Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υψηλά 21 ετών για την επιχειρηματικότητα - Στις 60,6 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Υψηλά 21 ετών για την επιχειρηματικότητα - Στις 60,6 μονάδες ο σύνθετος PMI
Mε τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο
Mε τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς η χαλάρωση περισσότερων μέτρων του lockdown έδωσε ώθηση στον τομέα υπηρεσιών, αν και οι φόβοι για νέο κύμα κρουσμάτων, έπληξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την IHS Markit.
Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να επιταχύνονται και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες να μειώνεται, οι κυβερνήσεις ήραν κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, απελευθερώνοντας τη ζήτηση που είχε συσσωρευτεί.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000.
pmi1.JPG
Άλμα στον τομέα υπηρεσιών

Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 60,0 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
«Η ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη της ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο κίνησαν την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
«Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει την ελευθερία από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της Covid-19 και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».
Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Μικρή επιδείνωση στη μεταποίηση - Απειλή η μετάλλαξη Delta

Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων στις 62,6.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες.
Ωστόσο η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα τις τιμές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια.
Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου στις 88,5 μονάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ένα ακόμα κύμα πανδημίας επηρέασαν τη συνολική εμπιστοσύνη. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης