Τελευταία Νέα
Speculator

Συγκρίνοντας ανόμοιες εταιρείες – Υπάρχει στρέβλωση ή απουσιάζει το όραμα από κάποιες;

Συγκρίνοντας ανόμοιες εταιρείες – Υπάρχει στρέβλωση ή απουσιάζει το όραμα από κάποιες;

Η σύγκριση ανόμοιων εταιρειών δεν είναι η ενδεδειγμένη τακτική, αλλά πολλοί μικροεπενδυτές που δεν είναι εστιασμένοι σε συγκεκριμένους κλάδους, επιλέγουν και με βάση την αποτίμηση

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως μία μικρή αγορά, από την οποία απουσιάζει η εμπορευσιμότητα γιατί οι επενδυτές είναι λίγοι, οι συγκρίσεις πολλές φορές φέρνουν στην επιφάνεια μεγάλες στρεβλώσεις.

Ειδικά όταν γίνονται συγκρίσεις μεταξύ ανόμοιων εταιρειών, μία τακτική η οποία δεν είναι ορθή, αλλά όταν κάποιος κοιτάζει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων δεν μπορεί να μην κάνει συγκρίσεις.
Αυτό όμως στην ουσία που αναδεικνύεται είναι πως από κάποιες εισηγμένες απουσιάζει το όραμα και οι διοικήσεις συμπεριφέρονται σαν να μην είναι εισηγμένες.
Το ΧΑ τους τελευταίους μήνες έχει δείξει πως όσοι επιχειρηματίες έγιναν πιο δραστήριοι και θέλησαν η δουλειά τους να αποτυπωθεί και στην αποτίμηση των εταιρειών τους, πέτυχαν μεγάλες υπεραξίες, ευχαρίστησαν τους μετόχους τους και σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να δώσουν πακέτα μετοχών, αυξάνοντας την εμπορευσιμότητα της μετοχής και εισπράττοντας αξιόλογα κεφάλαια.
Η σύγκριση ανόμοιων εταιρειών δεν είναι η ενδεδειγμένη τακτική, αλλά πολλοί μικροεπενδυτές που δεν είναι εστιασμένοι σε συγκεκριμένους κλάδους, επιλέγουν και με βάση την αποτίμηση.
Οι μεγάλοι επενδυτές κοιτάζουν τις αποτιμήσεις ομοειδών εταιρειών και γι΄αυτό για παράδειγμα έχουμε δει μεγάλες εισροές στον κλάδο της πληροφορικής από ξένους, καθώς βλέπουν ότι οι ελληνικές αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ή τις αμερικάνικες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Το όραμα που απουσιάζει από πολλές εταιρείες δημιουργεί μεγάλες διαφορές.
Για παράδειγμα η δανεισμένη Ελλάκτωρ με τις τόσες ζημιές και τις προσπάθειες των τελευταίων διοικήσεων να ορθοποδήσει, με τελευταία κίνηση την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. έχει πλέον ίδια αποτίμηση με την Πλαστικά Κρήτης.
Η Πλαστικά Κρήτης, λόγω περιορισμένης διασποράς και απουσίας οράματος προφανώς, αν και είναι αδάνειστη και με μεγάλα κέρδη κάθε χρόνο, δεν έχει καταφέρει να τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.
Η Intralot η οποία πρόσφατα αναδιάρθρωσε τα ομολογιακά της έχει φτάσει να έχει ίδια αποτίμηση με την Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία είναι αδάνειστη και έχει επενδύσει σε καράβια, τα ναύλα των οποίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Η Frigoglass, η οποία στο παρελθόν αναδιάρθρωσε δάνεια, έκανε αύξηση κεφαλαίου, συνεχίζει όμως να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και έχει δανειστεί με υψηλό επιτόκιο έχει ίδια αποτίμηση με την Πετρόπουλος, η οποία βγάζει κέρδη και έχει εξαιρετικά μικρό καθαρό δανεισμό.
Η Byte έχει κάνει μεγάλο ράλι, βελτιώνει τα μεγέθη της και πλέον έχει ίδια αποτίμηση με την Κέκροψ, η οποία προσπαθεί να βγάλει άκρη με το τι θα γίνει με τα διεκδικούμενα ακίνητα.
Η αδάνειστη και με υψηλή ρευστότητα AS Company, έχει ίδια αποτίμηση περίπου με την Ελγέκα, η οποία πρόσφατα μέσω αύξησης κεφαλαίου κατάφερε να βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια, αλλά και να βελτιώσει το κεφάλαιο κίνησης.
Τέλος, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, η οποία έχει χρυσώσει τους μετόχους της με τις επιστροφές της έχει ίδια αποτίμηση με την MIG, η οποία έχει υψηλό ακόμα δανεισμό παρά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης