Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα όμορφα άυλα, όμορφα καίγονται και το μέλλον της MLS Πληροφορική βάσει του ισολογισμού 2019

Τα όμορφα άυλα, όμορφα καίγονται και το μέλλον της MLS Πληροφορική βάσει του ισολογισμού 2019
Το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Corinth Investments και θα γίνει αύξηση 17,2 εκατ. ευρώ αφού ρυθμιστούν τα χρέη.
Σχετικά Άρθρα

Η κουβέντα για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, ίσως να μην έχει ανοίξει όσο θα έπρεπε, με βάση κάποιες πρόσφατες μεγάλες διαγραφές ή κάποια νούμερα που είναι κάπως υπερβολικά σε συγκεκριμένους ισολογισμούς, έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων ή κονδυλίων του ισολογισμού που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενη απομείωση.
Το ΒΝ και η στήλη «το παρασκήνιο της αγοράς», έχουν αναφερθεί στο ύψος των άυλων περιουσιακών στοιχείων των εισηγμένων στο παρελθόν και τα έχουν συγκρίνει ευθέως με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, για να δείξει τι μπορεί να συμβεί στα ίδια κεφάλαια σε ενδεχόμενη απομείωση.
Η κουβέντα που μπορεί να γίνει για τα άυλα είναι μεγάλη.
Θα σταθούμε στην άποψη που έχει η στήλη, η οποία θεωρεί τα άυλα, όπως το λέει περίπου και η λέξη, «αέρας».
Κάτι που δε μετριέται γιατί δεν το βλέπεις ή κάτι που κάνεις μία μέτρηση γιατί θεωρείς ότι μπορεί να προσφέρει ή έχει αξία κτλ κτλ.
Αέρας και μόνο αέρας για να είμαστε ξεκάθαροι.
Αυτή είναι η άποψή μας.
Πολλά πλέον τα παραδείγματα όπου έχουμε ξαφνικές και μεγάλες απομειώσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τα ίδια κεφάλαια, χαλάνε τη σχέση ιδίων προς ξένα και φέρνουν μεγάλες ζημιές κτλ. κτλ.
Κάποιες περιπτώσεις βέβαια όπου έχουμε αύξηση των άυλων γιατί έβγαλε μία εταιρεία ένα προϊόν και θεώρησε ότι θα κάνει το μεγάλο «μπαμ», αλλά πήγε… άπατο είναι γνωστές.
Άλλες κουβαλάνε τα άυλα στο ίδιο ύψος για μια δεκαετία, χωρίς να εντοπίζουν λόγο απόσβεσης, απομείωσης, όπως θέλετε πείτε το.

Τι έχουμε στην περίπτωση της MLS

Ο ισολογισμός του 2019 που δημοσιεύτηκε στις 16/7/2021, μόνο με βάση την ημερομηνία δείχνει το πόσο τραγικός είναι.
Όμως θυμίζουμε πως ούτε του 2018 ήταν καλός και δεν δικαιολογούσε την αποτίμηση της μετοχής.
Τώρα αναμορφώθηκε και ο ισολογισμός του 2018.
Οι πωλήσεις δεν έχουν λόγο να αναλυθούν γιατί πλέον είμαστε στο 2021 και η ρευστότητα της εταιρείας λογικά έχει περιοριστεί σημαντικά, άρα περιμένουμε πως δύσκολα θα μπορεί να πουλάει προϊόντα.
Στεκόμαστε στις ζημιές προ φόρων ύψους 37,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες σε επίπεδο μετά φόρων μειώνονται στα 31,2 εκατ. ευρώ λόγω θετικής φορολογίας 6,6 εκατ. ευρώ.
Το 2018 ο αναμορφωμένος ισολογισμός δείχνει άυλα περιουσιακά στοιχεία 17,2 εκατ. ευρώ και έχουν απομειωθεί κατά 8,2 εκατ. ευρώ!
Σημειώνουμε πως τα ενσώματα πάγια, αυτά δηλαδή που μπορείς να τα δεις ή να τα ακουμπήσεις ήταν μόλις 2,4 εκατ. ευρώ.
Το 2019 τα ενσώματα πάγια πήγαν στα 2,5 εκατ. ευρώ και τα άυλα απομειώθηκαν περαιτέρω και από 17,2 εκατ. ευρώ πήγαν στα 2,3 εκατ. ευρώ.
Τα αποθέματα από 7,3 εκατ. ευρώ μειώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πρόκειται για μείωση λόγω πωλήσεων, αλλά λόγω διαγραφών.
Οι απαιτήσεις από πελάτες εμφανίζονται αυξημένες στα 4,9 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, αλλά σε ένα χρόνο οι απαιτήσεις πήγαν από τα 5,9 εκατ. ευρώ στα 10,6 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις εκτινάχθηκαν στα 5,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ.
Με τα παραπάνω και κάποια ακόμα τα ίδια κεφάλαια από 18,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αναμορφωμένα) γύρισαν αρνητικά κατά 12,2 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι ειδικοί σημειώνουν πως τα άυλα θα μπορούσαν να αυξηθούν κάπως πάλι, αν ξαναρχίσει να δουλεύει η εταιρεία και αν «πέσει χρήμα».
Οι συνολικές υποχρεώσεις από 24 εκατ. ευρώ πήγαν στα 38 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η εταιρεία χρειάζεται και χρήμα και κούρεμα υποχρεώσεων.
Το χρήμα να πάει για παραγωγή και τζίρο και το κούρεμα να βελτιώσει τα οικονομικά.
Αρχικά τα εταιρικά ομόλογα, ύψους 12,7 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Η λογική λέει πως θα πρέπει να κουρευτούν βαθιά.
Υπάρχουν μακροπρόθεσμα δάνεια 4,1 εκατ. ευρώ που δεν ξέρουμε που έχουν φτάσει σήμερα και πρέπει να ρυθμιστούν.
Οφειλές προς προμηθευτές 6,9 εκατ. ευρώ πρέπει να κουρευτούν, βραχυπρόθεσμα δάνεια 8 εκατ. ευρώ θα πρέπει να «μαζευτούν» και λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,8 εκατ. ευρώ θα πρέπει επίσης να κουρευτούν.
Μετά θα πρέπει να μπουν κεφάλαια.
Με αρνητικά ίδια 12,2 εκατ. ευρώ ένα ανάλογο κούρεμα στις υποχρεώσεις ή κοντά σε αυτό, θα έδινε ανάσα μεγάλη.
Είχε και 3,3 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.
Το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Corinth Investments και θα γίνει αύξηση 17,2 εκατ. ευρώ αφού ρυθμιστούν τα χρέη.
Κάνει μία ανάλυση η εταιρεία για το ύψος των ιδίων στις 31/12/21 και τα βγάζει +10,9 εκατ. ευρώ με αύξηση 17,2 εκατ. ευρώ και διαγραφή δανείων 6 εκατ. ευρώ (κατ’ ελάχιστο).
Δε βλέπουμε όμως να έχει περάσει τη χρήση 2020 σε αυτό το νούμερο, άρα ίσως να πρέπει να δούμε κάτι παραπάνω στα κουρέματα, αφού η αρνητική καθαρή θέση θα μεγαλώσει το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Σημειώνεται τέλος, πως ο Ιωάννης Καματάκης μπορεί να μην πήρε αμοιβή το 2019, ως πρόεδρος της εταιρείας, και επιπλέον έχει δώσει προσωρινή χρηματική διευκόλυνση ύψους 435 χιλ. ευρώ στην εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης