Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Καίγονται σπίτια - Η φωτιά στις Ροβιές σταμάτησε στη θάλασσα - Απεγκλωβισμός πολιτών

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Καίγονται σπίτια - Η φωτιά στις Ροβιές σταμάτησε στη θάλασσα - Απεγκλωβισμός πολιτών
Στις Ροβιές, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην παραλία, ενώ οι πυροσβέστες έχουν σχηματίσει ζώνη δίπλα στα σπίτια - Καταγγελίες για καθυστερήσεις των εναέριων μέσων
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής ενημέρωση) Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (3/8/2021).
Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις έχουν γίνει στάχτη.
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στις Ροβιές, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός στον δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Ο οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με τη φωτιά να σταματά τελικά στη θάλασσα.
Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και σημειώνουν ότι φλόγες βγαίνουν από παντού, ενώ οι πυροσβέστες τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες για να σώσουν τους ανθρώπους.
Καθυστερήσεις στην αποστολή εναέριων μέσων, κάτι που τελικά απέβη μοιραίο, κατήγγειλε ο δήμαρχος Μανουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στον Σκάι.
«Η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Καιγόμαστε ολοσχερώς. Καίγονται σπίτια και ξενοδοχεία στις Ροβιές. Έχουν καεί περισσότερα από 50.000 στρέματα» δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι στην περιοχή επιχειρούν μόνο 22 πυροσβεστικά οχήματα και καθόλου εναέρια μέσα.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον τρία και το μήκος τους ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα. Το ένα μέτωπο, που είναι και το μεγαλύτερο, κινείται προς το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού,  το δεύτερο προς την κωμόπολη των Ροβιών και το τρίτο προς τους Κουρκουλούς.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, που έχει κυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ κάποιοι μοναχοί αρνούνται να το εγκαταλείψουν.

Συνδρομή του Λιμενικού για απεγκλωβισμούς

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στις Ροβιές Εύβοιας όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής.

Επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους με δύο σκάφη του Λιμενικού, παραπλεοντα ιδιωτικά σκάφη και μια "παντόφλα" που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ολοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες Υγείας

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Χαραδαλιάς: Δραματική η κατάσταση

Η κατάσταση από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει δραματική.
Όπως είπε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή την ώρα υπάρχει κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων καθώς άλλαξαν τα δεδομένα, με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς.
Για το λόγο αυτό, στις 12.20, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία, ενώ πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Αιδηψό στους οικισμούς Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Περικυκλωμένο το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι.
Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού» σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας πριν από λίγα λεπτά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χτύπησαν οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (4/8/2021) χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από χθες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.
evoia3_1.jpg
Οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές ζημιές, καθώς το χωριό κυκλώθηκε από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα.
Τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες, που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.
«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.
Evoia2.webp

Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί

Από το απόγευμα της Τρίτης (3/8/2021), έχουν δοθεί εντολές για εκκένωση σε συνολικά 12 οικισμούς και χωριά μεταξύ των οποίων: Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Παλαιοχώρι, Δαμιά, Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ, Ροβιές, Κούλουρος, Μαρούλι.
rovies.jpg
Οι κάτοικοι των περιοχών κατευθύνονται σε συγγενικά πρόσωπα ή σε ξενοδοχεία.
Συγκλονιστική είναι η έκκληση του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, προς την πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Τουλάχιστον 150 σπίτια κάηκαν

Tουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου, δήλωσε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.
«Πολύ δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε από την πλευρά του το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Εύβοιας.
Yπαρχουν διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσκολεύουν το εργο της πυρόσβεσης.

Evoia1.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης