Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αδιάφορη επενδυτικά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – Γιατί οι άλλοι σε ιστορικά υψηλά και εμείς εδώ τα μαύρα μας τα χάλια;

Αδιάφορη επενδυτικά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – Γιατί οι άλλοι σε ιστορικά υψηλά και εμείς εδώ τα μαύρα μας τα χάλια;
Η Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους δεν έχει να πουλήσει καμία μεγάλη και σοβαρή ιστορία, ούτε καμία δυναμική επαναφορά οπότε εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τα μαύρα του τα χάλια
Σχετικά Άρθρα

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, τουλάχιστον όσους παρακολουθούμε το ελληνικό χρηματιστήριο, τις τράπεζες και τις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι γιατί οι άλλες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και εμείς εδώ στην Ελλάδα σερνόμαστε…
Όσοι σπεύσουν να αναφέρουν ως επιχείρημα περί μετάλλαξης Delta και άλλα συναφή με την πανδημία… γιατί τότε η Wall Street και άλλες αγορές διεθνώς βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 864 μονάδες;
Να τονίσουμε ότι βρίσκεται εκεί όπου το πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ είχε προηγηθεί μια περίοδος βαθιάς μιζέριας επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί οι άλλες αγορές π.χ. ο DΑΧ στην Γερμανία βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών που επιτεύχθηκαν πρόσφατα…
Γιατί οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές όπως το Ιταλικό χρηματιστήριο, που πέρασε τεράστια κρίση με την πανδημία… βλέπει τον FTSE MIB στο Μιλάνο να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά στις 25.160 μονάδες;
Γιατί ακόμη και το Τουρκικό χρηματιστήριο – αποτιμημένο σε όρους τουρκικής λίρας – βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών;
Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, απέχει από τα ιστορικά υψηλά αλλά από τα πρόσφατα χαμηλά έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο.
Μόνη πολύ αρνητική εξαίρεση είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, καταδικασμένο στον βούρκο της στασιμότητας, με την επενδυτική ορατότητα να είναι περιορισμένη και γενικώς να αποτελεί μια αδιάφορη αγορά.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα

Διδαχθήκαμε ότι το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και ότι η χρηματιστηριακή αγορά λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Εάν αυτό ισχύει, τότε έχει προεξοφλήσει ότι τα χειρότερα του 2020 δεν θα επαναληφθούν στην ελληνική οικονομία
Έχει προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Έχει προεξοφλήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες πολύ σύντομα θα έχουν εξυγιανθεί και τα NPEs τους θα υποχωρήσουν στο 5% κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Έχει προεξοφλήσει όλα τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι έστω και αργά και σταδιακά θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος ανάκαμψης.
Εάν όλα αυτά ισχύουν… γιατί το μόνο χρηματιστήριο από τα σοβαρά που δεν έχει ανακάμψει, δεν έχει ξεχωρίσει, παραμένει στάσιμο, χωρίς επενδυτική ορατότητα και απαξιωμένο είναι το ελληνικό χρηματιστήριο;
Η Ελλάδα απολαμβάνει των κινήτρων της ΕΚΤ ενώ δέχθηκαν οι ευρωπαίοι των δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της πανδημίας.
Ότι έχουν οι άλλοι έχουμε και εμείς αλλά εδώ το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στάσιμο…

Ορισμένες αλήθειες για το ελληνικό χρηματιστήριο

1)Η Ελληνική οικονομία είναι η μόνη που υλοποιούσε προγράμματα λιτότητας σχεδόν 8 χρόνια και λόγω της πανδημίας η Ευρώπη και οι δανειστές δέχθηκαν τον πλήρη εκτροχιασμό.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το διάστημα 2020 και 2021 ξεπερνάει τα κεφάλαια που θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 31 δισεκ.

2)Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που μετά την πανδημία θα υποχρεωθεί να επανέλθει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν θα έχει την ελευθερία κινήσεων των άλλων χωρών.

3)Η Ελλάδα παραδόξως είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ενώ μετά τα 3 προγράμματα λιτότητας και 3 μνημόνια άλλαξε η δομή του χρέους της… ληκτότητα ομολόγων και δανείων… ωστόσο η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει επιδεινωθεί η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ιαπωνία που έχει πάνω από 200% χρέος προς ΑΕΠ.
Εξαιρώντας τον εσωτερικό δανεισμό – βασικό γνώρισμα της Ιαπωνίας – η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση διεθνώς.

4)Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιαίνονται, προσπαθούν να φθάσουν τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες… που εδώ και χρόνια διατηρούν εξυγιασμένους ισολογισμούς.
Οπότε ακόμη οι ελληνικές προσπαθούν να φθάσουν εκεί που βρίσκονται εδώ και χρόνια οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Για το 2021 ορισμένες τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγάλες ζημίες.

5)Όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους… οι ελληνικές θα το πράξουν με τα αποτελέσματα του 2023… είναι μακριά για να ποντάρει τόσο πολύ ένας επενδυτής.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές δίνουν την αίσθηση στους επενδυτές… ότι θα παραμείνουν στάσιμες για καιρό, οπότε δεν σπεύδουν να αγοράσουν… και μετά από καιρό πάλι εδώ κοντά θα τις βρουν χωρίς ουσιώδεις διαφοροποιήσεις.

6)Οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν οριοθετημένο κύκλο εργασιών και απόδοση κεφαλαίων.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν επιδείξει καμία διαφοροποίηση η επενδυτική ελκυστικότητα.

7)Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αναδυόμενη – η μόνη στην Ευρώπη – και υποστηρίζεται από το ευρώ.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μια αγορά που έχει εξαντληθεί μόνο από το επιτόπιο τροχάδην, ούτε λόγος για αγώνα 100 μέτρων ή μαραθώνιο.

8)Το πολύ άσχημο με το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι δείχνει να έχει προεξοφλήσει – κάψει όλες τις θετικές ειδήσεις – και έχει χάσει την επενδυτική ορατότητα για το μέλλον.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σοβαρά προβληματική ενώ λόγω της πανδημίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.

Το να λες οι τράπεζες πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης τους από τα NPEs, ένας επενδυτής θα σου πει ε και άλλες χώρες έχουν εξυγιάνει τις τράπεζες τους εδώ και πολλά χρόνια.
Η οικονομία συνεχίζει να είναι προβληματική και ποντάρουμε ξανά σε δανειακά για να διαμορφώσουμε την ψευδαίσθηση μέσα στο μυαλό μας ότι όλα θα πάνε καλά στο μέλλον.
Η Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους δεν έχει να πουλήσει καμία μεγάλη και σοβαρή ιστορία, ούτε καμία δυναμική επαναφορά οπότε εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τα μαύρα του τα χάλια.
Το χρηματιστήριο είναι ένα στοίχημα επενδυτών που βάζουν πραγματικά λεφτά και ποντάρουν σε διάφορα σενάρια.
Οι πολιτικοί μας πέραν από μυθοπλασίες και άλλα παραμύθια δεν πείθουν αυτούς που επενδύουν πραγματικά λεφτά… ένα από τα βασικά προβλήματα μας είναι ότι το ελληνικό παραμύθι δεν έχει πολλούς ακροατές…
Το βασικό σενάριο για 1050 μονάδες το 2021 διαψεύστηκε και εδώ κινδυνεύουν να μην επιτευχθούν ούτε οι 950 μονάδες.
Η ελληνική αγορά εάν το 2022 φθάσει στις 1050 μονάδες δηλαδή τον στόχο του 2021 θα είναι επιτυχία... υπάρχουν ερωτηματικά....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης