Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία προκαλεί νέα μελέτη: Η μετάλλαξη Gamma του Covid πλήττει με σφοδρότητα και τους πλήρως εμβολιασμένους

Ανησυχία προκαλεί νέα μελέτη: Η μετάλλαξη Gamma του Covid πλήττει με σφοδρότητα και τους πλήρως εμβολιασμένους
Η συγκεκριμένη παραλλαγή, όπως έχει προκύψει από μελέτες, έχει υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία προκαλεί στις βρετανικές αρχές η νέα μετάλλαξη Gamma του Covid ενώ αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού, Boris Johnson, Dominic Cummings ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις αρχές να προχωρήσoυν σε ένα νέο εμβολιαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή, όπως έχει προκύψει από μελέτες, έχει υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας και είναι ιδιαίτερα επιθετική ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να ασκήσουν πίεση στον Boris Johnson για εμβολιαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις Beta και Delta τα υπάρχοντα εμβόλια για τον Covid ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Gamma του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη.

Τα CDC για την παραλλαγή Gamma

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), η παραλλαγή Gamma βρέθηκε να έχει «υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα».
Η παραλλαγή Gamma καταγράφηκε ήδη στη Ρωσία και προκαλεί ανησυχία πως σύντομα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η μελέτη των CDC, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Gamma στη Γαλλία.
Από τα 44 άτομα που εργάζονταν στο ορυχείο, το 55% των εργαζομένων μολύνθηκαν.
Μεταξύ των κρουσμάτων, το ποσοστό μεταδοτικότητας ήταν 60% μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρακωρύχων και 75% μεταξύ των μη εμβολιασμένων χωρίς ιστορικό μολύνσεων ανέφερε.Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραλλαγή Gamma είχε «υψηλό ποσοστό μετάδοσης ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα».

Τα εμβόλια BNT162b2

«Δεν αναμενόταν τόσο χαμηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μόλυνσης από την παραλλαγή Gamma.
 Οι παρατηρήσεις μας έχουν καταδείξει  ότι τα εμβόλια BNT162b2 (Pfizer, Moderna) γενικά προστατεύουν από σοβαρή νόσηση Covid-19.
Ωστόσο, αυτό το απρόσμενο ξέσπασμα σε έναν μικρό και απομονωμένο εμβολιασμένο πληθυσμό απαιτεί περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων BNT162b2 κατά της μετάλλαξης Gamma.
«Η κοινωνική απόσταση - ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως - μπορεί να είναι απαραίτητη μεταξύ ατόμων με συχνή έκθεση σε παραλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Εδώ και καιρό υπήρχε ανησυχία, πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών Covid.
Αυτές οι ανησυχίες μέχρι στιγμής ήταν αβάσιμες - μετά από μελέτες που αποκάλυψαν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά τόσο για τις παραλλαγές Delta όσο και για Beta», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Express εκφράζοντας φόβους για νέο lockdown, επικαλούμενη τη δραματική έκκληση του πρώην συμβούλου του Boris Johnson.

Η Gamma στη Ρωσία

Η μετάλλαξη Gamma ανιχνεύθηκε σε μεμονωμένα κρούσματα στην Ρωσία, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον παρασκευαστή του ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona.
Υπενθυμίζεται πως το EpiVacCorona είναι το δεύτερο από τα τέσσερα ρωσικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Vector στην Σιβηρία.
Το Sputnik-V είναι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο.
«Το παραλλαγμένο στέλεχος Delta έχει μεταδοθεί ευρέως στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ μεμονωμένα περιστατικά του παραλλαγμένου στελέχους Gamma έχουν ανιχνευθεί», ανέφερε συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Vectror.
Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα παραλλαγμένα στελέχη Delta και Gamma έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «στελέχη που προκαλούν ανησυχία», επειδή μεταδίδονται με ταχύτητα, είναι επιθετικά και μπορούν να μειώσουν την αποδοτικότητα των αντισωμάτων.
variant_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης