Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων υπό το φόβο νέου κύματος πανδημίας

Ευρωζώνη: Πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων υπό το φόβο νέου κύματος πανδημίας

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη 12 Ιουλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Σε πτώση επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνεχίζοντας την καθοδική τάση του τελευταίου διαστήματος, μετά το σύντομο ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2021, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν, όπως φαίνεται, να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη 13 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.

Το σήμα από τις κεντρικές τράπεζες

Το ράλι των τιμών στα ομόλογα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών πυροδοτήθηκε από τα hedge funds που «ξεφορτώθηκαν» θέσεις πώλησης σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς αρχίζουν να εκδηλώνονται αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν ξανά σήμα ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Σε αντίστοιχα σχόλια προέβη και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis De Guindos.
Ηδη, αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του συμβατικού προγράμματος αγοράς ομολόγων και πιθανόν να καταστήσει τους κανονισμούς του πιο ευέλικτους προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό που θα δημιουργηθεί με τη λήξη του ΡΕΡΡ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα ομόλογα αξίας 24,047 δισ. ευρώ έναντι 13,718 δισ.ευρώ της αμέσως προηγούμενης.

Πώς διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης, στο -0,30%, πολύ κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων του -0,34% που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,73% με το spread να υποχωρεί στις 103 μονάδες βάσης, καθώς οι ιταλικές αποδόσεις μειώθηκαν περισσότερο από τις γερμανικές.
Στα ίδια ακριβώς επίπεδα με αυτά των ιταλικών, στο 0,73%, υποχώρησε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ της πενταετίας περιορίστηκε στο -0,07%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 137 εκατ.ευρώ σε σχέση με τα υψηλά νούμερα της προηγούμενης εβδομάδας, εκ των οποίων τα 97 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Πληθωρισμός ΗΠΑ

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διαμορφωθεί στο 4,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 5% του Μαΐου.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα προσφορά από την Ε.Ε. η οποία έχει προσλάβει τράπεζες για την έκδοση 20ετούς με στόχο να αντλήσει 10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, θα εκδώσει και 10ετές με στόχο την άντληση 5,25 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης