Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αυξάνονται κρούσματα Covid και διασωληνωμένοι – Νέα πιθανά lockdowns, στους 12.965 οι νεκροί

Αυξάνονται κρούσματα Covid και διασωληνωμένοι – Νέα πιθανά lockdowns, στους 12.965 οι νεκροί
Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων
Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, με τους θύλακες της επιδημίας να θεωρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά.
Κι αυτό γιατί είτε οι νυχτερινές συναθροίσεις, είτε οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά την επιστροφή στη βάση δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Στο μεταξύ, στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, για λήψη μέτρων σε νησιά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.

Χαρδαλιάς: Ο ιός καλπάζει – Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει - Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος

Για λήψη μέτρων σε νησιά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει και έχουμε συνεχώς νέες συρροές, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.
Ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε για τη Μύκονο ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σημείωσε σχετικά με την αστυνόμευση ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.

Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει

Για τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά όπου η κατάσταση ξεφεύγει, έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως εξήγησε, «εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες».

Για την Ίο


Κάνοντας αναφορά στην Ίο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα και οι λίγοι που δεν τα εφαρμόζουν κάνουν τη διαφορά, ενώ ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου για μεταλλάξεις

Καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες, από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κρούoντας το «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους νέους.
«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δέλτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 2 ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
«Είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: Να εμβολιαστούν οι άνω των 50

την άποψη ότι όλοι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον κορωνοϊό εξαιτίας της μετάλλαξης Delta, οπότε θα πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία, εξέφρασε ο πρόεδρος του του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Το εμβόλιο είναι αυτό που προσφέρει προστασία και κάλεσε τους άνω των 50 να εμβολιαστούν καθώς ορισμένοι από αυτούς κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 50 ετών ανέρχονται σε 400.000.

«Θα χρειαστεί και τρίτη δόση»

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες και εκτίμησε πως είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί αναμνηστική δόση.
Για τη μετάλλαξη Delta εξήγησε ότι είναι ίσης επικινδυνότητας με τις υπόλοιπες, αλλά μολύνει πολύ πιο γρήγορα.
Ο ιός, πρόσθεσε, θα μεταλλάσσεται διαρκώς «μέχρι να εμβολιαστούμε σε μεγάλους αριθμούς παγκοσμίως».
Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε επίσης ότι χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν το προνόμιο να διαθέτουν επάρκεια εμβολίων, πρέπει να το εκμεταλλευτούν.



Σε Κρήτη και νησιά το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων


Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζονται 650 νέες λοιμώξεις, οι 319 από τις οποίες αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά.
Συνολικά στη Μεγαλόνησο η διασπορά του κορωνοϊού δείχνει να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση μεμονωμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), όμως, οι διακυμάνσεις είναι ανησυχητικές.
Σημαντική είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και στις άλλες τουριστικές περιοχές, όπως φαίνεται από τις 24 (από συνολικά 26) νησιωτικές ΠΕ της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας γίνεται η Ρόδος λόγω των 104 νέων διαγνώσεων, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει θέσει ήδη το νησί των Δωδεκανήσων στο στόχαστρό της λόγω της έντονης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Η ανεξέλεγκτη μετάδοση που παρατηρείται στα νησιά αυτά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, αριθμός που για τη Μύκονο την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 288.9, ενώ για την Ίο έχει φτάσει στα 317.6 κρούσματα.

ΕΟΔΥ: 2.760 κρούσματα και 17 θάνατοι στις 31 Ιουλίου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (31/7/2021) 2.760 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 493.304 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 138 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.965 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_85.JPG1_90.JPG

Στους 172 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 172 (64.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 151 (ημερήσια μεταβολή -27.05%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_63.JPG
deigmata_21.JPGdiaspora_26.JPG4_52.JPG
kabyles_24.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης