Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η JP Morgan λόγω MSCI ώθησε Alpha +10% και ΧΑ +1,72% στις 874 μον. - Διατηρείται προσωρινά το τεχνικό σημείο στήριξης των 850 μον.

Η JP Morgan λόγω MSCI ώθησε Alpha +10% και ΧΑ +1,72% στις 874 μον. - Διατηρείται προσωρινά το τεχνικό σημείο στήριξης των 850 μον.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, η οποία δημιουργεί κινδύνους στην πορεία του τουρισμού.
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 874 μονάδες, μετά τις τελευταίες πιέσεις, με επίκεντρο την Alpha Bank +10,14% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και τις συναλλαγές της να καλύπτουν το 80% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς, μετά την έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής JP Morgan ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Standard.
Να σημειωθεί ότι είναι απόλυτα αναμενόμενο να ενταχθεί η μετοχή στον δείκτη, απλώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν στο πότε θα ενταχθεί με το πιθανότερο σενάριο να αναβαθμιστεί στις 11 Νοεμβρίου από
τις 11 Αυγούστου, δηλαδή στην τελευταία αξιολόγηση των δεικτών για το 2021 καθώς σε αυτή τη φάση δεν πληροί τα κριτήρια για είσοδο στον δείκτη.
Ειδικότερα, η Alpha Bank θα πληροί για το ένα τρίτο του χρόνου που ορίζει στα κριτήριά του ο MSCI για κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ η διασπορά μετοχών, το free float, είναι προφανώς πολύ καλύτερο σε σχέση με της Εθνικής, καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 9% της Alpha, έναντι 40,3% στην Εθνική.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε και η Πειραιώς +3,62% και ακολούθησε η
Εθνική +2,43% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank.
Επίσης, θετικά επέδρασαν και τα κέρδη στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,96%, ΑΔΜΗΕ +2,77%, ΕΛΠΕ +2,75%....
Στα στατιστικά της εβδομάδος, με την σημερινή ανοδική συνεδρίαση περιορίστηκαν οι απώλειες στους βασικούς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη με πτώση -1,4%, τον FTSE 25 με απώλειες -1,44% και τον Τραπεζικό Δείκτη με πτώση -1,16%.

Ωστόσο η ανησυχία παραμένει λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, η οποία δημιουργεί κινδύνους στην πορεία του τουρισμού....ενώ ο χαμηλός τζίρος δε βοηθάει στο να εκδηλωθεί μία καλή αντίδραση.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διατήρησε προσωρινά το τεχνικό σημείο στήριξης των 850 μονάδων με ορατές τις 820 με 800 μονάδες δικαιώνοντας το bankingnews το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται διόρθωση.
Είναι προφανές ότι δικαιώνεται το δυσμενές σενάριο προς τις 820 – 800 μονάδες στα επίπεδα αυτά η αγορά θα εξαντλήσει τα καθοδικά της περιθώρια και θεωρούμε ότι θα είναι ευκαιρία εισόδου ξανά στην αγορά για τους επενδυτές.
Οι βασικές αιτίες είναι ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι με τον Covid – 19 και τις μεταλλάξεις δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί με φθηνούς εκβιασμούς να πείσει την κοινωνία να εμβολιαστεί αντί να επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει την κοινωνία με επιχειρήματα.

Οι μεταλλάξεις του COVID - 19 αλλάζουν άρδην και επί τα χείρω τους στόχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι μεταλλάξεις του COVID - 19 επιδρούν στην μεγάλη επιβράδυνση της τουριστικής κίνησης.
Τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα θα περιοριστούν στα 6 με 6,6 δισεκ. ευρώ πολύ μακριά από τον στόχο των 9 δισεκ. ευρώ.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 2,6% με 2,8% για το 2021, πολύ μακριά από το 5% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί....
Τα τουριστικά έσοδα το 2019 ήταν 18,8 δισεκ. και αναφερόμαστε σε έσοδα από τον πυρήνα του τουρισμού.
Το 2020 περιορίστηκαν στα 4,45 δισεκ. και το 2021 εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 6 με 6,6 δισεκ. μακριά από τον στόχο των 9 δισεκ. που είχε αναφερθεί.
Με δεδομένο τις παραπάνω εξελίξεις το αισιόδοξο σενάριο για ΑΕΠ 5% το 2021 ναυαγεί με νέο στόχο το 2,6% με 2,8%.
Εάν μάλιστα το Φθινόπωρο επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα, τότε είναι πιθανό το ΑΕΠ να περιοριστεί στο 2,6% με 2,8% και αυτό θα είναι αισιόδοξο σενάριο.
Η Ελλάδα συνεχίζει είναι μια άρρωστη, θνησιγενής και προβληματική, εξαρτώμενη από τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν διαθέτει αυτόνομο στρατηγικό προσανατολισμό.
Οι παθογένειες και τα μεγάλα αθεράπευτα προβλήματα απλά κρύφτηκαν λόγω του Covid 19 δεν έχουν αντιμετωπιστεί και αυτό θα φανεί προσεχώς…
Ακόμη και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι αναθεωρεί τον πληθωρισμό στο 2% είναι απόδειξη ηττοπάθειας καθώς βλέπουν ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα έχει δημιουργήσει πληθωρισμό χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα ενώ ακόμη καμία τράπεζα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει την νομισματική της πολιτική.
Η ΕΚΤ ξεκάθαρα έχει εγκλωβιστεί στην τοξική της νομισματική πολιτική.


Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips - Πακέτα σε Τέρνα Ενεργειακή

Με κέρδη έκλεισε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,96%, ΑΔΜΗΕ +2,77%, ΕΛΠΕ +2,75%, ΕΥΔΑΠ +2,66% ....
Δύο πακέτα συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ και όγκου 657 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Τέρνα Ενεργειακή με premium 8% στα 13 ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα των 12 ευρώ και αφορούσαν το 0,56% του συνόλου των μετοχών..
Στο επίκεντρο η Motor Oil, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση ομολόγου καθώς άντλησε  400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,125% και λήξη στις 19 Ιουλίου 2026.
Η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών εκδόσεως της MOTOR OIL FINANCE PLC (100% θυγατρικής της Εταιρείας), συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ , σταθερού επιτοκίου 3,250% και λήξεως το 2022, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των δεδουλευμένων αλλά μη καταβληθέντων τόκων των εν λόγω ομολογιών, για την αποπληρωμή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,31%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank με κέρδη πλησίον του +10% και σε Εθνική και Πειραιώς με άνοδο πλησίον του +3%..αλλά και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος πέριξ του +2% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,7% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,72% στις 874 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,23 μονάδες και χαμηλό 858,47 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές της Alpha Bank που κάλυψαν το 75% του συνολικού όγκου της αγοράς..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 48,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13 εκατ. ευρώ και όγκου 4,83 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η η Alpha Bank διακίνησε 4,18 εκατ. τεμάχια αξίας 4,45 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 656, 8 χιλ. τεμάχια αξίας 8,54 εκατ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 895 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες και οι 920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 544 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 520 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ευρωζώνη

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά την χθεσινή νέα στρατηγική της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, τοποθετώντας πλέον το μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, η απόφαση αυτή δημιούργησε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο του από ό,τι κάτω.
Η Lagarde τόνισε ότι η νέα στάση της ΕΚΤ της επιτρέπει να αποφασίσει μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντίδραση» κατά τη διάρκεια δυσμενών σοκ....ενώ οι αποφάσεις θα είναι τώρα πιο αποτελεσματικές από ό,τι στο παρελθόν στην επίτευξη του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,75% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Για τα stock option μειώνονται μετοχικό κεφάλαιο και ονομαστική αξία από 3 σε 1 ευρώ στην Εθνική – ΓΣ στις 30/7 

Στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιείται στις 30 Ιουλίου 2021 η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας από 3 ευρώ στα 1 ευρώ, χωρίς όμως μείωση των κυκλοφορουσών μετοχών, δηλαδή 914,7 εκατ. μετοχές, θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής των stock option, ήτοι στη διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους.
Ωστόσο υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα.
Με ονομαστική αξία στα 3 και με το νόμο να είναι σαφή ότι δεν μπορεί να δοθεί τιμή σε stock option κάτω από την ονομαστική αξία, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας από 3 στο 1 ευρώ.
Οπότε και σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, στα 2,30 ευρώ, η Εθνική να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη και προσωπικό.
Ταυτόχρονα, στη γενική συνέλευση θα λάβει έγκριση για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αποπληρωμή ομολόγων Tier Ι, ωστόσο στο σχεδιασμό της διοίκησης δεν υπάρχει έκδοση Tier I, αφενός γιατί δεν το χρειάζεται και αφετέρου γιατί είναι ακριβή έκδοση.
Εν τω μεταξύ, νέα παράταση έλαβε η διαδικασία ανακήρυξης του πλειοδότη για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισ. προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Πλέον οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν περί της 14 Ιουλίου και η μάχη δεν είναι τόσο καθαρή όσο αρχικώς διαφαινόταν, αλλά αμφίρροπη.
Με την τιτλοποίηση Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 και συνολικό κατά 1,7%, στο 18,7%.
Στο τέλος του 2021 η Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 800-850 εκατ. ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από 10% στα 4,6 δισ.
Για το 2022 σχεδιάζει είτε τη διανομή μετοχών, είτε διανομή μερίσματος, είτε επαναγορά ιδίων μετοχών (buyback).
Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με τις εποπτικές αρχές στον SSM.
Από την άλλη, ενώ τα κέρδη και τα κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα αυξάνονται σημαντικά η μετοχή της έχει βαλτώσει, βρίσκεται πέριξ των 2,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ.
Ο βασικός λόγος αυτής της εικόνας είναι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πραγματοποιήσει placement του 20% των μετοχών, από 40,3% που κατέχει, σε βάθος χρόνου, παράμετρος που έχει επιδράσει αρνητικά στη συμπεριφορά της μετοχής.
Παρ’ όλα αυτά το Placement δεν θα γίνει άμεσα, καθώς οδεύει προς το τέλος του 2021.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού προσλαμβάνει εκθετικές διαστάσεις καθώς μέσα σε μια εβδομάδα οι νέες μολύνσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, με το δείκτη θετικότητας να «σκαρφαλώνει» στο 2,46%.
Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση, η οποία απειλεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για την φετινή τουριστική κίνηση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα και το lockdown είναι εκτός συζήτησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών παρεμβάσεων εάν και εφόσον χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εξάρσεις.
Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση της χρήσης του εργαλείου των self test και την περαιτέρω εντατικοποίηση των εμβολιασμών.
Άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιους επαγγελματικούς κλάδους θα είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, ενώ το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να δοθούν και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση και η διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου με τους αμιγείς και μεικτούς χώρους για τους πελάτες.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες οι εμβολιασμοί έτσι ώστε αφενός να περάσει όσο το δυνατόν πιο ήπια το καλοκαίρι και αφετέρου να έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας έτσι ώστε από το φθινόπωρο να επανέλθει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς..
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 433.021 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.773 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 9/7 οι ασιατικές αγορές τα οποίαα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,63%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,92% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,07%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 9/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή πτώση της Πέμπτης 8/7,  εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη.
Ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει πληγεί αρκετά από τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, αλλά οι ειδήσεις ότι το Ηνωμένο βασίλειο χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς της καραντίνας, υποστηρίζουν τον κλάδο.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, εκτός κι αν ταξιδεύουν από μια χώρα υψηλού κινδύνου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το αίτημα το οποίο αναμένεται να καταθέσει η Pfizer στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο, προκειμένου να εγκριθεί και η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της covid.
Ωστόσο τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, απογοήτευσαν τους επενδυτές. 
Ειδικότερα, η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τον Μάιο στο 0,8%, από 2% τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +0,80%, ο Nasdaq στο +0,60% και το ETF GREC στο +2,13% ( 27,61 δολ. )

Κέρδη στις τράπεζες με επίκεντρο την Alpha Bank +10% και με αυξημένες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με την μεγαλύτερη άνοδο αλλά και από τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές μετά την έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής JP Morgan ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Standard.
Να σημειωθεί ότι είναι απόλυτα αναμενόμενο να ενταχθεί η μετοχή στον δείκτη, απλώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν στο πότε θα ενταχθεί με το πιθανότερο σενάριο να αναβαθμιστεί στις 11 Νοεμβρίου από
τις 11 Αυγούστου, δηλαδή στην τελευταία αξιολόγηση των δεικτών για το 2021 καθώς σε αυτή τη φάση δεν πληροί τα κριτήρια για είσοδο στον δείκτη.

Η Εθνική έκλεισε στα 2,3230 ευρώ, με άνοδο +2,43% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0860 ευρώ, με άνοδο +10,14% με όγκο 37,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,43 ευρώ, με άνοδο +3,62% με όγκο 651 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2021 στα 0,08212 ευρώ ή 1,3550 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8248 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,87 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0750 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,16 ευρώ, με πτώση -1,36%% με όγκο 399 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 74 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,96%, ΑΔΜΗΕ +2,77%, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco ....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,884 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση στα 11,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6350 ευρώ, με άνοδο +1,07% και αποτίμηση 6,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,7550 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +2,77% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,46 ευρώ, με άνοδο +0,48% και  αποτίμηση 4,25 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,02 ευρώ, με άνοδοδ +1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,97 ευρώ, με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,91 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο  +1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,09 ευρώ, με άνοδο +2,66% και κεφαλαιοποίηση 862 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9920 ευρώ, με άνοδο  +1,74% και κεφαλαιοποίηση 747 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0248 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,75% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 0 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά την χθεσινή νέα στρατηγική της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, τοποθετώντας πλέον το μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, η απόφαση αυτή δημιούργησε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο του από ό,τι κάτω.
Οι επενδυτές  από την μια παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,75%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,75% με το αμερικανικό 10ετές 1,33% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο έχει μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,75% με απόδοση πώλησης 0,74%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 9/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων
Η επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές ευνοεί την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία είναι εύλογο να καταγράφει καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, καθότι η ΕΚΤ είναι περισσότερο υποστηρικτική και οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Ιουλίου του 2021 στο 0,75%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/7/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,325 με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης