Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης – Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν, πότε αναμένονται αποφάσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης – Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν, πότε αναμένονται αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου

Στάση αναμονής μέχρι τέλος Αυγούστου προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τον ρυθμό των εμβολιασμών, έχει αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση, κάνοντας έτσι ένα διάλειμμα στα μέτρα και πρωτίστως στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Όμως, αν στην έναρξη του φθινοπώρου καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εξάλλου προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.
Εάν όμως διαπιστωθεί ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος του ζητούμενου τείχους ανοσίας, τότε θα μπουν στο συρτάρι τα επόμενα βήματα στην υποχρεωτικότητα, πρωτίστως των εκπαιδευτικών.

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πέραν των εκπαιδευτικών, στο μικροσκόπιο βρίσκονται:

  • Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική
  • Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, την ύδρευση, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι τελικές αποφάσεις μετά τις 23/8

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, αν και δεν απαιτείται καινούρια νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει το εργαλείο αυτό με «φειδώ» και μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.

Παράταση μέτρου για εστίαση και ψυχαγωγία

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προς παράταση και μετά τις 31 Αυγούστου οδεύει και το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει.
Η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ γενικά πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσο ο καιρός επιτρέπει τα τραπεζάκια έξω- στα οποία πρόσβαση έχουν και οι ανεμβολίαστοι- , το υφιστάμενο καθεστώς να παραμείνει ως έχει και να λάβει εν καιρώ τις αποφάσεις της με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατεί στη χώρα.

Υποχρεωτικό εμβόλιο και στην εστίαση

Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να εργαστεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Εάν τελικά αυτό το αποφασίσει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, η υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
Αυτό που εξετάζεται είναι να καταστεί το εμβόλιο προαπαιτούμενο για το πιστοποιητικό υγείας, που σημαίνει ότι για να εργαστεί κάποιος θα πρέπει στο πιστοποιητικό υγείας που του ζητείται όταν προσλαμβάνεται να καταγράφεται ότι έχει κάνει και το εμβόλιο.
Στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, έστω και έμμεσα, σε όσους εμπλέκονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  (καφέ, ζαχαροπλαστεία με τραπεζάκια, εστιατόρια, ψητοπωλεία, μπαρ, ψαροταβέρνες, κλαμπ, ουζερί, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης, μπιτς μπαρ, πισίνα μπαρ)  θα συμπαρασύρει μεγάλη γκάμα καταστημάτων που μαζί με τις επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, απασχολούν πάνω από 700.000 εργαζόμενους.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης