Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank – ΕΚΤ): Αντάρτικο στην πολιτική της Lagarde για τα επιτόκια

Weidmann (Bundesbank – ΕΚΤ):  Αντάρτικο στην πολιτική της Lagarde για τα επιτόκια
H συμμαχία με τον κεντρικό τραπεζίτη του Βελγίου και ο υπόγειος πόλεμος στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης 
Σχετικά Άρθρα

Ανήσυχος όσον αφορά την πιθανότητα υπερβολικής χρονικά διεύρυνσης της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Jens Weidmann, tονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία να αγγίξει το 5% εντός του 2021.
Ο Jens Weidmann, ήταν το ένα εκ των δύο μελών του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τα οποία αντιτάχθηκαν στη μελλοντική κατεύθυνση (guidance) της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την προοπτική της μελλοντικής διαμόρφωσης των επιτοκίων, με το ζήτημα να γεννά ασυνήθιστες εντάσεις στο πλαίσιο του οργάνου.

Πληθωρισμός

Σε συνέντευξή του με την Frankfurter Allgemeine, μέρος της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 και την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, ο Weidmann ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ κατέληξε ομόφωνα στη θέση αρχής ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη για την τρέχουσα περίοδο.
«Οι ειδικοί μας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του 5% προς το τέλος του 2021», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεμένα» χέρια

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της κεντρικής τράπαζας του Βελγίου Pierre Wunsch ο οποίος μαζί με τον Weidmann καταψήφισε την guidance εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει "δέσει" τα χέρια της για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να βρεθεί να αντιμετωπίζει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις.
«Το βασικό θέμα είναι πιστεύω το είδος της δέσμευσης που μπορείς να αναλάβεις για μια πιθανώς μεγάλη περίοδο χρόνου - μιλάμε ενδεχομένως για πέντε ή έξι χρόνια αν δούμε τις προσδοκίες στις αγορές», ανέφερε ο Wunsch, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021.
«Δεν ένιωθα άνετα να αναλάβω μια δέσμευση για τόσο μεγάλη περίοδο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης