Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Gensler (SEC): Σε κλοιό ελέγχων τα κρυπτονομίσματα - Στο επίκεντρο η λειτουργία των ανταλλακτηρίων

Gensler (SEC): Σε κλοιό ελέγχων τα κρυπτονομίσματα - Στο επίκεντρο η λειτουργία των ανταλλακτηρίων

Η προστασία των επενδυτών αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο της SEC

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη για το ψηφιακό χρήμα, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Gary Gensler, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υιοθετήσει μια χαλαρή προσέγγιση όσον αφορά τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, μολονότι έχει διδάξει για αυτά στο MΙΤ.

Οι φορείς άσκησης πολιτικής σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης για το πώς θα ρυθμίσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων του 1,6 τρισ.δολαρίων, η οποία έχει καταγράψει τεράστια ανάπτυξη και μεγάλες διακυμάνσεις.
Ο κ. Gary Gensler τάσσεται υπέρ ενός εύρωστου εποπτικού πλαισίου, το οποίο θα στηρίζεται στην εδραίωση μαξιλαριών ασφαλείας για τα εκατομμύρια των επενδυτών που έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλάκια τους με κρυπτονομίσματα.
Όπως τόνισε στο Bloomberg, αν και είναι ουδέτερος απέναντι στην τεχνολογία, δεν είναι ουδέτερος όσον αφορά την προστασία των επενδυτών.
«Αν κάποιος θέλει να κερδοσκοπήσει, αυτό είναι επιλογή του, αλλά ο ρόλος μας ως κράτους είναι να προστατεύουμε τους επενδυτές από απάτες» υπογράμμισε ο κ. Gary Gensler.
O κ. Gary Gensler έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να περάσει νόμο που θα δίνει στην υπηρεσία τη δικαιοδοσία να εποπτεύει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, αλλά επισήμανε ότι οι εξουσίες της SEC είναι ήδη αρκετά εκτεταμένες.
Έχει γίνει πολλή συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ποιο είδος ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού υπάγονται στη δικαιοδοσία της SEC.
Κάποια όπως το bitcoin, τα οποία λειτουργούν ως νομίσματα, θεωρούνται εμπορεύματα, όχι χρεόγραφα.
Αλλά υπάρχουν χιλιάδες ακόμα νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με τον Gensler είναι ουσιαστικά μη εγγεγραμμένα χρεόγραφα τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της SEC.
O Gary Gensler δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις δράσεις της SEC.
Όπως ανέφερε, διαθέτει μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνει η οποία περιλαμβάνει 49 ελέγχους που δεν αφορούν τα κρυπτονομίσματα, οι οποίοι μπορεί να καθυστερήσουν την πρόοδο όσον αφορά τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται «καυτά» ζητήματα που απαιτούν πολύ χρόνο, όπως η απάντηση στις συναλλαγές μετοχών σαν της GameStop από μικροεπενδυτές και την κατάρρευση του Archegos.
H SEC εργάζεται επίσης στην επιβολή νέων κανόνων που θα απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις εκπομπές ρύπων.
Ο κ. Gary Gensler δεν έδωσε κάποια απάντηση όσον αφορά το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα ETF στο bitcoin, μια απόφαση που αναμένουν πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων.
Μέχρι τώρα η SEC δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία τέτοιων fund, επικαλούμενη ανησυχίες για τον κίνδυνο απάτης και χειραγώγησης της αγοράς του bitcoin.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ρύθμιση των ανταλλακτηριών κρυπτονομισμάτων είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκτήσει η κυβέρνηση γρήγορα έναν έλεγχο στο trading κρυπτονομισμάτων.
Aλλά ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τον δανεισμό peer-to-peer στις λεγόμενες αποκεντρωμένες ή DeFi πλατφόρμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης