Football Talk

ΑΕΚ: Οι «νάρκες» που πάτησε, αλλά πρέπει να αποφύγει στον επαναληπτικό με τη Βελέζ Μόσταρ

ΑΕΚ: Οι «νάρκες» που πάτησε, αλλά πρέπει να αποφύγει στον επαναληπτικό με τη Βελέζ Μόσταρ

Η ΑΕΚ προβλημάτισε με την παρουσία της στο Σαράγεβο, παρουσίασε περσινές παθογένειες και ο χρόνος για να διορθώσει τα «κακώς κείμενά» της, εν όψει του επαναληπτικού με τη Βελέζ Μόσταρ (29/07, 21:00), δυστυχώς, δεν κυλά υπέρ της.

Σχετικά Άρθρα

Λέγεται πως η αναγνώριση του προβλήματος, είναι το πρώτο βήμα για να δοθεί η λύση. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, εκτός των πολλών «ανοιχτών» -από πέρυσι- πληγών, δεν υπάρχει και η πολυτέλεια του χρόνου.

Μπορεί το ακυρωθέν γκολ λίγα λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου να είναι ένα δικαιολογημένο «αν», ωστόσο, είναι τέτοια η διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων -στα «χαρτιά» τουλάχιστον- που η «Ένωση» όφειλε να έχει προστατέψει τον εαυτό της και να μην το χρειάζεται ως δικαιολογία.

Άλλωστε, σε αυτά τα παιχνίδια του καλοκαιριού, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε και αν δεν θέλει να μπει σε μπελάδες κύρους, αλλά και οικονομικούς, οφείλει να προβεί σε άμεσες διορθώσεις. Από τις χαμένες δεύτερες μπάλες που ανέφερε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, μέχρι και τη θέση κάτω από τα δοκάρια.
Εικόνα

Το αναγκαίο ρίσκο στον άξονα δεν απέδωσε

Η χρησιμοποίηση του Γέβγεν Σάκχοφ και του Νταμιάν Σιμάνσκι στη μεσαία γραμμή, δύο παικτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά παρόμοιο ρόλο μέσα στο γήπεδο, στέρησε από την ΑΕΚ τον καθαρό «κόφτη», ενώ παράλληλα, η κατοχή της μπάλας χάθηκε από νωρίς (57% για τη Βελέζ Μόσταρ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στις αρχές του δευτέρου έφτασε ως το 63%).

Έλειπαν τόσο τα κατάλληλα στηρίγματα, όσο και η απαιτούμενη ηρεμία στην κυκλοφορία, ωστόσο ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς είχε τα χέρια του δεμένα, καθώς σε αλλαγές προσώπων με τον Λε Ταλέκ ανέτοιμο ήταν δύσκολο να προχωρήσει. Πήρε το ρίσκο, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν του βγήκε.

Αν προστεθεί η «απουσία» του Πέτρου Μάνταλου από το δημιουργικό κομμάτι έως και τη φάση του ακυρωθέντος γκολ στο 42ο λεπτό, το παζλ της επιθετικής δυσλειτουργίας ολοκληρώθηκε.


Η απελευθέρωση του Λιβάι Γκαρσία απαιτεί χώρο

Έχει πάψει να αποτελεί κοινό μυστικό η τρομακτική ικανότητα του Λιβάι Γκαρσία στο ένας εναντίον ενός, βασισμένη κυρίως στην επιτάχυνσή του. Το απέδειξε στην περσινή σεζόν, στα φιλικά της φετινής προετοιμασίας, αλλά και στις ελάχιστες φορές που βρήκε την ευκαιρία απέναντι στη Βελέζ.

Ο εξτρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο μπορεί να δημιουργήσει μία φάση από το «μηδέν», αλλά για να το πράξει η δεξιά πλευρά της «Ένωσης» πρέπει να αποσυμπιεθεί.

Η ΑΕΚ τη στιγμή που ήταν μπλοκαρισμένη δημιουργικά και κάποια έμπνευση του 23χρονου ίσως έδινε τη λύση, δεν κατάφερε να του δώσει τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο και ουσιαστικά «έκαψε» για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» της.


Το «αμύνεσθαι» απαιτεί πρώτα ψυχολογία και έπειτα ποιότητα

Με τον Στάνκοβιτς στα πιτς, θέση βασικού γκολκίπερ πήρε ο Παναγιώτης Τσιντώτας, ο οποίος μπορεί να απέκρουσε εντυπωσιακά στο 32ο λεπτό το σουτ του Πρσες, αλλά η εν γένει παρουσία του, μόνο αστάθεια εξέπεμπε.

Μία λάθος απομάκρυνση πάνω σε επιτιθέμενο στο 87ο λεπτό -που ευτυχώς δεν μπόρεσε να σουτάρει άμεσα- αλλά και μία ακόμη λάθος εκτίμηση στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού, όπου η μπάλα «έσκασε» μπροστά του κρεμώντας τον -για καλή του τύχη είχε πορεία εκτός τέρματος- έδειξαν πως τα λάθη του δεν ήταν απόρροια έλλειψης ποιότητας, αλλά έλλειψης συγκέντρωσης και ψυχολογίας.

Μπορεί να μην φέρει ουσιαστική ευθύνη σε κανένα από τα δύο γκολ -πόσο μάλλον στο δεύτερο που πέντε παίκτες της ΑΕΚ απέναντι σε δύο της Βελέζ τους επιτρέπουν να σκοράρουν- αλλά με τον κίνδυνο του αποκλεισμού να ελοχεύει για τα καλά, η «Ένωση» μάλλον πρέπει να αναζητήσει τη φόρμουλα που θα φέρει άμεσα τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, με την ελπίδα να ξεκινήσει από τη θέση του τερματοφύλακα η γενικότερη ηρεμία που αναζητείται στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.
 ΑΕΚ: Τραυματίστηκε στο δάκτυλο ο Τσιντώτας
Πέραν του πρεστίζ, το μεταγραφικό «άνοιγμα» επιβάλλει την πρόκριση

Είτε έχει γίνει αντιληπτό, είτε όχι, η ΑΕΚ έχει κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα για τα δικά της οικονομικά δεδομένα. Ως τις 25/07 αγγίζει τα 3.2 εκατομμύρια ευρώ και με τις μεταγραφικές κινήσεις που έπονται, ίσως το συνολικό ποσό των φετινών μεταγραφών ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια.

Η αποχώρηση του Νεντελτσεάρου ήταν δεδομένα μία τεράστια -ίσως και ανέλπιστη- οικονομική ανάσα, αλλά η Ευρώπη είναι αναγκαία πέραν των χρημάτων. Το Europa Conference League δεν μπορεί να υποτιμάται. Είναι μία «χρυσή» ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Το 2-1 δεν είναι απαγορευτικό σκορ, αλλά δεν παύει να σημαίνει πως ο αντίπαλος παίζει για δύο αποτελέσματα, ενώ η νίκη για την «Ένωση» είναι μονόδρομος.

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς μπορεί να μην έχει τον χρόνο με το μέρος του, αλλά πρέπει να σώσει ό,τι σώζεται στις μέρες που απομένουν και να πάρει πάση θυσία την πρόκριση. Είτε με καλό, είτε με μέτριο, είτε με κακό ποδόσφαιρο.

Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, το ίδιο θα μετρά και θα είναι το μόνο που θα απασχολεί.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης