Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs κάνουν αναδιαρθρώσεις με συμμάχους επενδυτικά funds – Tι εξετάζει η Intrum

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs κάνουν αναδιαρθρώσεις με συμμάχους επενδυτικά funds – Tι εξετάζει η Intrum

Η συμφωνία Intrum – Serengheti για την απόκτηση ομολογιών mezzazine – Junior της τιτλοποίησης Sunrise I

Σχετικά Άρθρα

Η επαναφορά των funds, ως επενδυτών, στην αναχρηματοδότηση κόκκινων δανείων αποτελεί το επόμενο βήμα, και μια από τις λύσεις, για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.
Για ευνοήτους λόγους, τα funds προτιμούν κυρίως τις περιπτώσεις όπου δεν απαιτούνται επιθετικές λύσεις με αναγκαστικές εκτελέσεις κλπ, αλλά τις επιχειρήσεις όπου υπάρχει κοινό έδαφος για να προχωρήσουν οι συμφωνίες.
Ήδη, η Intrum, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της, έχει ομαδοποιήσει ορισμένα δάνεια από τις τιτλοποιήσεις (ξενοδοχεία, οινοποιεία κα) και βρίσκεται σε επαφές με ξένα funds προκειμένου να συμμετάσχουν τα τελευταία με κεφάλαια στην εξυγίανση τους.
Όπως θα δούμε, πρόκειται για εξειδικευμένα distressed funds τα οποία θα έχουν υψηλές αποδόσεις από τις ομολογίες που κατέχουν στις τιτλοποιήσεις.
Έχουν μάλιστα την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους είτε χρηματοδοτώντας την εξυγίανση επιχειρήσεων, είτε κατεχοντας μετοχές ελληνικών τραπεζών απευθείας ή συμμετέχοντας σε άλλα funds.
Βεβαίως, το όλο εγχείρημα για τις εταιρείες διαχείρισης, στηρίζεται στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υψηλότερη ανάπτυξη, και στην άνοδο των τιμών των ακινήτων και κατά συνέπεια των εξασφαλίσεων των δανείων.

Η συμφωνία Intrum – Serengheti για την απόκτηση ομολογιών mezzazine – Junior της τιτλοποίησης Sunrise I

Πρόσφατα, η Intrum από κοινού με το αμερικανικό fund Serengeti Asset management ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% και του 2% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Sunrise I, μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ της Τράπεζα Πειραιώς.
Οι αποδόσεις των ανωτέρω ομολογιών είναι υψηλές για τους επενδυτές καθώς κυμαίνονται στο 7-9% της λογιστικής αξίας ενω η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι, θα διαθέσει τις υπόλοιπες ομολογίες προς τους μετόχους της – κατά το πρότυπο του Cairo Mezz της τιτλοποίησης της Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrum βρίσκεται σε συζητήσεις με το Serengheti Αsset Μanagement προκειμένου να συμμετάσχει το τελευταίο στην αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Η διαδρομή του Serengheti Asset management στην Ελλάδα

H επενδυτική φιλοσοφία του Serengheti Αsset management, όπως αναφέρει το ίδιο, είναι ότι “επικεντρώνεται σε niche πιστωτικές ευκαιρίες που ορίζονται από το μικρό τους μέγεθος και την πολυσυνθετότητα.
Επενδύει σε χρέος που αποδίδει και υψηλής απόδοσης (High yield) ευκαιρίες.
Επίσης, το Serengheti προσφέρει σε οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες έξυπνες λύσεις για την χρηματοδότηση τους.
Στην Ελλάδα, το Serengheti ,ακολούθησε διακριτική τακτική καθώς είχε προχωρήσει στην εξαγορά δανείων απο επτά ελληνικούς Δήμους και τελικά τα τελευταία μεταπωλήθηκαν προς την Τράπεζα Optima.
Το ίδιο fund επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες είχε εξαγοράσει και δάνεια του Δήνου Αθηναίων τα οποία αποπληρώθηκαν εξ ολοκλήρου – καθώς ο Δήμος εξετάζει την έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης