Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στροφή» Bullard: Η Fed πρέπει να μειώσει άμεσα τα έκτακτα μέτρα στήριξης

«Στροφή» Bullard: Η Fed πρέπει να μειώσει άμεσα τα έκτακτα μέτρα στήριξης
Για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων προειδοποιεί ο Bullard
Σχετικά Άρθρα
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο James Bullard σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
«Με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό 7% και την πανδημία να τίθεται υπό έλεγχο, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα », δήλωσε ο Bullard στη WSJ.
Τα σχόλια του Bullard είναι εντυπωσιακά για δύο λόγους - πρώτον, προέρχονται από κάποιον που προηγουμένως είχε τη φήμη ως ένα από τα πιο dovish μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC).
Δεύτερον, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προειδοποιήσεις άλλων μελών της FOMC σχετικά με τους κινδύνους απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Κόντρα στις προειδοποιήσεις κατά της πρόωρης απόσυρσης των μέτρων

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, επαναλαμβάνοντας πρόσφατες δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η οικονομία δεν έχει ακόμη επιτύχει το κατώτατο όριο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» που έχει οριστεί για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, ενώ η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια «πρόωρη» απόσυρση των μέτρων στήριξης,  θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο, δεδομένης της συνεχούς εξάπλωσης νέων στελεχών του ιού Covid-19.

Ανησυχία για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

Από τις αγορές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed τον μήνα, 80 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου,  ενώ τα υπόλοιπα σε ομόλογα στεγαστικών δανείων.
«Ανησυχώ λίγο ότι τροφοδοτούμε μια φούσκα στην αγορά κατοικίας», τόνισε ο Bullard.
«Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αυτό - και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία, οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να τροφοδοτούμε αυτό το ενδεχόμενο», προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Fed.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης