Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παράλλαξη Δέλτα τινάζει στον αέρα τον τουρισμό στην Ευρώπη - CDC: Έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»

Η παράλλαξη Δέλτα τινάζει στον αέρα τον τουρισμό στην Ευρώπη - CDC: Έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»
Στην χορήγηση τρίτης δόσης προχωρά από την 1η Αυγούστου η Ουγγαρία – Σε lockdown η μισή Αυστραλία
Σχετικά Άρθρα

Παρά τους περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς, παρά την «εμπειρία» που έχει αποκτηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τη μάχη με την πανδημία, η covid εξακολουθεί χάρη και στις παραλλάξεις της, να επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταγράφεται εκθετική αύξηση της παράλλαξης Δέλτα στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική με τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση τις επόμενες εβδομάδες, η οποία όπως εκτιμούν, μπορεί να πυροδοτήσει «καταστροφικές συνέπειες» με την Τυνησία να αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ επανέρχεται από αυτό το Σαββατοκύριακο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στην κομητεία του Λος Άντζελες λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων ενώ στην Αυστραλία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός τελεί υπό lockdown.
Στην Ευρώπη, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές καθώς εκτιμάται ότι έως την 1η Αυγούστου θα έχουν πενταπλασιαστεί τα κρούσματα covid λόγω της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα 19/7 αίροντας όλους τους έως σήμερα περιορισμούς.
Την ίδια στιγμή, ηχηρή έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 απηύθυναν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. 

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 189.282.142 και οι νεκροί σε 4.070.841
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.996.006 κρούσματα και 608.495 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.026.829 και τρίτη σε νεκρούς με 412.531
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 538.942 και τρίτη σε κρούσματα με 19.262.518
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.906.421
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.835.523 και έκτη η Τουρκία με 5.507.455
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.352.608 και όγδοη η Αργεντινή με 4.719.952
• Ένατη η Κολομβία με 4.583.442 και δέκατη η Ιταλία με 4.281.214
fdsasfdasaf.JPG

ΗΠΑ: Τα CDC προειδοποιούν ότι έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»

Ηχηρή έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 απηύθυναν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
«Το μήνυμα είναι σαφές: αρχίζουμε να παρακολουθούμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), της μεγαλύτερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας.
Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 23.300 νέα κρούσματα (αύξηση 70% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), 2.790 εισαγωγές σε νοσοκομεία (+36%) και 211 θάνατοι (+26%).
«Οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων και των θανάτων», τόνισε ο Τζεφ Ζίεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η αναζωπύρωση συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, αφού αυτό το στέλεχος του νέου κορωνοϊού ευθύνεται για πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων.
Ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, να εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου το 70% των ενηλίκων, δεν έχει επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα, δέκα ημέρες αργότερα μετά την καταληκτική ημερομηνία, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 67,9%.
Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως στο Μισούρι, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλό. Αυτές οι Πολιτείες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την αναζωπύρωση.
Οι αρχές επισημαίνουν πάντως ότι το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι, έχουν εμβολιαστεί και κατά συνέπεια θα αποφευχθούν οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι.


Εφιαλτική πρόβλεψη ECDC: Πενταπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη έως την 1η Αυγούστου 

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες καθώς προβλέπει ότι τα κρούσματα covid θα πενταπλασιαστούν έως τις αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το ECDC προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Το ECDC προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.
Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου, το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αυξητικός ο αριθμός νοσηλειών, θανάτων

Παράλληλα, το ECDC επισημαίνει ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα κυρίως χάρη στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».

Άλμα 60%

Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.
Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία αυτή, που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.

ΗΠΑ: Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Λος Άντζελες

Στην επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προχωρούν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 17/7 οι αρχές του Λος Άντζελες λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων εξαιτίας της παράλλαξης Δέλτα.
«Απαιτούμε τη χρήση μάσκας για όλους, όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και σε δημόσιες εκδηλώσεις και επιχειρήσεις, άσχετα από την κατάσταση εμβολιασμού τους, ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε το υψηλό επίπεδο μετάδοσης των κρουσμάτων που βλέπουμε» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η τοπική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες έξι συνεχόμενες ημέρες αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, με περίπου 400 νοσηλείες μέχρι την Τετάρτη, αυξημένες κατά 275 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αλλά και η Κομητεία του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια συνέστησε στους κατοίκους της να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί ενώ το Όστιν στο Τέξας συνέστησε στους μη εμβολιασμένους να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα ταξίδια, τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους, τα γεύματα σε εστιατόρια, αλλά και τα ψώνια στα μαγαζιά, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στην COVID-19.
Αντίστοιχες συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους απηύθυνε η Κομητεία Γιόλο στην Καλιφόρνια ενώ και στο Σπρίνγκφιλτ του Μισούρι, μαθητές και δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες στη διάρκεια των καλοκαιρινών προγραμμάτων διδασκαλίας.

Μειώνεται η διάθεση για εμβολιασμό

Αν και οι ΗΠΑ έχουν πληθώρα διαθέσιμων εμβολίων, αλλά δεν υπάρχει πλέον η διάθεση στους πολίτες να εμβολιαστούν, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως τα εμβόλια έσωσαν τη ζωή περίπου 280.000 Αμερικάνων και απέτρεψαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τόσο δίνεται χώρος για νέες παραλλάξεις και τόσο υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μορφές του ιού που ενδεχομένως να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια.
Σήμερα εκτιμάται πως σχεδόν το 59% των Αμερικάνων έχει κάνει μια δόση εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένο είναι το 48% του πληθυσμού.
Παρόλο αυτά υπάρχουν Πολιτείες που καταγράφουν ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών που κινούνται πάνω από το 60% αλλά υπάρχουν και Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 36% του πληθυσμού τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει πάνω από το μισό πληθυσμό τους να αναφέρουν 2,8 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες έναντι 7,8 κρουσμάτων ανά 100.000 στις Πολιτείες εκείνες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το μισό πληθυσμό τους.
Συνεπώς οι Πολιτείες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναφέρουν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με τις καλύτερα εμβολιασμένες Πολιτείες.

Έξαρση σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική

Έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και Τυνησία, με όλη την περιοχή να τείνει να εξελιχθεί σε μια κρίσιμη κατάσταση.
Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη χώρα είναι η Τυνησία, η οποία έχει επιβάλλει lockdown ενώ έχει ζητήσει από τις χώρες του Κόλπου να συνδράμει με ιατροφαρμακευτικό προσωπικό καθώς το σύστημα υγείας της είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην Τυνησία ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποστείλει ήδη 500.000 δόσεις εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τυνησία έχει τον υψηλότερο αριθμό θνησιμότητας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
643634634634653634634636.JPG
Γαλλία: Ανοίγει ο Πύργος του Άιφελ – Διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

Ανοίγει σήμερα και ύστερα από 9 μήνες ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος πάντως θα μπορεί να δέχεται το 50% των επισκεπτών που δεχόταν πριν την έκρηξη της πανδημίας ενώ οι επίδοξοι επισκέπτες από την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για covid συμβαδίζοντας έτσι με τα πρόσφατα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση.
Και ενώ το σύμβολο της Γαλλίας και του Παρισιού ξανανοίγει ύστερα από το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε κλειστό στην ιστορία του, χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ από τον Αύγουστο με αποτέλεσμα μάλιστα να ξεσπάσουν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανοίγει στις 19/7 η Αγγλία

Στο άνοιγμα της Αγγλίας και στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου προχωρά η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες επιστήμονες εκφράζουν ενστάσεις για την κίνηση αυτή, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Με απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς, η χρήση μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένο να φορούν μάσκες σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες και ειδικούς.
Μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει τη Γαλλία στη βρετανική «κόκκινη λίστα» ταξιδιών λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την παραλλαγή Βήτα του νέου κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κόκκινη λίστα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα, κατά την άφιξη τους στην Βρετανία.
Η πρόταση συζητήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της επισκόπησης των διεθνών ταξιδιών, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν την κατάσταση.
Η παραλλαγή Βήτα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία βρίσκεται επί του παρόντος στην βρετανική «πορτοκαλί λίστα» χωρών μεσαίου κινδύνου.

Τρίτη δόση εμβολίου από την 1η Αυγούστου στην Ουγγαρία

Έτοιμη να προχωρήσει στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου είναι η Ουγγαρία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban είπε πως η Ουγγαρία θα προσφέρει την επιλογή εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια τρίτη δόση από την 1η Αυγούστου και θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας.
Όπως είπε, οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιό σκεύασμα θα πρέπει να χορηγείται στους πολίτες ως τρίτη δόση, η οποία και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτός και αν οι γιατροί κρίνουν διαφορετικά.
86786855685685685.JPG
Αυστραλία: Σε lockdown η μισή χώρα

Τάσεις σταθεροποίησης καταγράφουν τα κρούσματα στο Σίδνεϊ, το οποίο θα παραμείνει σε lockdown για ακόμα δύο εβδομάδες στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού ενώ μια σταθερή αύξηση ανέφερε και η Πολιτεία της Βικτόρια.
Περίπου το 40% του πληθυσμού της Αυστραλίας τελεί υπό περιορισμό και lockdown εξαιτίας ενός ξεσπάσματος των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως το lockdown στο Σίδνεϊ άρχισε στις 26 Ιουνίου και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι την 30η Ιουλίου ενώ σε πενθήμερο lockdown είναι από τις 15/7 και η Μελβούρνη.
Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία ανέφερε το τελευταίο 24ωρο έξι νέα κρούσματα από επτά που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Οι περιοχές στην πολιτεία Βικτόρια που έχουν εκτεθεί πλήρως στον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τις 100, κυρίως στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μελβούρνη, συμπεριλαμβανομένου και ενός σταδίου που φιλοξενούσε ένα παιχνίδι ράγκμπι μεταξύ της Αυστραλίας και της Γαλλίας, με εκατοντάδες οπαδούς να έχουν λάβει οδηγίες για να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να απομονωθούν.

«Περισσότερη συνεργασία» ζητά από την Κίνα ο ΠΟΥ

Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε την Πέμπτη 15/7 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε συγκεκριμένα ο Tentros κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στην Γενεύη, ζητώντας πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, πρόσβαση η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με το AFP
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού θα μοιραστεί με τις χώρες – μέλη του, προτάσεις για την δεύτερη φάση της μελέτης με θέμα την προέλευση του κορωνοϊού, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων διευθυντής του ΠΟΥ Mike Ryan.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία και ο γενικός διευθυντής θα παρουσιάσει μέτρα στα κράτη – μέλη» του ΠΟΥ, δήλωσε ο Ryan στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ισραήλ: Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί η πανδημία

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους περιορισμούς ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουν ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών –και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση - οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συναθροίσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.
Όλοι θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα, εκτός αν τρώνε ή πίνουν.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και για τους μη εμβολιασμένους κατοίκους που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα διαρκεί πλέον μόνο επτά ημέρες, αντί για δέκα, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ και θα βγει αρνητικό.
Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, μια εκστρατεία εμβολιασμού.
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους (55%) και στο 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Έτσι ξανάνοιξαν οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εμπορικά καταστήματα ενώ μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε λιγότερα από 100 ημερησίως, από 10.000 που ήταν στην κορύφωση της πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 600, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 200 την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε του Ισραηλινούς να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τα ταξίδια.
Προέτρεψε επίσης τους εφήβους ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης