Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 5 χρόνια επεκτείνεται η διάρκεια του ΤΧΣ – Καταργούνται όλα τα δικαιώματα π.χ. Veto – Πως θα μειώσει ποσοστά στις τράπεζες

Έως 5 χρόνια επεκτείνεται η διάρκεια του ΤΧΣ – Καταργούνται όλα τα δικαιώματα π.χ. Veto – Πως θα μειώσει ποσοστά στις τράπεζες
Τον Οκτώβριος του 2021 θα υπάρξει τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου ΤΧΣ που θα περιλαμβάνει διάρκεια, διακυβέρνηση, ειδικά δικαιώματα, ιδιότητες μελών διοικητικού συμβουλίου
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να επιδιώκει την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μπορεί το Ταμείο να θέλει να μειώσει δραστικά τα ποσοστά του αλλά όχι να αποεπενδύσει πλήρως… αλλά η επέκταση της διάρκειας του Ταμείου για 5 χρόνια… φαίνεται ότι η λύση μεταξύ δύο αντικρουόμενων προσεγγίσεων είναι κάπου στην μέση.

Πως θα κινηθεί το δημόσιο;

Ήδη μεταξύ του διαστήματος Ιούνιος – Οκτώβριος 2021:
Έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη μελλοντική μορφή του ΤΧΣ
Τον Οκτώβριος του 2021 θα υπάρξει τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου ΤΧΣ που θα περιλαμβάνει διάρκεια, διακυβέρνηση, ειδικά δικαιώματα, ιδιότητες μελών διοικητικού συμβουλίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα λήξει το 2022 όπως αρχικώς σχεδιαζόταν αλλά θα πάρει παράταση 5 χρόνια.
Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε κοινό μέτοχο, που αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν όλα τα ειδικά δικαιώματα που είχε όπως και προφανώς τα veto.
Με την μείωση των ποσοστών θα μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μόνο σε ένα μέλος και μόνο εφόσον διατηρεί ποσοστά πάνω από 5%.
Π.χ. στην Eurobank δεν θα υπάρχει μέλος του ΤΧΣ.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews;

Πριν λίγο καιρό το bankingnews, είχε προβεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά.

Θα μπορούσε δηλαδή το ΤΧΣ να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εθνική, 6% με 8% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha bank και το 1,34% στην Eurobank υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόμος που διέπει το Ταμείο, δεν θα είχε τον ρόλο του ειδικού μετόχου, δεν θα είχε veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα εξελισσόταν από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε investment fund με μόνο ένα μέλος στα διοικητικά συμβούλια και όχι σε όλες τις τράπεζες.

Πως θα μειώσει ποσοστά στις τράπεζες

Με βάση ένα σχεδιασμό, το ΤΧΣ θα μπορούσε έως τέλος του 2021 ή α΄ τρίμηνο του 2022 να έχει προχωρήσει σε διάθεση έως του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Θα ακολουθήσουν Alpha bank και Πειραιώς, στην Πειραιώς η διάθεση των μετοχών θα είναι επίσης 20% αλλά προς το τέλος του 2022.
Για την Eurobank που είναι η πιο εύκολη αποεπένδυση καθώς το ΤΧΣ κατέχει μόλις 1,34% των μετοχών.... υπάρχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις.
Το ΤΧΣ εάν τελικά κρατήσει ελάχιστα ποσοστά στις τράπεζες, ίσως να μην βιαστεί να πάρει αποφάσεις για την Eurobank, ώστε να μην θεωρηθεί ότι πριμοδοτεί μια τράπεζα σε σχέση με τις άλλες συστημικές.
Σε αντίθετη περίπτωση η αποεπένδυση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης