Box to Box

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Και τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια!

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Και τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια!
Κάποτε οι αθλητικές εφημερίδες ζούσαν από τα όνειρα που πουλούσαν ειδικά τον Ιούλιο με οκτάστηλα που μιλούσαν για παικταράδες και για ομάδες-όνειρο που έχτιζαν οι προπονητές στα καταπράσινα δάση της κεντρικής Ευρώπης μοιράζοντας γκολ στα χωριά! Αυτά μέχρι πριν μία δεκαετία περίπου.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ήταν οι εποχές της… αθωότητας τότε που τα όνειρα για ευρωπαϊκές πορείες τελείωναν μα τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου! Πλέον «ξεμπερδεύουμε» με τον καύσωνα του Ιουλίου! Θα ήταν για πολλά γέλια αν δεν ήταν για κλάματα! Το ποδοσφαιρικό τοπίο άλλαξε, άρδην, πριν περίπου 12 χρόνια, ωστόσο εμείς μείναμε εκεί κολλημένοι σε αυτό το οποίο γνωρίζαμε και αρνηθήκαμε επανειλημμένα να προσαρμοστούμε στις ανάγκες! Όταν κάποτε ο Βασίλης Γκαγκάτσης μιλούσε για πρωτάθλημα που πρέπει να ξεκινάει την 1η Αυγούστου, πριν από μία δωδεκαετία, έπεσαν όλοι να τον φάνε λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε όταν ο κόσμος είναι διακοπές να πάει στο γήπεδο!

Στο ενδιάμεσο καταφέραμε κάτι από μόνοι μας, να σταματήσουμε τον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο και μέσα στο χειμώνα, οπότε αυτό το πρόβλημα το είχαμε λυμένο! Τα ευρωπαϊκά κύπελλα άλλαξαν, οι επιδόσεις μας χειροτέρεψαν, ειδικά σε αυτήν τελευταία δεκαετία, όπου έπαψε να υπάρχει επί της ουσίας, στον ευρωπαϊκό χάρτη ο Παναθηναϊκός, έπεσε η ΑΕΚ και μέχρι να γυρίσει απώλεσε και αυτή την ταυτότητα της και ο ΠΑΟΚ επέλεξε, ουκ ολίγες φορές, να ασχοληθεί με την εμμονή του, το πρωτάθλημα και όχι με την Ευρώπη!

Οι υπόλοιπες ομάδες πήραν την ευκαιρία να παίξουν, αλλά συνειδητοποίησαν πως έξω από τον χορό πάντα ξέρεις πολλά τραγούδια! Ο Άρης κατάφερε να φτιάξει μια γκάμα από διαφορετικών ειδών αποκλεισμούς μέσα σε μια τετραετία!

Έτσι απέμεινε μόνο ο Ολυμπιακός, που έχει μία σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία, χωρίς κι αυτός να γλιτώσει από κάποια μεγάλα κάζα, όπως εκείνα τα δύο στο Ισραήλ το 2010 και το 2016. Είναι όμως εκεί κάθε χρόνο (σχεδόν) στους ομίλους και συνεχίζει αρκετές φορές και μετά τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο. Έτσι, ωστόσο δεν πάει πουθενά συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Τι έχουν λοιπόν τα έρμα και ψοφάνε, που έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν; Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει αργά, αλλά αν ξεκινήσει πολύ νωρίς, επειδή οι ομάδες είναι λίγες, έτσι όπως παίζουμε με τα πλέι οφ θα αρχίσουμε από τον Γενάρη την διαδικασία και κάποιες ομάδες θα μείνουν εκτός.

Πιθανώς λοιπόν, σωστά ξεκινάμε τέλη Αυγούστου, αλλά θα έπρεπε όλες οι μεταγραφές να έχουν ολοκληρωθεί πάρα πολύ νωρίτερα, εφόσον γνωρίζουμε ότι μέσα Ιουλίου πλέον οι ελληνικές ομάδες εδώ και κάποια χρόνια ρίχνουν μία ζαριά για το αν θα συνεχίσουν ή όχι στην Ευρώπη!

Για την ΑΕΚ το ξεκίνημα της χρονιάς περιέχει ήδη μία τραγωδία! Με τεράστια ευθύνη πρώτα απ’ όλα των ποδοσφαιριστών, γιατί αυτοί έκαναν τα εύκολα δύσκολα μέσα στο γήπεδο, απέναντι σε μία ομάδα πολύ χαμηλού επιπέδου, όπως ήταν η Βελέζ. Και στο Μόσταρ, αλλά κυρίως στο ΟΑΚΑ, όπου αφού βρήκαν το γκολ πολύ αργά στις καθυστερήσεις, δεν τελειώσανε την υπόθεση πρόκριση στην παράταση, αφήνοντας την να «σέρνεται» και να πάει μέχρι την λοταρία των πέναλτι, όπου και εκεί πάλι αδικαιολόγητοι είναι έτσι όπως εξελίχθηκε η διαδικασία!

Τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει μία αγωνιστική υπέρβαση, με βάση το χρονικό σημείο που γίνονται αυτά τα καλοκαιρινά προκριματικά. Πότε με την Μπριζ, πότε με την Σέλτικ και πέρσι με την Βόλφσμπουργκ. Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές φάνηκαν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτό το δύσκολο κάλεσμα το οποίο καθορίζει εκτός από την ίδια την ομάδα και τις δικές τους πορείες μέσα στη σεζόν!

Η διοίκηση έχει σαφέστατα τις ευθύνες που αναλογούν. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία για να καταλάβει πως δεν μπορεί να ολοκληρώνει τις μεταγραφές και όταν μπαίνουν οι καινούργιοι σε ρυθμό προπονήσεων (ακόμα και εκείνοι που ξέρουν το περιβάλλον, όπως ο Αραούχο και ο Βράνιες), ήδη να έχει έρθει η να έχει περάσει ο πρώτος γύρος των ευρωπαϊκών παιχνιδιών… λάθη που πληρώνονται ακριβά, αφού για φέτος Ευρώπη τέλος!

Για τον Άρη είναι μια άλλη ιστορία. Έπαιξε απροετοίμαστος στην Αστάνα. Δέχτηκε δύο γκολ, αν και δεν ήταν πολύ χειρότερος και στη ρεβάνς κατάφερε να φέρει μια ισορροπία. Έμεινε με 10, έχει μια σχετική γκρίνια για την διαιτησία, αλλά εκεί που έφτασε το ματς έπρεπε τουλάχιστον να μπορέσει να το κρατήσει και να πάει στα πέναλτι. Και αυτός όμως τον τρόπο προετοιμασίας του για το καλοκαίρι τον χειρίστηκε λάθος και εκεί επίσης έχει μεγάλη ευθύνη η διοίκηση, ωστόσο οι πρώτοι που φταίνε είναι οι ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίζονται την επόμενη εβδομάδα, απέναντι σε μία μετριότατη ομάδα από την Ιρλανδία, την Μποέμιανς, ωστόσο και ο Δικέφαλος του Βορρά έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να… ξεπεράσει τον εαυτό του σε τρόπους αποκλεισμού! Ας ελπίσουμε, πως αυτή η τεράστια ποιοτική διαφορά που υπάρχει με την Μποέμιανς θα βγει στο γήπεδο.

Εκείνο που βγαίνει λοιπόν ως τελικό και άδεια στο συμπέρασμα είναι πως κάθε χρονιά, ενώ πιστεύουμε πως δεν υπάρχει παρακάτω, αποδεικνύεται πως και υπάρχει και η κατηφόρα δεν έχει τέρμα! Κατά τα άλλα σκοτώνονται οι ομάδες για το αν θα κάνουν κεντρική διαχείριση, αν θα χειριστούν η καθεμία τα δικά της τηλεοπτικά, πόσα λεφτά θα πάρουν από την μία συνδρομητική πλατφόρμα ή την άλλη, λησμονώντας πως το τελικό προϊόν το οποίο παράγουν είναι χαμηλότατου επιπέδου, αλλά οι ίδιες το βλέπουν ως Champions League!

Συνεπώς, όποια κουβέντα κι αν κάνουμε μεμονωμένα, το τι έπρεπε να γίνει και τι όχι για την κάθε ομάδα ή στο κάθε παιχνίδι λησμονούμε μόνιμα, ότι το πρόβλημα είναι η μεγάλη εικόνα και όχι κάποια γωνία της.

Και πολύ φοβάμαι πως τα χειρότερα (ως ελληνικό ποδόσφαιρο) ακόμα θα τα βρούμε μπροστά μας, αφού ούτε καν σε αυτό το έρημο Conference League δεν μπορούν οι ομαδάρες μας! Η στιγμή που ο πρωταθλητής θα ξεκινάει από τον πρώτο προκριματικό γύρο είναι πολύ κοντά πλέον και για τα υπόλοιπα αφήστε τα καλύτερα.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης