Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα δύο πακέτα αναδρομικών συντάξεων που θα δοθούν τον Σεπτέμβριο - Τα προβλήματα στον υπολογισμό από τον e-ΕΦΚΑ

Τα δύο πακέτα αναδρομικών συντάξεων που θα δοθούν τον Σεπτέμβριο - Τα προβλήματα στον υπολογισμό από τον e-ΕΦΚΑ
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Τμηματικά και με το σταγονόμετρο προχωρά η καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου αναμένεται να χορηγηθεί το δεύτερο πακέτο αναδρομικών του νόμου Βρούτση (για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη) στους νέους συνταξιούχους.
Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές στα τέλη Αυγούστου και ενδεχόμενα σε κάποιες περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στις περιπτώσεις που θα λάβουν αναδρομικά ανήκουν ειδικές ομάδες όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους κλπ.
Το 2ο πακέτο και οι νέοι συνταξιούχοι
Το δεύτερο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών αφορά τους νεότερους συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν από 1ης/10/2019 (ημερομηνία ισχύος του νόμου 4670/2020).
Οι εν λόγω συνταξιούχοι παρότι θα έπρεπε να παίρνουν απευθείας τις συντάξεις του νόμου Βρούτση, εντούτοις οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκδίδουν οριστικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) γιατί στο λογισμικό σύστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι παλιοί συντελεστές με τους νέους.
Το πρόβλημα αφορά τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, που προέρχονται δηλαδή από το ΙΚΑ, από τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ. Αντίθετα το Δημόσιο, μέσα από το δικό του μηχανογραφικό σύστημα (το ΕΣΕΠΣ), προσάρμοσε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 τον υπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670 για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά και πλέον οι αποφάσεις που εκδίδει είναι απευθείας με το νόμο Βρούτση και με αυξημένα ποσά συντάξεων χωρίς να χρειάζεται επανυπολογισμός.
Επισημαίνεται ότι σε εκκρεμότητα είναι η εκτέλεση της απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.Επίσης αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα, ύψους 2,5 δις. ευρω,σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και η καταβολή των συντάξεων ως εξής:

  • Στις 25 Αυγούστου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Αυγούστου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Αυγούστου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 30 Αυγούστου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.


Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης