Διεθνή

Ένταση στην Μέση Ανατολή για την επίθεση σε τάνκερ - Ισραήλ και ΗΠΑ δείχνουν Ιράν - Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη

Ένταση στην Μέση Ανατολή για την επίθεση σε τάνκερ - Ισραήλ και ΗΠΑ δείχνουν Ιράν - Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη

Επίθεση σε πλοίο στο Ομάν: Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι θα απαντήσει

Σχετικά Άρθρα

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε κάθε τυχοδιωκτισμό αν τεθεί στο στόχαστρο, αφού η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Ισραήλ κατηγόρησαν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση σε ένα πετρελαιοφόρο στη θάλασσα του Ομάν, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντά της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών S. Hadjibadeh, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα «απαντήσει αμέσως και αποφασιστικά σε οιονδήποτε τυχοδιωκτισμό».
Την περασμένη Πέμπτη, το πετρελαιοφόρο Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται εταιρία που ανήκει σε έναν Ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone στη θάλασσα του Ομάν, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Η επίθεση, για την οποία δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού που εργαζόταν στην εταιρία ασφαλείας Ambrey, και ενός Ρουμάνου, μέλους τους πληρώματος, σύμφωνα με την εταιρία Zodiac Maritime, η οποία ανήκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.
Αμέσως το Ισραήλ έδειξε με το δάχτυλο το Ιράν, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Y. Lapide να κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι "είναι εξαγωγέας τρομοκρατίας, ολέθρου και αστάθειας που κάνει κακό σε όλο τον κόσμο».
Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμιξη: το σιωνιστικό καθεστώς [το Ισραήλ] πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες, δήλωσε ο Hadjibadeh.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός N. Bennet, απέρριψε τις δηλώσεις αυτές: Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως το Ιράν διεξήγαγε την επίθεση αυτή εναντίον του σκάφους.
Υπάρχουν αποδείξεις γι΄αυτό».
Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον κατηγόρησαν επίσης την Τεχεράνη.
Η Βρετανία εκτίμησε πως αυτή η εσκεμμένη ενέργεια «πραγματοποιήθηκε από το Ιράν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών D. Raab.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι σίγουρες πως το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση», γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών A. Blinken.
Η Ουάσινγκτον «διαβουλεύεται με τις κυβερνήσεις στην περιοχή και πέρα από αυτήν για μια αρμόζουσα και επικείμενη απάντηση», προειδοποίησε.
Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.
«Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, J. Cleverly επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει αμέσως να σταματήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επανέλαβε με έμφαση πως τα πλοία θα πρέπει να μπορούν να πλέουν ελεύθερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Φόρειϊν Όφις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης