Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, ο Φιλίπε Νιούζι, ότι οι ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν και ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο στην πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου (βόρεια).
Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους εκφράστηκε για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της δράσης τζιχαντιστών, που κορυφώθηκε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον κ. Νιούζι, η δράση των τζιχαντιστών έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει 826.000 κατοίκους να εκτοπιστούν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ομάδες ενόπλων που αποκαλούνται γενικά στην περιοχή "Σεμπάμπ" ("η νεολαία", στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, η οποία συνορεύει με την Τανζανία και στην οποία ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους.
Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες και ανήλικα αγόρια, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή να αρπάξουν σεξουαλικές σκλάβες.
Κατά υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της κρίσης στη Μοζαμβίκη περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει πως κάπου 1 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.
Αρκετές χώρες ανήγγειλαν το τελευταίο διάστημα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής.
Η ΕΕ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως αποφάσισε να αναπτύξει στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν επίσης να υποστηρίξουν σε διμερές επίπεδο την κυβέρνηση στη Μαπούτου.
Εξάλλου η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ, 16 κράτη μέλη) έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει στρατεύματα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης επισήμανε πως αρχικά ήταν δύσκολο να κατανοηθεί ποιοι είναι οι δράστες των επιθέσεων, όμως στην πορεία οι αρχές συνειδητοποίησαν πως έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τρομοκράτες που έχουν διεθνείς διασυνδέσεις.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η δράση των τζιχαντιστών διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της περιοχής νιώθει παραμελημένος από την κυβέρνηση.
Παρά τους αξιόλογους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, η επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου παραμένει πάμφτωχη.
Η κρίση, που κορυφώθηκε με την επίθεση στην Πάλμα τον Μάρτιο, έχει παραλύσει έργα εξόρυξης φυσικού αερίου, έργα υποδομής και τις γεωργικές εργασίες στην περιοχή, τόνισε ο αρχηγός του κράτους.
Στην επαρχία αναμένεται να υλοποιηθούν έργα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αξίας κάπου 50 δισεκ. ευρώ. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τη μοζαμβικανική κυβέρνηση, θα μεταμορφώσουν την οικονομία της άλλοτε πορτογαλικής αποικίας.
Η Total, η γιγάντια γαλλική εταιρεία του τομέα της ενέργειας, επικεφαλής κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, έργο εκτιμώμενης αξίας 17 δισεκ. ευρώ, απομάκρυνε το προσωπικό της μετά την επίθεση στην Πάλμα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο Φιλίπε Νιούζι επισήμανε ότι οι τζιχαντιστές είχαν σκοπό να καταλάβουν όλη την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Τοτάλ όταν εξαπέλυσαν την έφοδό τους στην Πάλμα, αλλά αυτό εμποδίστηκε από τον στρατό.
Έτσι "μπορούμε να πούμε ότι η Μοζαμβίκη συνεχίζει να είναι σταθερή χώρα, με την εξαίρεση κάποιων περιοχών", πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών