Η τρίτη δόση του εμβολιασμού αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων από 5 έως 10 φορές, αναφέρει η Pfizer
Με την παράλλαξη Δέλτα να τείνει να κυριαρχήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Pfizer ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια τρίτη δόση του εμβολίου της προκειμένου να ενισχύσει την προστασία έναντι της covid μια και διαπιστώνεται μείωση των αντισωμάτων σε μια περίοδο 6 με 8 μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό.
Και ενώ η Pfizer γνωστοποίησε πως ετοιμάζει και ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και την παράλλαξη Δέλτα, αισιόδοξα είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα, καθώς η Κούβα έκανε γνωστό πως το εμβόλιο της Soberana 2 προσφέρει 100% προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και του θανάτου λόγω covid, ενώ αντίστοιχα είναι τα νέα και για το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, όπως προέκυψε από κλινικές μελέτες στην Τουρκία.
Πάντως, η ανησυχία παραμένει καθώς λόγω των παραλλάξεων, η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, όπου αν και έχει εμβολιαστεί πλήρως το 48% των Αμερικάνων πολιτών, καταγράφεται κατά τουλάχιστον 10% αύξηση κρουσμάτων σε 24 Πολιτείες και σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλά.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ο μη εμβολιασμός των πληθυσμών είναι πολύ πιθανό να «γεννήσει» νέες παραλλάξεις μελλοντικά, οι οποίες δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που σημαίνει πως η covid θα εξακολουθήσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για αρκετό καιρό ακόμα.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 185.845.925 και οι νεκροί σε 4.014.591
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.804.620 κρούσματα και 606.722 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.752.950 και τρίτη σε νεκρούς με 405.939
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 530.179 και τρίτη σε κρούσματα με 18.962.762
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.865.767
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.664.200 και έκτη η Τουρκία με 5.465.094
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.075.613 και όγδοη η Αργεντινή με 4.613.019
• Ένατη η Κολομβία με 4.450.086 και δέκατη η Ιταλία με 4.268.491
Γαλλία: Διάγγελμα στον λαό θα απευθύνει τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ο Emmanuel Macron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ, την ώρα που η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.
Η γαλλική προεδρία δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του διαγγέλματος. Ωστόσο, πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου ανέφεραν πρόσφατα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει τους στόχους του για το τελευταίο δεκάμηνο της προεδρίας του και ιδίως τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ενδέχεται ωστόσο να ανακοινώσει και τα μέτρα που θα αποφασίσει το Συμβούλιο κατά της Covid-19, το οποίο θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο.
Στα θέματα που θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
"Θα λάβει υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα", είχε δηλώσει την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Atal.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Olivier Veran δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να εκτοπίσει πολύ σύντομα όλες τις άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 στη Γαλλία και σήμερα ευθύνεται για περίπου τις μισές μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά.
HΠΑ: Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί να «πετάξουν» τις μάσκες
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωμένοι στο εξής να φορούν προστατευτική μάσκα μέσα στην τάξη, σύμφωνα με τις νέες, επικαιροποιημένες συστάσεις των υγειονομικών αρχών.
Οι νέες συστάσεις για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εναρμονίζονται με εκείνες που ισχύουν για τους ενηλίκους Αμερικανούς. Τα Κέντρα Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν ήδη ανακοινώσει από τον Μάιο ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να πετάξουν τη μάσκα, ωστόσο η σύσταση για τα σχολεία δεν είχε τροποποιηθεί.
«Σε κλειστούς χώρους, η χρήση μάσκας συστήνεται για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Αυτό περιλαμβάνει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό» των σχολείων, αναφέρει στη νέα ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα τηρήσουν ή όχι τις συστάσεις.
«Ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων, οι υπεύθυνοι των σχολείων μπορούν να αποφασίσουν» αν όλοι ανεξαιρέτως θα φορούν μάσκα, διευκρίνισαν τα CDC, για παράδειγμα αν διαπιστωθεί κάποια τοπική συρροή κρουσμάτων ή αν δυσκολεύονται να εφαρμόσουν οδηγίες που δεν είναι ομοιόμορφες για όλους.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες υπογραμμίζουν πάντως ότι η επαναλειτουργία των σχολείων για δια ζώσης εκπαίδευση παραμένει «προτεραιότητα» των αρχών. Για αυτό επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ώστε «τα σχολεία να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους με ασφάλεια».
Pfizer: Αίτημα για τρίτη δόση του εμβολίου της τον Αύγουστο – Προβληματισμός για μείωση αντισωμάτων
Αίτημα προκειμένου να εγκριθεί και η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της covid αναμένεται να καταθέσει στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο η Pfizer.
Πάντως, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζονται μια τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αν και έχουν επισημάνει ότι «είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εφόσον και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται».
Η Pfizer αναμένεται να καταθέσει το αίτημα της με αφορμή τόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες ύστερα από τον εμβολιασμό όσο και την ταχύτητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε εθελοντές, υποστηρίζει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ασφαλής και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ανοσολογικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μείωση αντισωμάτων
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Pfizer, Mikael Dolsten είχε αναφερθεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, κυρίως σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
«Το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της παράλλαξης Δέλτα.
Αλλά ύστερα από έξι μήνες, υπάρχει πιθανόν ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, υποχωρούν» ανέφερε ο Dolsten, ο οποίος είπε πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, φαίνεται πως ύστερα από έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, η παράλλαξη Δέλτα, η οποία είναι η πιο μεταδοτική παράλλαξη έως σήμερα, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και ήπια νόσηση.
Αποτελεσματικό κατά 95% σε σοβαρή νόσηση
Σύμφωνα με τον Dolsten, παρά τη μείωση των αντισωμάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία σε Ισραήλ και Μπαχρέιν, το εμβόλιο παραμένει κατά 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσησης.
Μάλιστα ο Dolsten υποστηρίζει ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού αυξάνει τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από 5 έως 10 φορές, σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση της τρίτης δόσης σε διάστημα 6 με 8 μηνών από τις δύο αρχικές.
Ερωτήματα επιστημόνων
Πάντως, πολλοί επιστήμονες θέτουν ερωτήματα σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη μείωση των αντισωμάτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο σημαντικός ρόλος και άλλων μερών του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Β κυττάρων, τα οποία μπορούν να παράξουν αντισώματα, όταν ο οργανισμός προσβληθεί από τον ιό.
Για αυτόν τον λόγο υπογραμμίζουν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την χορήγηση τρίτης δόσης.
Όπως είπε ο Dolsten μια τέτοια έρευνα σε 10.000 εθελοντές θα «τρέξει» κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει πολύ μετά το αίτημα για την έγκριση της τρίτης δόσης, ενώ σημείωσε πως Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν μια νέα εκδοχή του εμβολίου που θα αντιμετωπίζει και την παράλλαξη Δέλτα, αν και επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθεί το σημερινό εμβόλιο.
Μάλιστα ο Dolsten υποστήριξε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, η Pfizer αναζητά τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου της.
Ήδη έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.
Εμβόλιο made in Cuba κατά της covid – Στο 91,2% η αποτελεσματικότητά του μετά από τρεις δόσεις
Στο 91,2% ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του Soberana 2, ενός εκ των εμβολίων κατά της covid που έχει αναπτύξει η Κούβα.
Σε δηλώσεις του ο Vicente Verez, διευθυντής του εργαστηρίου Finlay υποστήριξε ότι το εμβόλιο αυτό μετά και την χορήγηση της τρίτης δόσης «έχει αποτελεσματικότητα 91,2% στην αποτροπή συμπτωματικών μολύνσεων, 75,5% στην αποτροπή της μόλυνσης και 100% στην αποτροπή σοβαρών και θανατηφόρων νοσήσεων».
Σύμφωνα με τον Verez, πρόκειται για πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, αν και υποστήριξε πως «ο θεμελιώδης σκοπός του εμβολίου αυτού είναι να εξασφαλίσει πως για τον ασθενή ο νέος κορονοϊός θα μετατραπεί σ’ ένα συνάχι».
Σημειώνεται πως το Soberana 2 είναι ένα από τα πέντε υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κούβα και το ένα από τα δύο που έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές.
Το έτερο εμβόλιο είναι το Abdala, το οποίο και αυτό έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 92,28% μετά από την χορήγηση τριών δόσεων.
Το Abdala αναμένεται πολύ σύντομα να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας, αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αποτελεσματικό κατά 100% κατά νοσηλείας και θανάτου και το κινεζικό CoronaVac
Αισιόδοξα όμως είναι και τα μηνύματα από τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 του κινεζικού εμβολίου CoronaVac (γνωστού και ως Sinovac) στην Τουρκία.
Βάσει αυτών, το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά 83,5% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης μετά από δύο δόσεις και κατά 100% κατά της νοσηλείας και του θανάτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμβόλιο είναι ασφαλές και οι παρενέργειές του είναι κυρίως ήπιες και δεν κρατούν πάνω από μία ημέρα.
Το εν λόγω εμβόλιο βασίζεται σε αδρανοποιημένα σωματίδια του κορωνοϊού που δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο, αλλά πυροδοτούν ανοσιακή απόκριση στον οργανισμό.
Το CoronaVac βρίσκεται σε δοκιμές φάσης 3 από τα μέσα του 2020 σε Βραζιλία, Ινδονησία, Χιλή και Τουρκία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 22 χώρες.
Σημειώνεται πως το CoronaVac είναι ένα από τα βασικά εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας και προηγούμενη βραζιλιάνικη μελέτη είχε δείξει ότι το κινεζικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μόνο 50,7% κατά της αποτροπής λοίμωξης με συμπτώματα, αλλά αρκετά μεγαλύτερη κατά της βαριάς νόσου και του θανάτου.
Το CoronaVac παράγεται από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη και μπορεί να μεταφερθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, όπως διατηρείται και το αντιγριπικό εμβόλιο.
HΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων σε 24 Πολιτείες
Αύξηση τουλάχιστον 10% κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 Πολιτείες, τη στιγμή που κυβέρνηση και υγειονομικοί απευθύνουν έκκληση στους Αμερικάνους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η παράλλαξη Δέλτα ευθύνεται για το 51,7% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω παράλλαξη είναι δύο φορές πιο μολυσματική από τις προηγούμενες, αν και επισημαίνουν ότι χάρη στα εμβόλια, οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως εάν τα εμβόλια που σήμερα χορηγούνται με έκτακτη έγκριση, λάβουν οριστική έγκριση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου, τότε οι εμβολιασμοί εκτιμάται πως θα αυξηθούν σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως όπως είπε η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Rochelle Wallenski, περίπου το 93% των λοιμώξεων καταγράφηκε σε κομητείες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 40%.
Παράλληλα αναφέρεται ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 47,7% των Αμερικάνων πολιτών (λίγο πάνω από 158 εκατομμύρια) έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τουλάχιστον 183 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.
Μ. Βρετανία: Όχι στο άνοιγμα στις 19 Ιουλίου – Είναι επικίνδυνο
Την έντονη αντίδραση τους στο επικείμενο άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου και στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων εκφράζουν πάνω από 4.000 Βρετανοί γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη και ανήθικη απόφαση, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση Johnson να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.
Οι Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα και καλεί την κυβέρνηση Johnson να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για άρση των μέτρων τουλάχιστον έως ότου «είναι δυνατό να εμβολιαστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων».
Οι ειδικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σκοπίμως εκθέτει τα παιδιά σε μαζική λοίμωξη αντί να τα προστατεύσει ή να τα εμβολιάσει, κάνοντας λόγο για ένα απαράδεκτο πείραμα.
Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν πως η βρετανική επιστημονική κοινότητα είναι αντίθετη στα σχέδια του πρωθυπουργού Boris Johnson να ανοίξει την Αγγλία στις 19 Ιουλίου, αίροντας ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το 86,4% των Βρετανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 64,6% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τις 19 Απριλίου οι Βρετανοί που θα ταξιδεύουν σε χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα επικινδυνότητας δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία, όπως προβλέπεται σήμερα, εξέλιξη που αναμένεται τονώσει τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό.
Έκρηξη θανάτων στη Βραζιλία – Ο υψηλότερος αριθμός από το 2003
Έκρηξη θανάτων κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Βραζιλία, η οποία ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων από το 2003, όταν και άρχισαν να τηρούνται δεδομένα.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ληξιαρχείων, καταχωρήθηκαν 956.534 θάνατοι στη Βραζιλία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, αριθμός που είναι κατά 67% υψηλότερος από τον ιστορικό μέσο όρο και κατά 37% αυξημένος από το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.
Παράλληλα καταγράφηκαν 1.325.394 γεννήσεις το πρώτο εξάμηνο, ο χαμηλότερος αριθμός αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα το 2003.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10% χαμηλότερος από τον ιστορικό μέσο όρο, οριακά μειωμένος (–0,09%) σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, αλλά θεαματικά μειωμένος (–8,6%) από το 2019, πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται η διαφορά γεννήσεων και θανάτων, που ήταν πάντα κατά μέσον όρο 901.594 περισσότερες γεννήσεις, μειώθηκε σε μόλις 368.860 το 2021, υποχώρησε κατά 59,1% από τον ιστορικό μέσο όρο.
Βήματα ελευθερίας στην Χιλή – Άρση περιορισμών, στο 73% οι εμβολιασμένοι
Βήματα ελευθερίας και πλήρους επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς κάνει η Χιλή, η οποία αποφάσισε τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεδομένου ότι το 73% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί κατά της covid.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 11 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, και άρα έχουν πλήρη προστασία έναντι του ιού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, όπου οι παραδόσεις διά ζώσης είχαν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020, και την επανέναρξη της λειτουργίας πολλών εμπορικών καταστημάτων που παρέμεναν κλειστά εδώ και μήνες.
Παρόλο αυτά η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ και τα σύνορα παραμένουν κλειστά.
Οι κάτοικοι της Χιλής ή η μόνιμοι κάτοικοι που θέλουν να μπουν στη χώρα από το εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες με δικά τους έξοδα.
Οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα επιτραπεί να διεξάγονται αθλητικές συναντήσεις - ιδίως αγώνες ποδοσφαίρου - με θεατές.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των θανάτων και των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκαν προοδευτικά τον τελευταίο μήνα.
Χθες πάντως καταγράφηκαν 186 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 και 3.193 κρούσματα του SARS-CoV-2, έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες που οι μολύνσεις είχαν μείνει κάτω από το επίπεδο των 2.000.
Συνολικά, η Χιλή μετρά 33.514 θανάτους επί συνόλου 1.579.591 κρουσμάτων.
Στους 406.000 οι νεκροί στην Ινδία
Αν και το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού υποχωρεί στην Ινδία, ο αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τους 406.000, αριθμός που είναι και ο τρίτος υψηλότερος παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 911 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 43.393 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 458.727.
Η Ινδία μετρά 405.939 νεκρούς επί συνόλου 30,75 εκατ. και πλέον μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πολύ υποτιμημένα.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ινδικές υγειονομικές αρχές τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύουν ότι η καμπύλη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε κάθοδο.
Αυστραλία: Σε παρατεταμένο lockdown το Σίδνεϊ
Προς παράταση βαίνει το lockdown στο Σίδνεϊ καθώς αν και οι αρχές εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 44 κρούσματα με τα συνολικά περιστατικά μόλυνσης να έχουν ξεπεράσει τα 400.
Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούν σε διάφορες περιοχές του Σίδνεϊ για να ενισχύσουν την εφαρμογή του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη, επιτηρώντας τον σεβασμό των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
Κατά την τρέχουσα περίοδο, νοσηλεύονται 43 περιστατικά, με 10 ασθενείς να βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ τέσσερις από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.
Η αύξηση των περιστατικών μόλυνσης καταγράφεται παρά την εφαρμογή lockdown δύο εβδομάδων, το οποίο έχει τώρα παραταθεί και για τρίτη εβδομάδα, ενώ τερματίζεται στις 16 Ιουλίου.
Οι αρχές θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στο Σίδνεϊ από σήμερα, με τις δημόσιες συναντήσεις να περιορίζονται στους δύο ανθρώπους και οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινηθούν στα 10 χιλιόμετρα από τα σπίτια τους.
Χωρίς θεατές για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Με το Τόκιο να έχει μπει ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εκτός ελέγχου αύξησης των κρουσμάτων, όλοι ήταν προετοιμασμένοι για τις ανακοινώσεις των διοργανωτών που επιβεβαίωσαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που ξεκινούν στις 22 Ιουλίου) θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.
Η απόφαση πάρθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους οργανωτές των αγώνων, καθώς οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yosihide Suga, είπε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν απαραίτητη ώστε να "εμποδιστεί" η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα από το Τόκιο και να γίνει η ιαπωνική πρωτεύουσα μια ακόμα "πηγή" νέων μολύνσεων που θα οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων παγκοσμίως.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών