αυτό πάντως διέψευσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν αλλάζει το πλαίσιο των αποφάσεων για το πώς θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουλίου η εστίαση, ενώ σημείωσε παράλληλα πως ουδέποτε καταργήθηκε η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο.

Εξαδάκτυλος: Ατελέσφορο μέτρο η επαναφορά της μάσκας – Να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50

Τη θέση πως είναι δύσκολο και ατελέσφορο μέτρο η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη του να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι πολίτες.
«Εκτός από δύσκολο θα είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό.
Μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μπορούν να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθούν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Εξαδάκτυλος.

Δεν είναι επικίνδυνη

Αναφερόμενος στην παράλλαξη Δέλτα, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε ότι «αυτή η μορφή της μετάλλαξης δεν έχει αποδειχθεί επικίνδυνη στην Βρετανία και το Ισραήλ, διότι εκεί οι πολίτες άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί.
Για να επαληθευθεί αυτό και στην Ελλάδα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες.
Αν νοσήσουν οι νέοι θα το περάσουν και θα ανοσοποιηθούν, όμως θα μεταδώσουν τον ιό σε πολίτες άνω των 50 ετών και θα δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων» υπογράμμισε ο κ.Εξαδάκτυλος.
«Ο μόνος τρόπος είναι να εμβολιαστούμε.
Αυτό έκαναν στην Βρετανία και χθες είχαν 25.000 κρούσματα με 5 νεκρούς ή αντίστοιχα στο Ισραήλ.
Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να μας καλύπτει 100%.
Δεν πρέπει όμως να εστιάζουμε στην υποπερίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν θέλω την «ομπρέλα» προστασίας που μου παρέχει το εμβόλιο», είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αποδοτικά μόνο τα αυστηρά μέτρα

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα συζητήσει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή για να εισηγηθεί μέτρα στην Κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορούν να μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών.
Ερωτηθείς ένα η Επιτροπή εισηγηθεί, σε ότι αφορά την Εστίαση, να επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες, ενώ έως τώρα υπήρχε ο προσανατολισμός της επιλογής από τους επιχειρηματίες για το αν θα εισέρχονται και οι μη ανεμβολίαστοι πελάτες σε αυτούς τους χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

Παυλάκης: Διπλασιασμός κρουσμάτων κάθε εβδομάδα αν δεν ληφθούν μέτρα

Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι «αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα μια - δυο μέρες πριν, μια – δυο μέρες μετά» διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και σχετικά με το τείχος ανοσίας ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «βλέπω ένα σκληρό πυρήνα 20% που δεν θα εμβολιαστεί ποτέ, τουλάχιστον 20%, αν βάλετε και τα παιδιά στα 15% έχετε ένα 35% της κοινωνίας που δεν πρόκειται πότε… χρειάζεται τουλάχιστον 80% προστασία και πολύ παραπάνω».
«Το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος υπήρχε μέχρι τώρα, κι αυτό το κάνει σχεδόν ανίκητο.
Δεν μπορεί να σταματήσει.
Το τρίτο κύμα ήταν επιπεδομένο επειδή υπήρχε η πλειοψηφία των ανθρώπων που άντεξαν.
Το τέταρτο θα είναι χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε αεροπλάνο με έναν υπερμεταδότη και να μην την πάθετε.
Όταν όλοι βγάζουν τις μάσκες σε ένα εστιατόριο για δέκα λεπτά και υπάρχει ένας υπερμεταδότης ,«θα την πάθουν».
Αυτό που έγινε με τα κρούσματα σε ένα πάρτι θα γίνει ο κανόνας» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης.
Τα εμβόλια αντιμετωπίζουν την ασθένεια
«Σχεδόν όλα τα εμβόλια που έχουμε από καταβολής κόσμου δεν αντιμετωπίζουν τη μόλυνση αντιμετωπίζουν την ασθένεια» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος κάλεσε τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο.
«Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από το γενικό πληθυσμό, δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο.
Έχει δοθεί σε χιλιάδες χιλιάδων εγκύους σε όλα τα στάδια της κύησης δεν έχει κανένα πρόβλημα» τόνισε ο γιατρός, ο οποίος εκτίμησε ότι με το 40% της κοινωνίας εμβολιασμένο, «άνθρωποι που τη γλίτωσαν στα περασμένα κύματα «θα την πάθουν τώρα», θα υπάρχουν πολλοί θάνατοι, θα επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα».

Σαρηγιάννης: Στα 2.600 τα κρούσματα τέλη Ιουλίου, στα 3.500 το 15Αύγουστο

Την εκτίμηση πως τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν στα 2.600 στα τέλη Ιουλίου και θα εκτοξευτούν στα 3.500 έως τον 15Αύγουστο διατύπωσε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δ. Σαρηγιάννης.
«Αυτό που βλέπουμε οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και ίσως και στην υπερβολική διασκέδαση.
Προς το παρόν μόνο το 10% με 15% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα.
Η Δέλτα θα κυριαρχήσει τέλος Ιουλίου γι’ αυτό είναι κρίσιμο το τι θα κάνουμε τώρα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, επίσης στον ΑΝΤ1 ότι, «προφανέστατα η λύση είναι ο γρήγορος εμβολιασμός».

Πόρτα – πόρτα

«Οι εκλογές κερδίζονται πόρτα- πόρτα.
Κάπως έτσι πρέπει να πείσουμε για τον εμβολιασμό κι αυτό χρειάζεται κινητοποίηση όλων, με τη συμμετοχή των Δήμων, της Εκκλησίας, όλων.
Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη διασπορά νωρίτερα.
Να μπορούμε να καταλάβουμε για ποια διασπορά πρόκειται και να πάμε σε στοχευμένη επιτήρηση» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι για να ανακοπεί το κύμα πρέπει να γίνονται «υποχρεωτικά self test σε όλους τους εργαζόμενους και συστάσεις σε αυτούς που δεν είναι υποχρεωμένοι» να τα κάνουν.
«Να διευκολυνθούν όλοι να εμβολιαζόμαστε στον τόπο που βρισκόμαστε.
Να γίνει ο εμβολιασμός όσο πιο εύκολος γίνεται» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως «αν ληφθούν μέτρα θα πρέπει να είναι σοβαρά και να τηρηθούν».
«Μάσκα παντού και απαγόρευση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους» πρότεινε ο κ.Σαρηγιάννης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης