Διεθνή

Γερμανία - Ινστιτούτο Robert Koch: Δεν αποφεύγεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας έως το φθινόπωρο

tags :
Γερμανία - Ινστιτούτο Robert Koch: Δεν αποφεύγεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας έως το φθινόπωρο

Pροβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, με χαμηλότερους ρυθμούς, έως τον Οκτώβριο

Ως «μη ρεαλιστικό» περιγράφει το Ινστιτούτο «Robert Koch» τον στόχο της επίτευξης ανοσίας της αγέλης έως το φθινόπωρο στη Γερμανία και προβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων κορvνοϊού, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αργότερους ρυθμούς έως τον Οκτώβριο, με επιτάχυνση και κορύφωση τον Φεβρουάριο του 2022, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021.
Επιπλέον, προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων για ανεμβολίαστους στις ηλικίες 18-59 ετών και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Η μελέτη του Ινστιτούτου «Robert Koch»
Ποσοστό ανοσίας


«Το ποσοστό εμβολιασμένων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό προκειμένου να φθάσουμε εγκαίρως στην ανοσία της αγέλης», αναφέρει το Ινστιτούτο σε 10σέλιδη έκθεσή του και συνιστά η τρέχουσα φάση χαμηλών αριθμών κρουσμάτων να αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα, στην προσπάθεια για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του συστήματος υγείας και την όσο γίνεται πιο περιορισμένη εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης για τους πολίτες.
Μέχρι τώρα, το 60% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 48% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Καθυστέρηση

Για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 85% των ηλικιών μεταξύ 12 και 59 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση. Τα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να είναι υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, λόγω της παραλλαγής Delta, η οποία κυριαρχεί και θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.
Σε ό,τι αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, το Ινστιτούτο προβλέπει σταθερή άνοδο των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, με χαμηλότερους ρυθμούς, έως τον Οκτώβριο» σημειώνει ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε, εάν διαπιστωθούν εστίες έξαρσης κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων, όπως π.χ. σε γηροκομεία, να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα για νέο εμβολιασμό.
WWWWWWWWW.PNG
Υγειονομικοί κανόνες

Οι κανόνες προστασίας, με χρήση μάσκας, αποστάσεις και αυξημένη προσοχή στα μέτρα υγιεινής, θα πρέπει, τονίζει το γερμανικό Ινστιτούτο, να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη, ενώ θα χρειαστεί για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν μέτρα όπως η τηλεργασία και ο περιορισμός συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις.
Εκτιμώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο ενδεχόμενης έξαρσης κορονοϊού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Συνιστάται να γίνονται περισσότερα μοριακά τεστ για την ανίχνευση ασυμπτωματικών περιστατικών, κατά προτεραιότητα στα παιδιά κάτω των 12 ετών και δύο έως τρία τεστ αντιγόνου στα μεγαλύτερα.

Μετάβαση στη ενδημία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του RKI, η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση μετάβασης από την πανδημία στην ενδημία. Στην ενδημική κατάσταση, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά θα προκαλεί μόνο εποχιακές εστίες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης.
«Αυτή η πορεία ωστόσο εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβεβαιότητες», επισημαίνει το Ινστιτούτο και τονίζει ότι «το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί με βεβαιότητα».

Μαθηματικά μοντέλα

Ο καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Jan Furman, ο οποίος μελετά διάφορα μοντέλα για την εξέλιξη της κατάστασης, προειδοποιεί πάντως ότι το προσεχές διάστημα ο κίνδυνος μόλυνσης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι θα ήταν το 2020 με τα ίδια δεδομένα αριθμών κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 15-39 ετών.

Ανοσοποίηση

Την ίδια ώρα παρατηρείται στη Γερμανία κάμψη της ταχύτητας της εκστρατείας ανοσοποίησης.
«Δεν προχωρούμε πλέον αρκετά γρήγορα, αν και διαθέτουμε επάρκεια εμβολίων», παρατήρησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Christan Dorsen, εξηγώντας ότι η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί σε πολλούς μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν τώρα, προκειμένου να έχουμε λιγότερα κρούσματα τον χειμώνα», τόνισε και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί νέους περιορισμούς στην κοινωνική ζωή των πολιτών, αλλά μπορεί να καταστούν αναγκαίοι.

Μετάλλαξη Delta

Ο συνάδελφός του και αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Carl Laudebach, προειδοποίησε σήμερα σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο η παραλλαγή «Delta» να πλήξει ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, προκαλώντας μάλιστα και σοβαρές επιπλοκές.
«Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Delta είναι και πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, επικαλούμενος έρευνες στον Καναδά και κάλεσε κι εκείνος τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Δηλώσεις Merkel

«Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο για λίγους και κάθε πολίτης μετράει εξίσου», δήλωσε χθες η Καγκελάριος Angela Merkel και ζήτησε από όσους έχουν εμβολιαστεί να προσπαθήσουν να πείσουν τους επιφυλακτικούς στο περιβάλλον τους. «Όλοι θέλουμε την κανονικότητά μας πίσω.
Αλλά θα την ανακτήσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας.
Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο από σοβαρή ασθένεια, αλλά και από τους περιορισμούς της καθημερινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης