Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Εντός του 2021 η μείωση του QE - Aισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, «βιώσιμος» ο πληθωρισμός

Fed: Εντός του 2021 η μείωση του QE - Aισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, «βιώσιμος» ο πληθωρισμός
Εντός του 2021 αναμένεται να υλοποιηθεί το taper tantrum, σύμφωνα με τη Fed
Σχετικά Άρθρα

Εντός του 2021 αναμένεται να υλοποιηθεί το taper tantrum, ήτοι η σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 27ης - 28ης Ιουλίου της Fed.
Όσον αφορά τα επιτόκια, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησής τους στο 0%, παρά την αισιοδοξία και τη διαπίστωση για ουσιαστική πρόοδο σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. 
Στη δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση, η FOMC ανέφερε ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον διττό στόχο για πληθωρισμό στο ύψος του 2% αλλά και την επίτευξη πλήρους απασχόλησης.
Επισημαίνεται δε πως ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος δεν έχει υπάρξει, ωστόσο οι αγορές θεωρούν ότι η FOMC θα αρχίσει να αίρει ορισμένα μέτρα πολιτικής πολύ σύντομα. 
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Jerome Powell στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σημείωσε ότι η "αγορά εργασίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει", κάτι που έχουν επαναλάβει αρκετά στελέχη της τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατά τ’ άλλα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και πιθανόν να μειωθεί μόλις επιλυθούν τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και όταν η ζήτηση επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα. 
Οι αξιωματούχοι έκριναν ότι η «αβεβαιότητα» σχετικά με την παραλλαγή Delta της Covid-19 ήταν αρκετά υψηλή.
Ορισμένα μέλη σημείωσαν «ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό» - ειδικά στην περίπτωση που η «μετάβαση» στην κανονικότητα καθυστερήσει.
Τέλος, έγινε λόγος για «αυξημένες αποτιμήσεις» σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με ορισμένα μέλη να ανησυχούν ότι η χαλαρή πολιτική της Fed αυξάνει τις τιμές και απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι στις 21-22 Σεπτεμβρίου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης