Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πανδημία «τρώει» τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς - «Συμβολική αύξηση» γύρω στα 10 ευρώ θα εισηγηθεί η κυβέρνηση

Η πανδημία «τρώει» τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς -  «Συμβολική αύξηση» γύρω στα 10 ευρώ θα εισηγηθεί η κυβέρνηση
Οι εργοδοτικές οργανώσεις στο σύνολό τους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) ζητούν «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα

Συμβολική αύξηση στα όρια του πληθωρισμού (10-12 ευρώ) στους κατώτατους μισθούς αναμένεται να εισηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο το οικονομικό επιτελείο, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις του ΚΕΠΕ και των εργοδοτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή.
Συγκεκριμένα με εξαίρεση την ΓΣΕΕ που ζητά ονομαστικό καθαρό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και 809 ευρώ το 2022, και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) που εισηγείται είτε τη διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης, είτε αύξησή του κατά 1,53%, οι εργοδοτικές οργανώσεις στο σύνολό τους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) ζητούν «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός


Ως αποδέκτης των παραπάνω προτάσεων το υπουργείο Εργασίας αντισταθμίζει, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν όλους τους παράγοντες και σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ο υπουργός Εργασίας, δεν είναι αρνητικός σε μία «χρυσή τομή» που να ικανοποιεί με «συμβολική» αύξηση και το κομμάτι της εργασίας, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το υπουργείο Εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη του:

  1. Τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το μοντέλο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση, εφαρμόζεται ευρέως διεθνώς και περιλαμβάνεται σε πρόταση Οδηγίας της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
  2. Τις θετικές προοπτικές για την οικονομία και την αύξηση της παραγωγικότητας, όπου υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%.
  3. Το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία, καθώς σύμφωνα με το ΚΕΠΕ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από το κράτος, λόγω πανδημίας (επιδοτήσεις, αναβολή πληρωμών, κλπ).Προτεραιότητα είναι να μην παρατηρηθούν αθρόες απολύσεις ούτε και οριστικό κλείσιμο βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να αποκατασταθούν η βελτίωση της απασχόλησης και η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
  4. Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι προτεραιότητα έχει η λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
  5. Το ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ αναφέρεται στις ισχυρές αναταράξεις που ήδη αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και που θα συνεχίσουν να υφίσταται το επόμενο διάστημα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στους κατώτατους μισθούς έπρεπε να στος τέλος του 2019, μεταφέρθηκε για τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά εξαιτίας της πανδημία εκκρεμεί με συνεχείς αναβολές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης