Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ: Ο Covid 19 μας έχει ταπεινώσει - Ανεπαρκές το ελληνικό αλφάβητο να καλύψει τις μεταλλάξεις

Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ: Ο Covid 19 μας έχει ταπεινώσει - Ανεπαρκές το ελληνικό αλφάβητο να καλύψει τις μεταλλάξεις
O κίνδυνος δημιουργίας στελεχών ανθεκτικών στα εμβόλια ήταν υψηλότερος όταν πάνω από το 60% του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο και άλλα μέτρα-κυρίως η χρήση μάσκας και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών-είχαν αρθεί
Σχετικά Άρθρα
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση της πανδημίας, καθώς το τρίτο κύμα του κορωνοϊού δημιουργεί γόνιμες περιοχές αναπαραγωγής για πιο μολυσματικές και δυνητικά ανθεκτικές στο εμβόλιο νέες μεταλλάξεις.
Η έξαρση του Covid-19 σε όλο τον κόσμο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει αύξηση 8% στα νέα κρούσματα και 21% στους θανάτους σε μόλις μία εβδομάδα, έχει παραλληλισμούς με τις συνθήκες στο απόγειο της πανδημίας πέρυσι, όταν τέσσερις εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις προήλθαν ιογενείς παραλλαγές.
Οι ιολόγοι λένε ότι ο Sars-Cov-2 που προκαλεί το Covid-19 μπορεί να έχει ήδη εξελιχθεί σε πιο απειλητικές μορφές που έχουν μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί, επειδή δεν έχουν μολύνει ακόμη αρκετά άτομα.
"Έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές από την εξέλιξη των παραλλαγών, αν και ίσως δεν θα έπρεπε επειδή ο ιός μεταφέρθηκε πρόσφατα στους ανθρώπους και εξακολουθεί να προσαρμόζεται στους νέους του ξενιστές", δήλωσε ο Nick Loman, καθηγητής μικροβιακής γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έχουμε ταπεινωθεί από αυτόν τον ιό στο παρελθόν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί στο μέλλον».

Ο ρόλος των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times, οι παγκόσμιες μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 540.000 ημερησίως και κατά μέσο όρο σχεδόν 70.000 εβδομαδιαίους θανάτους, δήλωσε ο ΠΟΥ αυτήν την εβδομάδα, εξαιτίας της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Delta.
Εκτός από την εξάπλωση σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μια μελέτη του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας στελεχών ανθεκτικών στα εμβόλια ήταν υψηλότερος όταν πάνω από το 60% του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο και άλλα μέτρα-κυρίως η χρήση μάσκας και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών-είχαν αρθεί.
«Η καθιέρωση ενός ανθεκτικού στελέχους εκείνη την εποχή μπορεί να οδηγήσει σε κύκλους εξέλιξης ανθεκτικού στελέχους, με την ανάπτυξη εμβολίων να παίζει μπροστά στον εξελικτικό αγώνα ενάντια σε νέα στελέχη», ανέφερε η μελέτη.

Διάγραμμα που δείχνει πώς μπορεί να εντοπιστεί η εξάπλωση των ιών χρησιμοποιώντας τις μεταλλάξεις του

Το ελληνικό αλφάβητο

Οι «παραλλαγές» του ΠΟΥ ονομάζονται με τα ελληνικά γράμματα Alpha, Beta, Gamma και Delta.
Και οι τέσσερις εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εξαπλωθούν ευρύτερα οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές.
Η επόμενη κατηγορία «παραλλαγές ενδιαφέροντος» - υποψία ότι είναι πιο μεταδοτική ή ανθεκτική στα εμβόλια - περιλαμβάνει τα Eta, Iota, Kappa και Lambda.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι περαιτέρω εξελίξεις του ιού είναι αναπόφευκτες λόγω του τρόπου με τον οποίο ο γενετικός κώδικας μπορεί να μεταβληθεί από λάθη στον μηχανισμό αντιγραφής.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, αλλά μερικές φορές αυξάνεται η «ικανότητα» του ιού, επιτρέποντάς του να μολύνει πιο εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί το Delta είναι πιο μεταδοτικό», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, του ΠΟΥ για τον Covid-19.
"Ορισμένες από τις μεταλλάξεις επιτρέπουν στον ιό να προσκολληθεί στο κύτταρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου να το μολύνει".

Η εστίαση στο Delta

Το Delta είναι περίπου δύο φορές πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Alpha που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, η οποία ήταν 40% πιο μολυσματική από τις προηγούμενες μορφές του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.
Ο αριθμός αναπαραγωγής R0, ο οποίος μετρά τη μεταδοτικότητα, εκτιμάται σε περίπου 3 για τον αρχικό ιό της Γουχάν και κοντά στο 6 για το Delta, αναφέρει η μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο άτομο που έχει μολυνθεί από το Delta σε πληθυσμό απροστάτευτο από εμβολιασμό, θα το μεταβίβαζε σε έξι άλλους.
Οι περισσότερες παραλλαγές ανησυχίας ή ενδιαφέροντος έχουν συσσωρεύσει περίπου 20 μεμονωμένες μεταλλάξεις στα 30.000 βιοχημικά γράμματα που αποτελούν τον γενετικό κώδικα.
Η μοριακή έρευνα από ιολόγους όπως ο Ravi Gupta, καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge, στοχεύει να δώσει μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τη συμπεριφορά του Sars-Cov-2.
Ο Gupta είπε ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη αιχμής, επιτρέποντας στον ιό να εισέλθει πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα κύτταρα, φαίνονταν οι πιο σημαντικές, αν και χρειάστηκε περισσότερη έρευνα.
«Γνωρίζουμε μερικές από τις μεταλλάξεις που εμπλέκονται, αλλά δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την ιστορία», πρόσθεσε.

Γιατί τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι θετικά στον Covid;

Η ακριβής διαδικασία μέσω της οποίας ο ιός αποκτά μια σειρά μεταλλάξεων με επαρκή επίδραση για να χαρακτηριστεί ως νέα παραλλαγή παραμένει κάτι μυστήριο, αν και μερικές φορές μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο που πάσχει από παρατεταμένη λοίμωξη.
Ο Gupta και οι συνάδελφοί του μελέτησαν έναν ασθενή του Κέιμπριτζ με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στον οποίο ο ιός αντιγράφηκε για περισσότερο από τρεις μήνες πριν πεθάνει.
Μια σειρά μεταλλάξεων εξελίχθηκε παρόμοια με αυτές που παρατηρήθηκαν στην παραλλαγή Alpha, αν και αυτή η παραλλαγή ενός ατόμου δεν μολύνει κανέναν άλλο.
«Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τη Βραζιλία που υποδηλώνουν ότι η Gamma μπορεί να έχει εξελιχθεί εκεί μέσω ενδιάμεσων μορφών σταδιακά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και όχι [σε] ένα άτομο, αν και δεν υπήρχε αρκετή γονιδιωματική επιτήρηση εκείνη τη στιγμή για να συλληφθεί η διαδικασία», δήλωσε ο Oliver Pybus, καθηγητής εξέλιξης και μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το πόσο περαιτέρω μπορεί να εξελιχθεί το Sars-Cov-2, καθώς προσαρμόζεται σε έναν πληθυσμό ξενιστή που ανοσοποιείται όλο και περισσότερο μέσω μόλυνσης και εμβολιασμού, είναι ακόμη ασαφές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης