Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ισπανία με νέο ΥΠΕΞ, διατήρηση ΥΠΟΙΚ και απομάκρυνση του «έμπιστου» του Sanchez

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ισπανία με νέο ΥΠΕΞ, διατήρηση ΥΠΟΙΚ και απομάκρυνση του «έμπιστου» του Sanchez
Μια σημαντική απομάκρυνση είναι αυτή του προσωπάρχη του Sanchez, του Ivan Redondo, ο οποίος θεωρούνταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις εκλογικές του επιτυχίες.
Σχετικά Άρθρα

Ο ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών, αλλά διατήρησε την υπουργό Οικονομικών, έπειτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου.
Ο Jose Manuel Albarez ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Isabel Rodriguez θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης.
Η Nadia Calvino διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και προήχθη σε πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Albarez, ο σημερινός πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι, αναλαμβάνει το υπουργείο από την Arancia Gonzales Laya, η οποία δέχτηκε ευρεία κριτική για τους χειρισμούς της στην κρίση με το Μαρόκο αφού συμφώνησε να νοσηλευτεί σε ισπανικό νοσοκομείο ο ηγέτης του Μετώπου Polisario, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Brachim Gali.
"Το βασικό έργο αυτού του κυβερνητικού συμβουλίου θα είναι να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη και την δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Sanchez.

Αντικατέστησε το «δεξί» χέρι του ο Sanchez

Μια άλλη σημαντική απομάκρυνση είναι αυτή του προσωπάρχη του Sanchez, του Ivan Redondo, ο οποίος θεωρούνταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις εκλογικές του επιτυχίες.
Θα αντικατασταθεί από τον Oscar Lopez, ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τα πέντε μέλη του Unidas Podemos, του ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, διατηρούν τις θέσεις τους.
Ο μέσος όρος ηλικίας της νέας κυβέρνησης είναι τα 50 χρόνια και το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης σε αυτήν αυξήθηκε στο 63%.
Ο Sanchez ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο 2020 έπειτα από μήνες πολιτικής αστάθειας που οδήγησε τους Ισπανούς τέσσερις φορές στις κάλπες μέσα σε μια τετραετία.
Έπειτα από μόλις δύο μήνες παραμονής στην εξουσία η κυβέρνηση συνασπισμού κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία της COVID-19, η οποία την υποχρέωσε να επιβάλει ένα από τα αυστηρότερα, πανευρωπαϊκά, λοκντάουν και επέφερε βαρύ πλήγμα στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της χώρας.
Ο Sanchez αντιμετώπισε επίσης το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μια σύγκρουση που διχάζει την Ισπανία από το 2017 που επιχειρήθηκε η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος.
Πριν από τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός απένειμε χάρη σε εννέα φυλακισμένους πολιτικούς, υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Κάποια πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την απονομή χάριτος είτε μετακινήθηκαν ή αποπέμφθηκαν κατά τον σημερινό ανασχηματισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης