Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Τα εμβόλια της Pfizer είναι ελάχιστα αποτελεσματικά - Δεν σταματούν τη μετάδοση της Covid

Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Τα εμβόλια της Pfizer είναι ελάχιστα αποτελεσματικά - Δεν σταματούν τη μετάδοση της Covid
Οι 60άρηδες και οι ηλικιωμένοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από όλους…
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικά ζητήματα αναδεικνύει για το εμβόλιο της Pfizer έρευνα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, η οποία δημοσιεύθηκε λίγο πριν από κρίσιμες ανακοινώσεις της κυβέρνησης την Πέμπτη 22 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το εμβόλιο Pfizer παραμένει 91% αποτελεσματικό, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά την αποτροπή μετάδοσης της νόσου έχει μειωθεί από 90% σε μόνο 39%.
Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι μόνο 40% αποτελεσματικό κατά της εμφάνισης συμπτωμάτων της COVID-19 και 88% αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την αποτροπή εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Αυτό αφορά ειδικά τη νέα παραλλαγή Delta, η οποία ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων στη χώρα και έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο μολυσματική.
Για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν από περισσότερους από έξι μήνες, η αποτελεσματικότητα στην αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού μειώθηκε στο 16%.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι μεταξύ περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν δύο δόσεις έως τις 31 Ιανουαρίου, περίπου 5.770 μολύνθηκαν από τον ιό - 1.181 από αυτούς ή το 20% όλων των νέων μολύνσεων είχαν μολυνθεί την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, από εκείνους που νόσησαν, μόνο 495 άτομα νοσηλεύτηκαν, 334 νόσησαν σοβαρά και 123 πέθαναν.
Οι 60άρηδες και οι ηλικιωμένοι ανοσοκατεσταλμένοι είναι τα κύρια θύματα.

Μέτρα

Κατά τ’ άλλα, στο Ισραήλ, από την Πέμπτη 29 Ιουλίου, επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων εφόσον οι συμμετέχοντες διαθέτουν πράσινο πιστοποιητικό, εξαιρουμένων των παιδιών που είναι κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη 22 Ιουλίου.
Επιπλέον, Βρετανία, η Τουρκία, η Κύπρος και η Γεωργία προστίθενται στον κατάλογο των χωρών οι οποίες υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδίων – υπό την αίρεση λήψης σχετικής απόφασης από όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα ισραηλινό υπουργείο Υγείας, τα εμβόλια κατά της Covid 19 για παιδιά είναι κατά 91% αποτελεσματικά, ενώ μόνο δύο περιπτώσεις εμφάνισαν ήπια καρδιακή φλεγμονή.
Όσον αφορά το σύστημα πράσινης κάρτας, για Ισραηλινούς άνω των 12 ετών και, επομένως, επιλέξιμων για εμβόλιο, η πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και άθλησης, εστιατόρια, συνέδρια, τουριστικά αξιοθέατα και συναγωγές θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, έχουν αναρρώσει ή διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Για τις πρώτες μέρες, οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να υποβληθούν σε μια δωρεάν τεστ, ενώ μετά τις 8 Αυγούστου θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους έξοδα.
«Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ελευθερία όλων μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Benett σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη το βράδυ.
«Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον πληθυσμό, παρότι οι πολίτες ζητούν να εμβολιαστούν», είπε ο Bennett.
«Εδώ, η ισραηλινή κυβέρνηση επενδύει δισεκατομμύρια για να διαθέσει τα εμβόλια σε όλους, αλλά ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί απλώς αρνούνται να εμβολιαστούν.
Ακόμη και για νέους άνω των 12 ετών έχουμε φροντίσει να υπάρχει απόθεμα, ωστόσο περισσότεροι από 600.000 νέοι έως την ηλικία των 30 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι» πρόσθεσε.

Για τους νέους

Σε σχέση με τους νέους, το υπουργείο διαπίστωσε ότι μεταξύ 178.836 εφήβων ηλικίας 12-15 ετών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και άλλων 56.524 που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τις 20 Ιουλίου, μόνο δύο εμφάνισαν καρδιακή φλεγμονή.
Ένας από τους εφήβους νοσηλεύτηκε τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη δόση με πυρετό και πόνο στο στήθος, αλλά πήρε εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Ο άλλος παρουσίασε πυρετό και διάρροια, ενώ νοσηλεύτηκε για πέντε ημέρες.
Η πλειοψηφία εμφάνισε πόνο στο σημείο της ένεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης