Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βατόπουλος: Υπαρκτό σενάριο να ξεμπερδέψουμε με covid το επόμενο καλοκαίρι

Βατόπουλος: Υπαρκτό σενάριο να ξεμπερδέψουμε με covid το επόμενο καλοκαίρι
Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η νόσος από το φθινόπωρο είπε ο κ.Βατόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως είναι υπαρκτό σενάριο να ξεμπερδέψουμε με την covid το ερχόμενο καλοκαίρι διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η νόσος από το φθινόπωρο και μετά.
«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη.
Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.

Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται.
«Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή η πρώτη δόση στην Αφρική» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο κ.Βατόπουλος είπε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο.
«Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος.
Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως η Δέλτα πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους.
Όσον αφορά το τείχος ανοσίας, ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε πως είναι ένας αγώνας δρόμους στον ρυθμό του εμβολιασμού και τον ρυθμό που μεταλλάσσεται ο ιός.
«Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορωνοϊός 2.
Οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%» είπε ο κ.Βατόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης