Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισραήλ: Γιατί ενδυναμώθηκε ο άξονας με Ελλάδα και Κύπρο – Η στήριξη για Βαρώσια και οι εντάσεις με Τουρκία

Ισραήλ: Γιατί ενδυναμώθηκε ο άξονας με Ελλάδα και Κύπρο –  Η στήριξη για Βαρώσια και οι εντάσεις με Τουρκία
Η Jerusalem Post κάνει λόγο για ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο σε μία περίοδο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Για ενδυνάμωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Κυπρο και την Ελλάδα κάνει λόγο σε δημοσίευμά της την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 η Jerusalem Post, επισημαίνοντας τις ισραηλινές παρεμβάσεις υπέρ της Κύπρου όσον αφορά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα
Οι δηλώσεις έγιναν μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Isaac Herzog και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχαν επικοινωνία σε φιλικό κλίμα, παρά τις εντάσεις διάρκειας δεκαετιών μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα όπου επιχειρείται να αναδειχθεί πώς ενισχύθηκε μετά τα πρόσφτατα γεγονότα σε Παλαιστίνη και Κύπρο ο άξονας των τριών κράτων.

Στηριξη για τα Βαρώσια

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η κρίσιμη δήλωση του ΥΠΕΞ την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια και την απειλή ανατροπής τους διά στόματος Erdogan
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή του στην Κύπρο», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση
Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post γίνεται επίσης  αναφορά στις πρόσφατες παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου για μια λύση στο Κυπριακό που να βασίζεται σε «δύο κράτη», σε ομιλία που δόθηκε ώρες στη διαιρεμένη κυπριακή πρωτεύουσα της Λευκωσίας.
Οι Τουρκοκύπριοι άνοιξαν ξανά πρόσφατα το Βαρώσια, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ένα θέρετρο το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά την εισβολή του 1974.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη Βόρεια Κύπρο, επισημαίνεται, ενώ τονίζεται σχετικά ότι οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται σε λύση δύο κρατών για το Κυπριακό.

Η παρέμβαση

Καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνεται ότι την Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και συζήτησαν το θέμα των Βαρωσίων, «εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για αυτά τα περιστατικά» της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται η αντίστοιχη στάση του ισραηλινού ΥΠΕΞ τον περασμένο Αύγουστο όσον αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τις ενεργειακές έρευνες στη Ανατολικη΄Μεσογειο
Το Ισραήλ εξέφρασε «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», σημειώνεται.

Επικοινωνία Herzog – Erdogan

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται με νόημα ότι Κύπρος και η Ελλάδα ζήτησαν από το Ισραήλ να προβεί στις δηλώσεις σχετικά με τις διαφορές τους με την Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Herzog πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών με τον Erdogan, όπου τέθηκε επί τάπητος η σημασία των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Ισραήλ.
Οι πρόεδροι των δύο κρατών «επέδωσαν ιδιατερη σημασία στη συνέχιση της συνεπούς επαφής και του διαλόγου παρά τις διαφωνίες, με στόχο να προωθήσουν θετικές ενέργειες προς την επίλυση της ισραηλινο- παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία θα συμβάλει και στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Herzog.

Μόνο δηλώσεις από Τουρκία

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, που επικαλείται ισραηλινή διπλωματική πηγή η πρόσφατη  δήλωση υπέρ της Κύπρου δεν συνδέεται με την επικοινωνία Herzog – Erdogan.
Σ’υμφωνα με την ίδια πηγή,  η Τουρκία δεν έχει προβεί ποτέ σε καμία συγκεκριμένη και απτή ενέργεια πέραν από τις από τις επανειλημμένες δηλώσεις της ότι επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά διατήρησε μια αρνητική για το Ισραήλ στάση. 

Ο άξονας

Οι τουρκικές δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να συνιστούν μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και του Ισραήλ βελτιώνονται ιδιατερα τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται. ειδικά μέσω του ενεργειακού τομέα, καθώς και της στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ την ίδια περίοδο οι σχέσεις με τη Τουρκία αντιμετώπιζαν σημαντικές εντάσεις.

«Θερμά» επεισόδια

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας διάνυσαν ιδιαίτερη καμπή το 2010, ειδικά στην υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα και μετέφερε 10 Τούρκους αυτοαποκαλούμενους ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι.
Στα επόμενα χρόνια, ο Erdogan φιλοξένησε τρομοκράτες της Hamas, κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία και κάλεσε τους Παλαιστινίους να πάρουν όπλα για να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων πράξεων κατά του ισραηλινού κράτους σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ενίσχυση των δεσμών

Οι Lapid και Δένδιας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ - ΕΕ στη συνάντησή τους, καθώς και τη συνεγασία στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο το Ισραήλ και οι Έλληνες συνεργάζονται για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Γηραιά ¨Ηπειρο.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι ισχυρές και θετικές και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να τις αναπτύσσουμε και να τις ενισχύουμε», δήλωσε ο Lapid, και όπως επισημαίνει το ΜΜΕ αυτό προμηνύει θετικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης