Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall λόγω παράλλαξης Delta και πληθωρισμού - Στο -2,1% o Dow, ο DAX -2,6%

Ισχυρές απώλειες στη Wall λόγω παράλλαξης Delta και πληθωρισμού - Στο -2,1% o Dow, ο DAX -2,6%
Η μετάλλαξη Delta φοβίζει τις διεθνείς αγορές
Σχετικά Άρθρα

Τριγμούς προκάλεσαν στη Wall Street η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που είναι απότοκο της υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Το selloff τάραξε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Dow Jones να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα τους επόμενους μήνες, παρότι η απασχόληση και τα εισοδήματα αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Oppenheimer John Stoltzfus τη Δευτέρα. 
Στο μεταξύ, μήνυμα καθησυχασμού για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ θέλησε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, σε ομιλία του τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως, παρά την πτώση στη Wall Street, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «έπεσε» σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 1,17%, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Έχουμε δύο ανησυχίες» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Mohamed El Erian, «μία ανησυχία για τα τεχνικά σημάδια της αγοράς και μία για την ανάπτυξη».
 
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -2,1% στις 33.962 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -1,59% στις 4.258 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,06% στις 14.274 μονάδες
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 25 μονάδες. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Boeing (-5,66%), American Express (-4,65%) και Dow (-4,25%). 
Επίσης, πτωτικά κινήθηκαν General Motors και Caterpillar (-2%).
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι μετοχές εταιρειών που είναι ευάλωτες στην πανδημία θα επηρεαστούν αρνητικά, για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πιο αμυντικά «χαρτία», όπως π.χ. η Mondelez International.

«Βουτιά» 7,5% στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία του OPEC+

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη συμφωνία του OPEC+.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύτηκε στα 66,42 δολ. το βαρέλι με πτώση 7,5%, ενώ η τιμή του brent κατέγραψε απώλειες 6,8% στα 68,62 δολ. το βαρέλι.
Οι χώρες-μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή (18/7/2021) να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο.
Επίσης συμφώνησαν να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού.
Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δήλωσε την Κυριακή (18/7/2021) πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε.
«Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε» δήλωσε ο υπουργός Suhail al-Mazrouei, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Sharq TV.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,6% στις 15.133 μονάδες
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -2,3% στις 6.845 μονάδες.
Στις 6.295 μονάδες διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες -2,5%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -3,3% στις 23.968 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες -2,4% στις 8.302 μονάδες.

«Άνοιξε» 19/7 η Αγγλία – Αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid

Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και εβδομάδες αυξάνεται ραγδαία και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν τα 50.000 τα τελευταία 24ωρα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000 μολύνσεις την ημέρα.
Σημειώνεται πως θετικός στον ιό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ενώ ο πρωθυπουργός Boris Johnson και ο υπουργός Οικονομικών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, μπήκαν σε απομόνωση.
Πάντως και παρά τους προβληματισμούς αυτούς, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως με το 68% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και με το 87% να έχει κάνει τη μία δόση, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι σε πολύ χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης