Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρηγιάννης: Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο - Τον Οκτώβριο έως 18.000 κρούσματα ημερησίως

Σαρηγιάννης: Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο - Τον Οκτώβριο έως 18.000 κρούσματα ημερησίως
Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο
Σχετικά Άρθρα

"Καμπανάκι" για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα το επόμενο διάστημα κρούουν οι ειδικοί, κάνοντας λόγο και για εφιαλτικό σενάριο των 18.000 κρουσμάτων ημερησίως τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και δεν χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.
Ήδη, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται νέα επιδημιολογική έξαρση, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Delta θα επικρατήσει και στη χώρα μας και να τονίζουν την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα υπάρχει μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο και εάν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι θα φτάσουμε μέχρι και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο στην περίπτωση που δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με επιτάχυνση εμβολιασμών.
«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως  «με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί.
«Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα», σημείωσε.

Πιθανή λήψη μέτρων

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το σημαντικό είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.
Εκτίμησε ότι «οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν και αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά, τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί πολίτες χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και με μεγάλη ταχύτητα.

Ανησυχία και δυσοίωνες προβλέψεις

Τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, σε περίπτωση που η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κορύφωση του 4ου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα και με διακυμάνσεις που θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.
Μάλιστα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», με βάση το σενάριο αυτό, στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, 2.900 άτομα στις αρχές Νοεμβρίου και στα 3.050 στις 15 - 18 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης