Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Εγνατία οδός με τίμημα 1,25 δισ – Πόσο θα συμβάλλει στην αποτίμηση η απορρόφηση του Ήρων

Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Εγνατία οδός με τίμημα 1,25 δισ – Πόσο θα συμβάλλει στην αποτίμηση η απορρόφηση του Ήρων
Η πραγματική της αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπρεπε να είναι στα 1,2 με 1,3 δισεκ. επίπεδα στα οποία μπορεί να βρεθεί εάν αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα.
Σχετικά Άρθρα

Με δύο σημαντικές κινήσεις ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθεί να ισχυροποιήσει την στρατηγική του για αύξηση κερδών και ενίσχυσης της αποτίμησης στο χρηματιστήριο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι ο πλειοδότης στην Εγνατία Οδό, στο σκέλος της παραχώρησης και της κατασκευής σε συνεργασία με την Egis, προηγείται η προσφορά της, της αντίστοιχης του σχήματος Vinci, Μυτιληναίος, Άβαξ.
Να σημειωθεί ότι την άλλη εβδομάδα μάλλον 21 ή 22 Ιουλίου θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται ότι κέρδισε το έργο της Εγνατίας Οδού, όπως εδώ και πολλές εβδομάδες έχει παρουσιάσει το bankingnews.
Ταυτόχρονα απορροφάει τον Ήρων με στόχο να αξιοποιήσει τα 30 με 35 εκατ ΕΒΙΤDA που επιτυγχάνει η εταιρία ετησίως.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η αποτίμηση της

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 713 εκατ ίδια κεφάλαια και περίπου 1,9 δισεκ. δάνεια και με μετοχική σύνθεση 29,75% ο Γιώργος Περιστέρης και 7,60% η Latsco Holding έχει θέσει ένα στόχο να βελτιστοποιήσει την κερδοφορία και να αυξήσει την αποτίμηση.
Η αποτίμηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι 973 εκατ με την τιμή στα 9,41 ευρώ παραμένει κάτω από τα 11,20 ευρώ που πούλησε την στρατηγική της συμμετοχή η Reggeborgh.
Η πραγματική της αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπρεπε να είναι στα 1,2 με 1,3 δισεκ. επίπεδα στα οποία μπορεί να βρεθεί εάν αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα.

Ταυτόχρονα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 37,30% και ο Περιστέρης με 11,06% και η Atal Enterprise με 5,98% έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,36 δισεκ.

Οι παράγοντες αποτίμησης

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πλειοδοτεί για την Εγνατία οδό, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο και ιδιαίτερα αποδοτικό υπό αιρέσεις.
Όμως για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτό σημαίνει ότι θα δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια για την Εγνατία, όπου βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε πως θα το αποτιμήσει η επενδυτική κοινότητα.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέρασε τα προβλήματα με το Texas και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει την δομή των δανείων του ομίλου και τα μετοχοδάνεια στα οποία συμμετέχει ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης.

Τι σημαίνει η απορρόφηση του Ήρων;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολούθησε την κλασσική πεπατημένη των απορροφήσεων καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται τόσο η κερδοφορία, οι οικονομίες κλίμακας και η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας.
Η απορρόφηση της εταιρίας Ήρων είναι ουσιώδης κίνηση γιατί θα προσθέσει 35 εκατ ετησίως EBITDA αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως αποτίμησε τον Ήρων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Συνήθως λαμβάνεται υπόψη αποτίμηση 5 φορές τα EBIDTA αν και αυτό δεν είναι θέσφατο.
Με βάση χρηματιστηριακές πηγές ο Ήρων πρέπει να έχει αποτιμηθεί περίπου 100 εκατ ευρώ οπότε θα προσδώσει σημαντική υπεραξία στον όμιλο.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
• Όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών και συγκεκριμένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
• Η συμφωνία αφορά την εξαγορά των μετοχών που σήμερα ανήκουν στις ENGIE και Qatar Petroleum (QP) και συγκεκριμένα το 50% της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. που κατέχει η ENGIE (το υπόλοιπο 50% κατέχεται ήδη από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), καθώς και το 75% της ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε. (η σημερινή μετοχική σύνθεση της εταιρείας έχει ως εξής: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 25%, QP: 25%, ENGIE: 50%).
• Τα οικονομικά δεδομένα της συναλλαγής θα οριστικοποιηθούν μετά την λήψη των ανωτέρω εγκρίσεων και πριν από την ολοκλήρωσή της.
• Με την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς πλέον θα ενοποιεί πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΗΡΩΝ, σε σχέση με την ενσωμάτωση των οικονομικών μεγεθών με την μέθοδο της Καθαρής Θέσης που γίνεται έως και σήμερα.
Σχετικά με τα μεγέθη του Ομίλου ΗΡΩΝ, κατά την χρήση 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε περίπου 537 εκατ. ευρώ, ενώ ο Όμιλος παρουσιάζει διαχρονικά θετική συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA). Βασική αρχή του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε προβλέψεις ή εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ή/και θυγατρικών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης