Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα μας σώσει ο Θεός από το 4ο κύμα του Covid 19; - Απάντηση επιχειρεί να δώσει το Hebrew University of Jerusalem

Θα μας σώσει ο Θεός από το 4ο κύμα του Covid 19; - Απάντηση επιχειρεί να δώσει το Hebrew University of Jerusalem
Οι άνθρωποι με ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα τείνουν να έχουν περισσότερη κοινωνική και ηθική υποστήριξη από την κοινότητά τους και τους θρησκευτικούς ηγέτες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Σχετικά Άρθρα

Θα μας σώσει ο Θεός από το τέταρτο κύμα COVID-19;
Θα σκεφθούν πολλοί τι σχέση έχει ο Θεός και η πίστη με μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιστημονικό τρόπο.
Πριν αποδοκιμάσετε ή επιδοκιμάσετε αυτό το κείμενο διαβάσετε την συνέχεια… μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Η ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα

Οι άνθρωποι με ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα τείνουν να έχουν περισσότερη κοινωνική και ηθική υποστήριξη από την κοινότητά τους και τους θρησκευτικούς ηγέτες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η πίστη θα μπορούσε να είναι ένα από τα κλειδιά για να βοηθήσει το Ισραήλ και άλλες χώρες διεθνώς να περάσει επιτυχώς το τέταρτο κύμα COVID-19, αν και η επιτυχία κατά της παραλλαγής Delta κρίνεται από τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον ιό.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Uzi Rebhum του Hebrew University of Jerusalem (Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ), οποιαδήποτε αύξηση 1% στον αριθμό των κατοίκων με ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα αναμένεται να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά περίπου 33%.
Ο καθηγητής Rebhum, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Migration Letters, εξέτασε τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να καθορίσει ποιοι συμβάλλουν περισσότερο στην ικανότητα μιας χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία;

Χρησιμοποίησε ένα στατιστικό μοντέλο για να συγκρίνει αυτούς τους παράγοντες μεταξύ των 38 κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στη συνέχεια κατά των δεδομένων νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά τις πρώτες 100 ημέρες μετά την ανακάλυψη του πρώτου επαληθευμένου κρούσματος στην Κίνα.
«Η στατιστική μέθοδος μου επέτρεψε να αποκαλύψω ποιοι είναι οι καλύτεροι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν καθένα από αυτά τα αποτελέσματα: χρονικό διάστημα εμφάνισης της επιδημίας, δεδομένα νοσηρότητας και δεδομένα θνησιμότητας», δήλωσε ο Rebhum στην The Jerusalem Post.
Το Ισραήλ κατατάχθηκε πρώτο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση του COVID τότε, καθιστώντας την χώρα πρότυπο για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο καθηγητής Rebhum είπε ότι παρόλο που αυτή η έρευνα διεξήχθη κατά το πρώτο κύμα, « μπορώ να ερμηνεύω και να βγάλω συμπεράσματα για το τρέχον κύμα COVID 19.
Κοιτάζοντας τα δεδομένα του πρώτου κύματος που παρουσιάζει ο Rebhum, στο τέλος των πρώτων 100 ημερών, υπήρχαν για παράδειγμα 109 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους στο Ισραήλ, 258 στην Ελβετία και 539 στην Ισλανδία.
Ενώ στη Νορβηγία οι νεκροί τότε ήταν ένας ανά χίλιους ασθενείς, στο Ισραήλ ήταν 7 και στη Γαλλία ήταν 133.
Όσο περισσότερη θρησκευτική πίστη είχε μια χώρα - κρίνεται από το ποσοστό του πληθυσμού που πηγαίνει να προσεύχεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα - τόσο χαμηλότερο ήταν το ποσοστό θνησιμότητάς της κατά τις πρώτες 100 ημέρες της πανδημίας, είπε ο Rebhum.

Η θρησκευτική πίστη

«Η εξήγηση για αυτό θα ήταν ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχυρή θρησκευτική πίστη έχουν περισσότερη κοινωνική και ηθική υποστήριξη από την κοινότητά τους και τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Επιπλέον, «τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν την ασθένειά τους πέρα από την αντικειμενική εκτίμηση του γιατρού τους.
«Η πίστη τους στον Θεό τους δίνει περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και να αγωνιστούν ενάντια στην πανδημία».
«Παρατείνει τη ζωή τους - αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε από άλλες μελέτες για διαφορετικά είδη ασθενειών και μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων».
Είπε ότι η υπόθεση είναι ότι η πίστη των Ισραηλινών αλλά και άλλων θρησκειών δεν έχει αλλάξει από τον Μάρτιο του 2020 και ούτε το ποσοστό του πληθυσμού της θρησκευτικής κοινότητας του Ισραήλ, «οπότε υποθέτω ότι αυτό θα ισχύει και για αυτό το κύμα».

Η δημοσκόπηση του Pew Research Center

Πάνω από το 40% του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του θρησκευόμενο, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center του 2016.
Περίπου το 14% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και το 2% χριστιανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πιστοί, σύμφωνα με τον Pew - το 58% των μουσουλμάνων και το 55% των χριστιανών τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του δικού τους θρησκευτικού νόμου στις κοινότητές τους.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, τόνισε ο Rebhum - ο ισχυρότερος ανάμεσά τους αυτό που αποκαλεί «βαθμολογία ασφάλειας» μιας χώρας - μέτρα που λαμβάνει για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως απομόνωση, αποκλεισμός, επιτήρηση, δοκιμές, περιορισμοί στον τουρισμό, ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών και προηγούμενες εμπειρίες με εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μείωση θανάτων κατά 50%

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές βαθμολογίες σε αυτούς τους τομείς μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ περίπου τον αριθμό των κρουσμάτων και κατά 50% τον αριθμό των θανάτων.
«Στο πρώτο κύμα, το Ισραήλ ήταν μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
«Αυτό συνέβη επειδή το πρώτο κύμα αντιμετωπίστηκε σωστά από την κυβέρνηση, κάτι που δεν συνέβη στο δεύτερο και το τρίτο κύμα.
Για αυτό το τέταρτο κύμα, το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών, είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να προχωρήσει σε 3ο εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών. η κυβέρνηση έχει ήδη χαρακτηρίσει πολλές μεγάλες χώρες κόκκινες (απαγορευμένες) ή πορτοκαλί και αναμένεται να προσθέσει περισσότερες στη λίστα προσεχώς.
Επέβαλε καραντίνα σε άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό - αν και πολλοί Ισραηλινοί δεν τηρούν αυτόν τον κανονισμό και έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα Green Pass, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί την επόμενη εβδομάδα.
«Το Ισραήλ είναι πολύ προσεκτικό στην αντιμετώπιση αυτού του τέταρτου κύματος».
Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα είναι χαμηλότερα ή υψηλότερα στο νέο κύμα επειδή κάθε μετάλλαξη είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης