Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετάλλαξη Delta: Η μετάδοση, οι νέοι και τα συμπτώματα

Μετάλλαξη Delta: Η μετάδοση, οι νέοι και τα συμπτώματα

Η μετάλλαξη Delta του SARS-CoV-2, γνωστή ως B1617.2, φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους

Με την μετάλλαξη Delta του SARS-CoV-2, γνωστή ως B1617.2 που αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020, να μεταδίδεται γρήγορα και πλέον να είναι κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Ψαλτοπούλου, Γ. Ντάνασης, Π. Μαλανδράκης και Θ. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία αυτού του νέο στελέχους του ιού.

Γρήγορη μετάδοση

Η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται γρήγορα και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (4 Αυγούστου 2021), έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες.
Ήδη, έχει ξεπεράσει την παραλλαγή «άλφα» ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές, αν και εξακολουθούν να μην είναι εντελώς σίγουροι γιατί η παραλλαγή «δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες, πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της μετάλλαξης αυτής, μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μια άλλη πρώιμη μελέτη υποδηλώνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή «δέλτα» μπορεί να βοηθήσει τον ιό να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, ο ιός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο στόχαστρο οι νέοι

Η μετάλλαξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους.
Μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα

Γρηγορότερα και εντονότερα φαίνεται να είναι τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή «δέλτα» και σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή «άλφα».
Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «Delta» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πυρετό.
Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά, ενώ η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα.
Η ανησυχία των ερευνητών είναι ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του στελέχους «Delta».

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης και βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «Delta», αλλά και προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος.
Ακόμη, δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης