Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Για το 10Χ10 με βοήθειες από τις αγορές του εξωτερικού

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Για το 10Χ10 με βοήθειες από τις αγορές του εξωτερικού
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τα ξένα χρηματιστήρια άνοιξαν με σημαντική άνοδο. Εμείς έχουμε και το θετικό νέο για τις ελληνικές τράπεζες από τα stress tests της ΕΚΤ και φυσικά την αναβαλλόμενη φορολογία. Στήριξη από την αισιοδοξία για δυνατή ανάκαμψη, λόγω και της πορείας του τουρισμού στη χώρα.

Με χαμηλό όγκο, όπως αναμενόταν, ξεκίνησε η συνεδρίαση και ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τις 890 μονάδες. Βοήθειες από τράπεζες, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Λόγω χαμηλού όγκου πολλά βαριά χαρτιά δεν έχουν κάνει πράξη στα πρώτα 5 λεπτά.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά καθώς το θεωρούμε σημαντικό, πως ο τουρισμός με βάση τις πληροφορίες που έχουμε πηγαίνει εξαιρετικά και νομίζουμε πως πάει σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις (50-60% του 2019). Κρίσιμος βέβαια είναι ο Σεπτέμβριος για να διατηρήσει αυτήν την αύξηση. Επίσης θα επαναλάβουμε πως οι εταιρείες που νοικιάζουν αυτοκίνητα σε πολλά νησιά δεν έχουν ούτε… ρόδα να νοικιάσουν και αυτό συνεχίζεται μέχρι και τέλος Αυγούστου. Με εξαιρετικές τιμές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δυνατό ξεκίνημα με άνοδο 5,27% και όγκο 52 χιλ. τεμάχια. Η τιμή στα 1,3580 ευρώ. Περιμέναμε ότι η μετοχή θα πάει καλά από την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος. Μένει τώρα να δούμε την κάλυψη της αύξησης και τα ποσοστά των βασικών μετόχων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό ξεκίνημα για Εθνική και Alpha Bank. Από κοντά και οι άλλες δύο συστημικές.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μειωμένες ζημιές εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αλλά το σημαντικό εδώ είναι οι ταμειακές ροές. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29,1% και ανήλθαν στα 43,6 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να βελτιώνονται στα 2,7 εκατ. ευρώ από 1,42 εκατ. ευρώ. Η ζημία μειώθηκε στα 1,17 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ. Μείωση καταγράφεται στους τόκους και στις αποσβέσεις, ενώ αυξημένος ήταν ο φόρος. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν λόγω και της αύξησης των υποχρεώσεων προς τρίτους, αλλά καταγράφεται μείωση του καθαρού δανεισμού στα 8,8 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ.

MERMEREN: Δημοσίευσε ενημέρωση για πορεία πωλήσεων και κερδών στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με την οποία, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 13,5 εκατ. ευρώ από 7,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,68 εκατ. ευρώ από 3,78 εκατ. ευρώ. Δυνατή η εικόνα των κερδών.

AUTOHELLAS: Στη γενική συνέλευση που ανακοινώθηκε για την 1η Σεπτέμβρη υπάρχει θέμα αύξησης κεφαλαίου. Καλείται η Γ.Δ. να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για τους όρους αλλά η αύξηση δε θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Η διάρκεια της εξουσιοδότησης θα προταθεί να είναι 5 έτη. Επίσης υπάρχει όρος για έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμο σε μετοχές, πάλι με εξουσιοδότηση του Δ.Σ. Το ομολογιακό θα είναι χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Και εδώ η εξουσιοδότηση θα έχει διάρκεια πέντε έτη και η έκδοση και κατά συνέπεια η μετατροπή δε θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Η ανακοίνωση της Alpha Bank να σχηματίσει κοινοπραξία με διεθνή στρατηγικό στην ελληνική αγορά ακινήτων περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη. Δηλαδή η εισηγμένη μετασχηματίζεται σε επενδυτική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά ενώ η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών θα αποκτηθεί από την 100% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων και θα ενσωματωθεί σε αυτή. Στη συνέχεια η ΑΣΤΑΚ θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη θυγατρική της τράπεζες για τη διαχείριση των ακινήτων της. Ο στρατηγικός θα αποκτήσει ποσοστό που θα του δίνει τον έλεγχο της εταιρείας και η τράπεζα θα μείνει με μειοψηφικό ποσοστό.

Είναι η πρώτη κίνηση που βλέπουμε μετά από χρόνια στην εισηγμένη, η οποία έχει κατά την άποψή μας μεγάλη αξία και δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό. Το θέμα τώρα είναι ποια θα είναι τα σχέδια του νέου στρατηγικού και αφού θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση σημαντική, μην τη δούμε να φεύγει και αυτή από το ΧΑ. Αν πάρει ποσοστό πλειοψηφικό θα πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση, κατά την εκτίμησή μας. Η εισηγμένη είναι με αποτίμηση περί τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι στις επιλογές της στήλης για το 2021 και η απόδοση που έχει δώσει μέχρι στιγμής είναι 17% χωρίς τη σημερινή πορεία. Στο +9,86% και στα 7,80 ευρώ με χαμηλό όγκο και ανεκτέλεστα.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Φεύγουν από το ΧΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, ΙΑΣΩ και Newsphone. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των προτάσεων που είχαν καταθέσει, αναφέρουν πως συγκεντρώθηκε ποσοστό άνω του 90%. Έτσι, θα ασκηθεί το δικαίωμα απόκτησης και των άλλων μετοχών και στη συνέχεια θα γίνει αίτημα εξόδου των εταιρειών από το ΧΑ.

ΙDEAL: Από σήμερα λόγω εισαγωγής των νέων μετοχών η αποτίμηση πήγε στα 96 εκατ. ευρώ. Πιέζεται λίγο η μετοχή με χαμηλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης