Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ρεγγίνα Δηλαβέρη πρόεδρος OΛΗΓ: Η Ηγουμενίτσα θα μπει στον χάρτη των περιοχών με την μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη

Ρεγγίνα Δηλαβέρη πρόεδρος OΛΗΓ: Η Ηγουμενίτσα θα μπει στον χάρτη των περιοχών με την μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη
Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει προκαλέσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηγουμενίτσας, καθώς και για τις ευκαιρίες που γεννώνται με την ιδιωτικοποίησητου Οργανισμού Λιμένος της πόλης, μια διαδικασία η οποία έχει προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον μιλά σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο η Ρεγγίνα Δηλαβέρη, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ).
«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προσφέρεται για ανάπτυξη σε ολους τους τομείς της οικονομίας, που είναι σε συνάφεια με τη θάλασσα και αυτό κατά την άποψή μου αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα για την προσέλκυση τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος από σημαντικά επενδυτικά σχήματα», επισημαίνει η επικεφαλής του ΟΛΗΓ και παρουσιάζει τις στρατηγικές προτεραιτότητες της διοίκησης του Οργανισμού.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει προκαλέσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της χώρας μας στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη και προοδευτικά ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών καιεμπορευμάτων.
Είναι κόμβος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) μέσω του Διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου (ΟΕΜ) και ωςτέτοιο κατέχει στρατηγική θέση στην υλοποίηση μιας βιώσιμης καιαποδοτικής θαλάσσιας αρτηρίας μεταφορών.
Επιπλέον είναι σημαντικός κρίκος τουΘαλάσσιου Διαδρόμoυ (MoS) Τεργέστη-Ανκόνα-Ηγουμενίτσαο οποίος επιτρέπει τη σύνδεση των τεσσάρων διαδρόμων TEN-T:
1) Διάδρομος Σκανδιναβίας-Μεσογείου,
2) Ανατολικός Διάδρομος/Διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου,
3) Διάδρομος Βαλτικής-Αδριατικής,
4) Διάδρομος Μεσογείου,παρέχοντας έτσι θαλάσσιες συνδέσεις με όλους τουςπορθμειακούς λιμένες (διακίνηση Ro – Ro) των ανατολικών ακτών της Ιταλίας. Μετις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αποτελέσει κέντρο διαμετακόμισης για εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής.

Υπάρχει κάποιο πλάνο για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου και σύνδεσης με σιδηρόδρομο;

Μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Διοίκησης, δεδομένου και του όγκου των εμπορευμάτων που διακινούνται ετησίως από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας,είναι η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου για τη συγκέντρωση και τηνομαδοποίηση των προϊόντων και την περαιτέρω διακίνησή τους.
Το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές ροές και θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε Θαλάσσιου Διαδρόμου που είτε ξεκινά ή διέρχεται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Ως προς τη σύνδεση του λιμένα με σιδηροδρομική γραμμή, πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο έργο στην περιοχή της Ηπείρου.

Ποια είναι τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στον Λιμένα;

Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται στο λιμάνι μας αυτή τηστιγμή σε επίπεδο κατασκευαστικό στο λιμάνι μας, είναι η Γ φάση, που αφορά στηνκατασκευή λιμένα για την εμπορική κίνηση και ο τερματικός σταθμός 3, που αποτελεί πανελλαδικά τον πρώτο τερματικό σταθμό που θα παραδοθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ των περιφερειακών λιμένων για αφίξεις εκτός Σένγκεν.
Επίσης προσεχώς ξεκινά η κατασκευή του προσήνεμου μόλου στο καταφύγιο της Πλαταριάς, μέσω χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα και των πλοίων που εξυπηρετούνται απόαυτόν με την προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργοβόρωνδραστηριοτήτων του λιμένα.
Οι ενεργειακές ανάγκες του λιμένα θα ικανοποιούνταιστο μέλλον απόλυτα από ανανεώσιμες πηγές. Ο σχεδιασμός μας βρίσκεται σε επίπεδο μελετών, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία εντάχθηκε το λιμάνι μας χάρηκαι στην πρωτοτυπία των ιδεών.
Επιγραμματικά , σας αναφέρω τα προγράμματα τα οποία υλοποιούνταιαυτή τη στιγμή στον λιμένα της Ηγουμενίτσας:

  1. Alfion
  2. Poseidon med II
  3. Ecowaves

Πώς συνδυάζεται η ιδιότητα σας ως Περιφερειακής συμβούλου με την ιδιότητα της πρόεδρου του ΟΛΗΓ;

Ο Περιφερειάρχης μας, ο κ Αλέκος Καχριμάνης είναι ένας άνθρωπος τον οποίο θαυμάζω για την πολιτική του ευφυΐα, την αγάπη του για την περιοχή και το πόσο έχει δουλέψει για την Ήπειρο.
Με την ίδια αγάπη και όρεξη να προσφέρω στον τόπο μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης το 2019.
Στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019, οι Θεσπρωτοί με εξέλεξαν ως Περιφερειακή Σύμβουλο του συνδυασμού του κ. Καχριμάνη και τον Οκτώβριο του 2019 αποδέχτηκα τον ορισμό μου ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί την πλέον σημαντική και μεγαλύτερη επιχείρηση της Ηπείρου, η οποία παραδοσιακά ωστόσο δεν είχε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια.
Από την αρχή της θητείας μου και με κοινή επιδίωξη με τον Περιφερειάρχη, προχωρήσαμε σε λειτουργία γραφείου τουριστικής προβολής στον τερματικό σταθμό 1 του λιμένα εξωτερικού, εκπροσώπησα την Περιφέρεια στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΒΙΤΤ, ώστε να προβληθεί και το λιμάνι μας διεθνώς μέσω και της Περιφέρειας Ηπείρου και μπορώ να πω ότι ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων αποτέλεσε την απαρχή μίας καλής και μόνιμης συνεργασίας της Περιφέρειας με τολιμάνι μας για το καλό της περιοχής.

Ποιος είναι ο απολογισμός της -έως τώρα θητείας σας και πoιο είναι το όραμά σας;

Πιστεύω ότι η Διοίκηση ενός φορέα για να αξιολογείται ως επιτυχημένη, πρέπει να θέτει υψηλούς, φιλόδοξους, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με την ταυτότητα, την εικόνα και τη λειτουργία του φορέα.
Το ενδιαφέρον που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε κατά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θεωρώ ότι υπήρξε συμβολή και από την πλευρά της Διοίκησης καθώς φάνηκε ότι παρέχουμε ανταγωνιστικές και υψηλής ποιότητας λιμενικές υπηρεσίες και υποδομές διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και, παράλληλα, συνεισφέροντας καταλυτικά στηνοικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.
Πραγματοποιήσαμε έργα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων, αναπλάσαμε χώρους σε κεντρικά σημεία και σταθήκαμε αρωγός σε όλους τους φορείς της περιοχής, όποτε αυτό μας ζητήθηκε.
Αυτό που θα ήθελα για το μέλλον του λιμένα, είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού κα ιεργασιακού περιβάλλοντος το οποίο θα αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό από πελάτες, προμηθευτές, εργαζομένους, ρυθμιστικές αρχές, αλλά και από τους ανταγωνιστές.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης