Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο Αύγουστος κάνει τουριστική «κοιλιά» στο δεύτερο μισό του... αλλά η πληρότητα σε σπίτια έχει «εκτιναχθεί»

Ο Αύγουστος κάνει τουριστική «κοιλιά» στο δεύτερο μισό του... αλλά η πληρότητα σε σπίτια έχει «εκτιναχθεί»
Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι αρκετών περιοχών για την επιδημιολογική κατάσταση και τις αφίξεις
Σχετικά Άρθρα

Δύο όψεις έχει το νόμισμα «τουρισμός» για την Ελλάδα, στην κορύφωση της σεζόν.
Σύμφωνα με ξενοδόχους οι πληρότητες παρουσιάζουν διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού και των κύριων αγορών - δεξαμενών που τους τροφοδοτούν με τουρίστες.
Έτσι, λίγο προτού ο Αύγουστος κάνει και επίσημα «ποδαρικό» – ο πιο δυνατός μήνας του καλοκαιριού και προάγγελος του φθινοπώρου – οι όποιες προβλέψεις για τα τουριστικά μεγέθη παραμένουν και αυτές «απρόβλεπτες» και μάλιστα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, καθώς άλλη είναι η εικόνα στην ηπειρωτική Ελλάδα ανά περιοχή και άλλη στα νησιά ανά προορισμό επίσης.
Και εξηγούν:
«Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τις κρατήσεις μας για τον Αύγουστο και βλέπουμε ότι στο δεύτερο μισό του, φαίνεται μια «κοιλιά» στον ορίζοντα.
Οι ροή δείχνει να έχει «πατήσει φρένο» και το lastminute, δηλαδή οι κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής, ακολουθεί και αυτό τη ροή της πανδημίας.
Όσο εμείς θα λέμε ότι ανεβαίνουν τα κρούσματα, τόσο θα αυξάνονται και οι προβληματισμοί του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να τονίζουμε το σύνολο των δεδομένων που καθορίζουν μια πανδημία, δηλαδή τον αριθμό των κρουσμάτων σε συνάρτησημε τους θανάτους και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Ήδη από τον Ιούνιο, ακόμα και φετινά vouchers διακοπών μετατίθενται για αργότερα και αυτό μας προκαλεί μεγάλη αγωνία, διότι άλλες είναι οι τιμές του Αυγούστου και άλλες του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε οι περισσότεροι σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», σημειώνει ξενοδόχος που διαπιστώνει «την αλλαγή κλίματος των τελευταίων ημερών» όπως λέει, στα συστήματα των κρατήσεων της επιχείρησής του.

«Άλλο Μύκονος, άλλο Βόρεια Ελλάδα»

Την τελευταία εβδομάδα, σε περιοχές – παραδοσιακά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας τα οποία προτιμούν κυρίως τουρίστες από τα Βαλκάνια, ο Αύγουστος κατά το δεύτερο μισό του θυμίζει... φθινόπωρο.
Ξενοδόχοι παρατηρούν ότι οι κρατήσεις γίνονται μετ΄ εμποδίων αφού επηρεάζονται από την πορεία της πανδημίας. Έτσι, αγορές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, δεν έχουν δείξει τη συνήθη δυναμική τους.
Προβλήματα έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και στις αφίξεις από τη ρουμανική αγορά, για τον ίδιο λόγο.
«Η πληρότητά μας μετά τα μέσα Αυγούστου «πέφτει» στο 50% από το 80% που είναι μέχρι τις 15 του μήνα.
Σε αντίθεση με νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη όπου οι πληρότητες εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, δεν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, είτε είναι ηπειρωτικές είτε είναι νησιωτικοί προορισμοί.
Περίπου ίδια είναι η κατάσταση και στην Αθήνα, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία που αναγκάζονται να δουλέψουν με 20% πληρότητα», σημειώνει έμπειρος ξενοδόχος, περιγράφοντας τα συμπεράσματά του μετά από συζητήσεις που είχε με συναδέλφους του ανά την Ελλάδα για την πορεία της σεζόν.

«Η... πληρότητα σε σπίτια έχει «εκτιναχθεί»

Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση στους τουριστικούς προορισμούς παραμένει υψηλή με πολλά καταστήματα εστίασης, κυρίως εστιατόρια και ταβέρνες, αλλά και σούπερ μάρκετ να σημειώνουν αυξημένους τζίρους.
«Αυτό δείχνει ότι πολλοί προτίμησαν να κάνουν διακοπές σε παραθεριστικές κατοικίες, είτε δικές τους, είτε συγγενών, φίλων και γνωστών.
Σε αντίθεση με τα δωμάτια ξενοδοχείων όπου οι κρατήσεις θυμίζουν περιβάλλον κινούμενης άμμου, η κινητικότητα σε τουριστικές περιοχές παραμένει αυξημένη, είτε πρόκειται για ιδιόκτητες κατοικίες, είτε για βίλες, είτε για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η πληρότητα σε σπίτια έχει «εκτιναχθεί» για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο ένας είναι η οικονομική στενότητα των Ελλήνων που είναι απαγορευτική για έξοδα διαμονής», τονίζει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακού συγκροτήματος που εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του.
Σύμφωνα με παράγοντες του real estate η πληρότητα στην ενοικίαση σπιτιών ανεβαίνει κατακόρυφα στους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και αγγίζει και το 99% σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για βίλες με πισίνα, η Σαντορίνη όπου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα άνω του 90%, αλλά και οι Σποράδες όπου για παράδειγμα στη Σκιάθο, η πληρότητα σε πολυτελείς κατοικίες βρίσκεται στο 99% για τον Αύγουστο με ανάλογα ποσοστά και για τον Σεπτέμβριο.
Πάνω από 90% είναι η πληρότητα στις βίλες της Ρόδου μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Χανιά.
Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς «όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχουν κάνει «στροφή» λόγω πανδημίας σε luxury διακοπές σε πολυτελείς βίλες και πεντάστερα resorts ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.
Στις περιπτώσεις που επιλέγουν να μισθώσουν αυτόνομες κατοικίες προτιμούν αυτές να διαθέτουν πισίνα για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.
Οι επιλογές δεν είναι πάρα πολλές, γι αυτό και η πληρότητα που εμφανίζεται στις αντίστοιχες πλατφόρμες ενοικίασης είναι τόσο υψηλή.

«Επιδείνωση της πανδημίας, επιδείνωση και στα οικονομικά»

Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, οι ξενοδόχοι σκέφτονται από τώρα τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος όπως λένε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Μιλούν για «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο με σημαντικές διακυμάνσεις στις πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι σε μετακινήσεις που επιβάλλονται ξαφνικά, όπως τεστ, αλλά και καραντίνες, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις.
«Επιδείνωση της πανδημίας, σημαίνει και επιδείνωση στα οικονομικά μας» τονίζουν και επισημαίνουν πως οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και οι περισσότεροι θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ως προς αυτές. «Ειδικά όταν έχουμε δύο συνεχόμενες χρονιές covid που σημαίνει μειωμένα έσοδα και πανδημικές οφειλές προς το δημόσιο.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πως θα διαμορφωθεί το κλίμα μετά τον Οκτώβριο, καθώς είτε έχουμε επιμήκυνση σεζόν είτε όχι, το ζητούμενο είναι να υπάρξει επιμήκυνση δανείων και ρυθμίσεις δόσεων, για να μην «κοκκινίσουν τα οικονομικά μας από τα κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα», τονίζει παράγοντας της αγοράς.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης