Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση πάτησε το ναρκοπέδιο των απολύσεων των εργαζομένων – Νέο μέτωπο η εμμονή του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η κυβέρνηση πάτησε το ναρκοπέδιο των απολύσεων των εργαζομένων – Νέο μέτωπο η εμμονή του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Η κυβέρνηση με τις «γκάφες» υπουργών ανοίγει ένα τεράστιο μέτωπο, ίσως μεγαλύτερο από την ίδια την πανδημία και τα χιλιάδες κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Μην απορείτε για όσα είπε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όσους αρνηθούν επί μακρόν τον εμβολιασμό τους.
H κα. Μιχαηλίδου δεν έκανε λάθος.
Τα ίδια είχε πει πριν μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης που μίλησε για το ενδεχόμενο της απόλυσης σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, το υπονόησε και ο Μάκης Βορίδης που τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μία ρύθμιση καθώς δεν γίνεται ένας εργαζόμενος να τεθεί για καιρό με άδεια άνευ αποδοχών.
Άρα το επόμενο βήμα είναι η απόλυση, ξεκάθαρα.
Και όλη τη μέρα συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών και των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση ενεργοποίησε ένα μεγάλο ναρκοπέδιο με τις απολύσεις

Η κυβέρνηση με τις «γκάφες» των προαναφερθέντων υπουργών ανοίγει ένα τεράστιο μέτωπο, ίσως μεγαλύτερο από την ίδια την πανδημία και τα χιλιάδες κρούσματα τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει αύξηση της θνησιμότητας λόγω της μετάλλαξης Delta:
Το μέτωπο των απολύσεων όσων ασκήσουν το νόμιμο συνταγματικό τους δικαίωμα να μην εμβολιαστούν και το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά μουδιασμένο από τις αντιδράσεις του κόσμου που εκφράστηκαν με την χθεσινή μαζική πορεία των αντιεμβολιαστών στο κέντρο της Αθήνας.
«Αν αρχίσουν οι πορείες τον Ιούλιο τι θα γίνει αργότερα;» είπε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει «παρτίδες» με φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και επαγγελματικές τάξεις όπως εστιάτορες, τουριστικές επιχειρήσεις…
Και όταν ανοίγεις πολλά μέτωπα και προκαλείς δυσαρέσκεια στον κόσμο, τότε αυτό θα το βρεις μπροστά σου.
Η κυβέρνηση, ξεκάθαρα με το ζήτημα των εμβολιασμών και των προνομίων ενόχλησε τον κόσμο – ακόμα και αυτόν που δεν είναι κατά των εμβολιασμών- και τώρα με τις αποφάσεις της για τις κυρώσεις όσων εργαζόμενων δεν εμβολιαστούν ξεσηκώνει τον κόσμο της εργασίας που ούτως ή άλλως βρισκόταν στα κάγκελα λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου που πέρασε πριν λίγο καιρό.
Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που ανοίγουν με τις απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων
Τα προβλήματα είναι τα εξής:
Η μη τήρηση του εν λόγω μέτρου, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα επιφέρει συνέπειες.
Έτσι, για όποιον από τους παραπάνω αρνηθεί να τον εμβολιασμό θα υπάρχουν κυρώσεις.
Δηλαδή άδεια άνευ αποδοχών και αναστολή σύμβασης σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση και μέχρι να την εκπληρώσουν.
Ενώ παράλληλα, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ωστόσο, προκύπτουν τα εξής βασικά ερωτήματα

Πόσο χρόνο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να μπαίνει σε αναστολή σύμβασης χωρίς αποδοχές;
Ένα μήνα, δύο μήνες, όσο κρατήσει η πανδημία;
Κανένας δεν ξέρει.

Για όσο χρόνο ανασταλεί η σύμβαση του εργαζόμενου θα είναι ασφαλισμένος; Θα προσμετρηθεί ο χρόνος που μένει σε αναστολή σε περίπτωση απόλυσής τους;
Κανένας δεν ξέρει και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες τριβές στις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Θα μπορεί, κατά το διάστημα που μπαίνει σε αναστολή σύμβασης από έναν εργοδότη, να μπορεί να εργαστεί κάπου αλλού, σε θέση που δεν είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί;
Έχει σκεφτεί η κυβέρνηση πως θα ζήσει ένας ανεμβολίαστος πολίτης από την στιγμή που του στερεί το δικαίωμα της επιλογής του να μην εμβολιαστεί και το δικαίωμα να εργαστεί για να ζήσει την οικογένειά του.
Όχι.

Θα υπάρξει διάταξη που θα δίνει το δικαίωμα σε έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο να μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλη θέση εργασίας, σε άλλα καθήκοντα στην ίδια επιχείρηση;
Aκόμα δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση αντί να τιμωρήσει τους εργαζόμενους να τους πληρώσει κανονικά στέλνοντας τους σε θέσεις άλλες στο Δημόσιο ή σε κοινωνική εργασία.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις εγκύους ή άλλες ευπαθείς ομάδες εργαζομένων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν καθώς μπορεί να προκύψει ζήτημα ισχυρών παρενεργειών;
Γιατί μία έγκυος γυναίκα εργαζόμενη ή ένας εργαζόμενος με θρομβοπενία ή μυοκαρδίτιδα να ρισκάρει να εμβολιαστεί ειδάλλως να απολυθεί όταν γνωρίζει ότι οι παρενέργειες των εμβολίων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση άνοιξε ένα τεράστιο θέμα στο πόδι χωρίς να έχει υπολογίσει ούτε τις παραμέτρους ούτε τις συνέπειες του.
Κόσμος να χάνει τη δουλειά του λόγω εμβολιασμού και – αν αναλογιστεί το ποσοστό των ανεμβολίαστων - χιλιάδες νέοι να μένουν άνεργοι που «τόλμησαν» να μη δεχθούν εμβόλια σε πειραματικό στάδιο.
Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σειρά θα έχουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού όπως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σε κρίσιμες δημόσιες δομές.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης